Σπάει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το φορολογητέο εισόδημα των Ελλήνων

Τεκμήρια, POS και myDATA αλλάζουν τη φορολογική βάση και φέρνουν ανατροπές

Τον δρόμο για ευρύτερες αλλαγές και ελαφρύνσεις στη φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανοίγει η αύξηση των φορολογητέων εισοδημάτων που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα σπάσει για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 100 δισ. ευρώ.

Πέρυσι (το 2023 για εισοδήματα του 2022) επί συνόλου 9.017.477 φορολογουμένων (ΑΦΜ) τα φορολογητέα εισοδήματα είχαν ανέλθει συνολικά στα 97,56 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά βάρη όμως σήκωσαν λίγοι.

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ στο Φορολογικό Δελτίο β΄τριμήνου:

• το 50% των φορολογουμένων είχαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 7.680 ευρώ (δηλαδή κάτω από 640 ευρώ το μήνα) και μόλις 10% έχει εισόδημα πάνω από 20.842 ευρώ (ή 1.737 ευρώ το μήνα).

• το 50% των φορολογουμένων πλήρωσε φόρο έως 90 ευρώ ετησίως, ενώ 10% κλήθηκε να καταβάλει φόρο πάνω από 2.607 ευρώ.

• οι Μισθοί & Συντάξεις αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή στην ελληνική επικράτεια (71,5%), όμως σχεδόν για το 40% των μισθωτών / συνταξιούχων δεν αναλογεί φόρος, καθότι τα φορολογητέα ποσά εισοδήματος δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.

Η εικόνα αυτή όμως αλλάζει, λόγω των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν από φέτος, με ηλεκτρονικούς ελέγχους των ροών του χρήματος που κινείται στην αγορά (POS), των εσόδων και εξόδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων (myDATA), ή και άλλων μέτρων όπως η απαγόρευση μετρητών στις αγορές ακινήτων, έλεγχοι στο κύκλωμα καυσίμων κλπ.

Τα νέα δεδομένα αυτά «ανακατεύουν την τράπουλα» των φορολογικών επιβαρύνσεων και θα αναζητηθούν περιθώρια στοχευμένων αλλαγών και μελλοντικών φοροελαφρύνσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο Πευκοχώρι Θεσσαλονίκης - Πέθανε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σε λούνα παρκ

Αγωνία για τους αγνοούμενους του ναυαγίου στο Παλέρμο - Ο μεγιστάνας γιόρταζε τη δικαίωσή του σε υπόθεση απάτης

Πώς θα γυρίσουν οι αστροναύτες του Starliner στη Γη; To δύσκολο δίλημμα για τη NASA
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr