Golden Visa: Προσπαθούν να πουλήσουν ακίνητα στο παρά πέντε των αλλαγών

Golden Visa: Προσπαθούν να πουλήσουν ακίνητα στο παρά πέντε των αλλαγών

Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα όρια του προγράμματος - Ποιοι τρέχουν να δώσουν μισοτελειωμένα και αναξιοποίητα ακίνητα σε Κινέζους μεσίτες και κατασκευαστές

akinita_mak3
Ιδιοκτήτες ξεχασμένων ακινήτων, μισοτελειωμένων οικοδομών, παλιών μονοκατοικιών, αλλά και άλλοι ιδιοκτήτες με διώροφα ή τριώροφα που θέλουν να τα βγάλουν από τις μισθώσεις λόγω παλαιότητας, κάνουν ό,τι μπορούν για να τα πασάρουν είτε σε μεμονωμένους μεσίτες (Έλληνες και ξένους) είτε σε κατασκευαστές, όσο ακόμα ισχύει το χαμηλό όριο των 250.000 € στο πρόγραμμα της Golden Visa.

Σε λιγότερο από 10 μέρες από σήμερα, το πρόγραμμα της Golden Visa δυσχεραίνει. Εάν δεν δοθεί παράταση στην μεταβατική περίοδο (κυβερνητικές πηγές θεωρούν πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο παράτασης), τα όρια για την απόκτηση ακινήτου σε περιοχές ενδιαφέροντος ανεβαίνουν στις 800.000 €, και όλο αυτό το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει με την μεταβατική περίοδο της Golden Visa θα λήξει, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην κτηματαγορά.

Οι περιπτώσεις είναι δύο: Όσοι έχουν έτοιμα, προς αξιοποίηση, ακίνητα χαμηλότερης αξίας και προσπαθούν να τα δώσουν για 250.000 € (το σημερινό χαμηλό όριο της Golden Visa) σε γραφεία και μεσίτες. Ο στόχος είναι να τα πουλήσουν σε Κινέζους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς κλπ., σε αυτή την τιμή και να καρπωθούν τη διαφορά. Σ’ αυτή την πρώτη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες προσεγγίζουν μεμονωμένους μεσίτες, Έλληνες, Κινέζους και άλλους. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που μένουν στην Ελλάδα ή έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μέσω Golden Visa και ασχολούνται με την αναζήτηση σχεδόν έτοιμων ακινήτων για να τα πουλήσουν σε τρίτους που θέλουν το χρυσό διαβατήριο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά μισοτελειωμένα ακίνητα ή άλλα που χρειάζονται εργασίες και ανακαίνιση, και ψάχνουν κατασκευαστικές εταιρείες να κάνουν όλη τη δουλειά, την αποπεράτωση και τη διάθεση μέσω Golden Visa. Εδώ όμως ανακύπτει πολλές φορές το εξής πρόβλημα: Ο ιδιοκτήτης θέλει να το δώσει παραπάνω, δηλαδη στα 250.000 €, αλλά οι κατασκευαστές δεν τα αγοράζουν. Ο λόγος είναι απλός! Πέρα από το κόστος αγοράς του ακινήτου (π.χ. τις 150.000 €), οι κατασκευαστές πρέπει να επιβαρυνθούν με τις εργασίες αποπεράτωσης, την προμήθεια του ξένου μεσίτη με τον οποίο συνεργάζονται (όπως στην περίπτωση της Κίνας φτάνει το 20%), το ΦΠΑ, τους άλλους φόρους, τα εγγυημένα ενοίκια (που ζητούν πελάτες όπως οι Κινέζοι), κι άλλα πρόσθετα βάρη που μπορεί να εκτοξεύσουν την τιμή του ακινήτου στις 500.000 €. Δηλαδή, για να "βγουν" οι κατασκευαστικές, θα πρέπει να το διαθέσουν σε διπλή τιμή, καθιστώντας το αδιάφορο για το πρόγραμμα της Golden Visa.

Η κυβέρνηση από τη μία αναγνωρίζει τις καλές επιδόσεις του προγράμματος, από την άλλη όμως θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι και το πρόγραμμα της Golden Visa πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με το ευρύτερο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Αυτά θα ξεκαθαρίσουν τον Σεπτέμβριο κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι, με το νέο καθεστώς, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός στη Βουλή την Τρίτη, το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς.

- Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

- Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

- Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.




Ειδήσεις σήμερα:


Νίκος Παππάς: Νέο ηχητικό με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί «θα κλαίει η μάνα σου η βρωμιάρα»

Χαλκιδική: Η στιγμή που έφτασε το ασθενοφόρο στο λούνα παρκ - «Θα το πάω τέρμα» φώναζε πριν το δυστύχημα ο χειριστής

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Οι αγνοούμενοι ίσως είναι παγιδευμένοι μέσα στο γιοτ, λέει η ιταλική ακτοφυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης