Μειώνονται σταθερά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα

Στη 16η θέση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. η χώρα μας, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να καταγράφουν μείωση 60% - Τα 7 στα 10 ευρώ είναι χρέη προς το Δημόσιο από το παρελθόν

Κάτω από το 60% έπεσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στη χώρα μας το 2023, μετά από μια εικοσαετία μεγάλων οικονομικών κρίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στη 16η θέση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και σε φθίνουσα πορεία, με το σύνολο του ιδιωτικού χρέους να ανέρχεται τον Δεκέμβριο του 2023 στα 372,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ληξιπρόθεσμα είναι τα 223 δισ. ευρώ. Αν και το ποσό φαντάζει τεράστιο, το μεγαλύτερο μέρος του (σχεδόν 7 στα 10 ευρώ) είναι χρέη προς το Δημόσιο που προέρχονται από το παρελθόν. Στη συντριπτική πλειονότητα, όμως, αυτά τα χρέη αφορούν κυρίως «σκελετούς» μεγάλων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων τα οποία δεν έχουν διαγραφεί (ακόμα) ως ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ πολύ λιγότερα είναι απαιτήσεις από απλούς ιδιώτες και νοικοκυριά.

16η στην Ε.Ε. η Ελλάδα
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, πάντως, το συνολικό ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Κομισιόν, στη χώρα μας ανήλθε σε 101% έναντι 133% που ήταν ο μέσος όρος του δείκτη για το ίδιο έτος.

Το ιδιωτικό χρέος και η πορεία του είναι ένα σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει όχι μόνο την ελληνική πολιτεία και κοινωνία, αλλά και το σύνολο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια όμως στην Ελλάδα, μετά τα σκληρά μνημόνια, αλλά και εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης (πανδημία, lockdown, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια), η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ιδίως το 2021 και το 2022.

Παρά την παροδική αύξηση του χρέους σε συνθήκες κρίσης, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους παρουσιάζει πλέον μεγάλη μείωση που ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες: από σχεδόν 70% πριν από μια πενταετία (69,9% το 2019) τον Δεκέμβριο του 2023 έκλεισε κάτω από 60% (59,8%), δείχνοντας έτσι σημαντική αποκατάσταση όσον αφορά την εύρυθμη εξυπηρέτηση των οφειλών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Λειτουργούσε συστηματικά παράνομα το λούνα παρκ στην Χαλκιδική - Είχε ληγμένες άδειες

Δείτε φωτογραφίες από την καμπίνα του αεροσκάφους της Easyjet όπου έζησαν τον τρόμο 181 επιβάτες λόγω αναταράξεων

Η άνιση μάχη της Σικελίας ενάντια στην Κόζα Νόστρα: Τι έχει αλλάξει πραγματικά στο «τρίγωνο του θανάτου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr