Στην Βρετανία όλοι μιλούν για τον νέο ανατρεπτικό σεφ
25.08.2024
09:30
Ο Τόμας Στρέικερ είναι ο λαοπρόβλητος στα social media Βρετανός σεφ με τους 2,5 εκατ. followers
Οι περισσότεροι μάλλον έχουμε λησμονήσει πώς σκοτώναμε το χρόνο μας στη διάρκεια του πρώτου κύκλου της καραντίνας, στις αρχές του 2020. Ο 34χρονος Τόμας Στρέικερ όμως δε θα το ξεχάσει ποτέ. Παγκοσμίως άγνωστος τότε ο φιλόδοξος σεφ με προϋπηρεσία, μεταξύ άλλων, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου The Dorchester και στο μισελενάτο Elystan Street του Λονδίνου δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από εκείνα που με κινηματογραφικό σχεδόν τρόπο σου αλλάζουν την ζωή.
Η πορεία προς την αναγνώριση
Ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, τον οποίο ο Στρέικερ για ευνόητους λόγους δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ονοματίσει, του πρότεινε να τον πάρει στη δούλεψή του. Το σχέδιο του εργοδότη του ήταν να μετοικήσει για την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης μαζί με την οικογένειά του στο Σεντ Μπαρτς της Καραϊβικής. Αν φορούσε σκούφια, ο Βρετανός σεφ θα την είχε πετάξει στο άκουσμα και μόνο της πρότασης. Μάζεψε τα πιο καλοκαιρινά από τα υπάρχοντά του σε μια βαλίτσα και έφυγε με το ιδιωτικό τζετ του Αμερικανού Κροίσου του για το Κονέκτικατ. Εκεί όμως τελείωσε και η τύχη του. Ή έτσι φαινόταν στην αρχή. Η ξαφνική επιβολή ταξιδιωτικών προορισμών έκανε αδύνατη την προσωρινή μετοίκηση της οικογένειας και του προσωπικού της στην Καραϊβική κι έτσι ο Στρέικερ βρέθηκε εν μία νυκτί ελεύθερος πολιορκημένος στους τέσσερις -εντάξει, και κάτι παραπάνω- τοίχους ενός πολυτελούς διαμερίσματος στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Ο Τόμας Στράικερ διαφημίζει το “All Things Butter”, μια σειρά βιολογικού βουτύρου με περίπου 50 διαφορετικές γεύσεις. Photo: @thomas_straker/Instagram
Η ανία που τον κατέβαλε από τις πρώτες ημέρες διαμονής του με την εξωφρενικά πλούσια οικογένεια έγινε τελικά η θρυαλλίδα για την ανάδειξή του σε αστέρα της γαστρονομίας με διεθνή ακτινοβολία, ο οποίος πλέον απολαμβάνει και δάφνες celebrity. Ο Βρετανός για να περάσει το χρόνο του ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με τις συνταγές του στο αναδυόμενο τότε TikTok. Και αποδείχτηκε αρκετά φωτογενής κι άλλο τόσο επινοητικός ώστε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες κατάφερε να συγκεντρώσει ένα φανατικό ποίμνιο 15 χιλιάδων followers, οι οποίοι ορκίζονταν στις συνταγές του και τον παρακολουθούσαν σχεδόν με δέος να αναδεικνύει το για πολλούς παρεξηγημένο, παραγνωρισμένο, ακόμα και επάρατο βούτυρο σε γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του.
Η άνοδός του ήταν μετεωρική. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο ο Στρέικερ, ο οποίος σήμερα διαθέτει ένα ακροατήριο 2,5 εκατομμυρίων followers, επιχείρησε το πέρασμα από τον εικονικό στον πραγματικό κόσμο, ανοίγοντας το πρώτο εστιατόριό του στην καρδιά του Notting Hill. Φυσικά ήταν ήδη αρκετά διάσημος για να το βαφτίσει με το επώνυμό του (βλ. Staker’s) κι άλλο τόσο επιδραστικός ώστε γρήγορα στα τραπέζια του να αναζητούν την ευωχία όλα τα it boys και girls του Λονδίνου.
Γιος ενός απόστρατου αξιωματικού του στρατού -με προϋπηρεσία μάλιστα σε αποστολή Αφγανιστάν- και μιας ιδιοκτήτριας παμπ ο Στρέικερ δεν υπήρξε ποτέ ο άνθρωπος που είχε ένα σαφές πλάνο αναφορικά με το τι ήθελε να κάνει με την ζωή του. Τελειώνοντας το σχολείο αποφάσισε να ιχνηλατήσει στα βήματα του στρατιωτικού πατέρα του, όμως βρήκε την πόρτα της ξακουστής Ακαδημίας Σάντχερτ κλειστή. Τελικά αποφάσισε να αναζητήσει την πειθαρχία, η οποία λέει πως τον γοήτευε παιδιόθεν κι ας μην μπορούσε να την εφαρμόσει ακριβώς στην ζωή του, σε μια σχολή μαγείρων της Ιρλανδίας.
Επιστρέφοντας στην Αγγλία και με μεσολάβηση του πατέρα του ο οποίος γνώριζε τον διευθυντή του ξενοδοχείου The Dorchester έπιασε την πρώτη του δουλειά. Θυμάται μάλιστα πως η μητέρα του τον είχε παροτρύνει να εμφανιστεί στη συνέντευξη με ένα tweed κοστούμι, το οποίο είχε κληρονομήσει από έναν μακαρίτη θείο του. Ακόμα και με αυτή την ανορθόδοξη στολή εργασίας ο Βρετανός πήρε το βάπτισμα του πυρός στην κουζίνα. Παρότι μάλιστα η εικόνα του έως σήμερα παραπέμπει περισσότερο σε κακομαθημένο ροκ σταρ, τελικά στη δουλειά του αποδείχτηκε στρατιώτης.
Ωστόσο τελικά από το να υπηρετεί ως εκτελεστικό όργανο μιας μπριγάδας επέλεξε να εργάζεται ως private chef, αποτυπώνοντας το πολύ προσωπικό γαστρονομικό όραμά του -εποχικά υλικά, farm to fork φιλοσοφία, φαντασία σε ισόποση δοσολογία με τη δωρικότητα- στα πιάτα του.
Σε αυτή τη φιλοσοφία παραμένει πιστός μέχρι και σήμερα και αυτή είναι που έπεισε ακόμα και κριτικούς γαστρονομίας βαρύτιμων εκδόσεων, όπως για παράδειγμα της εφημερίδας Telegraph, πως ο Στρέικερ δεν πουλά μαεστρικά μόνο την εικόνα του αλλά διαθέτει και περιεχόμενο. Η έξωθεν καλή μαρτυρία του ωστόσο παραμένει ένας πρώτης τάξεως λόγος για να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να απασχολεί κάθε τόσο.
Nέος “πριγκιπικός” έρωτας;
Ίσως η πιο σκανδαλώδης για τον Τύπο έως σήμερα στιγμή του ήταν η φήμη που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο πως ο Βρετανός σεφ είναι ο νέος σύντροφος της Μαρίας Ολυμπίας, της πρωτότοκης κόρης δηλαδή του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ. Μια κοινή παπαράτσι φωτογραφίας τους, τραβηγμένη έξω από το σπίτι εκείνης στο Λονδίνο οδήγησε πολλούς στο βεβιασμένο συμπέρασμα πως η πολύφερνη γαλαζοαίματη είχε βρει ξανά τον έρωτα μετά από το χωρισμό της με τον Βρετανό αριστοκράτη Πέρι Πίρσον.
Η πορεία προς την αναγνώριση
Ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, τον οποίο ο Στρέικερ για ευνόητους λόγους δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ονοματίσει, του πρότεινε να τον πάρει στη δούλεψή του. Το σχέδιο του εργοδότη του ήταν να μετοικήσει για την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης μαζί με την οικογένειά του στο Σεντ Μπαρτς της Καραϊβικής. Αν φορούσε σκούφια, ο Βρετανός σεφ θα την είχε πετάξει στο άκουσμα και μόνο της πρότασης. Μάζεψε τα πιο καλοκαιρινά από τα υπάρχοντά του σε μια βαλίτσα και έφυγε με το ιδιωτικό τζετ του Αμερικανού Κροίσου του για το Κονέκτικατ. Εκεί όμως τελείωσε και η τύχη του. Ή έτσι φαινόταν στην αρχή. Η ξαφνική επιβολή ταξιδιωτικών προορισμών έκανε αδύνατη την προσωρινή μετοίκηση της οικογένειας και του προσωπικού της στην Καραϊβική κι έτσι ο Στρέικερ βρέθηκε εν μία νυκτί ελεύθερος πολιορκημένος στους τέσσερις -εντάξει, και κάτι παραπάνω- τοίχους ενός πολυτελούς διαμερίσματος στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Ο Τόμας Στράικερ διαφημίζει το “All Things Butter”, μια σειρά βιολογικού βουτύρου με περίπου 50 διαφορετικές γεύσεις. Photo: @thomas_straker/Instagram
Η ανία που τον κατέβαλε από τις πρώτες ημέρες διαμονής του με την εξωφρενικά πλούσια οικογένεια έγινε τελικά η θρυαλλίδα για την ανάδειξή του σε αστέρα της γαστρονομίας με διεθνή ακτινοβολία, ο οποίος πλέον απολαμβάνει και δάφνες celebrity. Ο Βρετανός για να περάσει το χρόνο του ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με τις συνταγές του στο αναδυόμενο τότε TikTok. Και αποδείχτηκε αρκετά φωτογενής κι άλλο τόσο επινοητικός ώστε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες κατάφερε να συγκεντρώσει ένα φανατικό ποίμνιο 15 χιλιάδων followers, οι οποίοι ορκίζονταν στις συνταγές του και τον παρακολουθούσαν σχεδόν με δέος να αναδεικνύει το για πολλούς παρεξηγημένο, παραγνωρισμένο, ακόμα και επάρατο βούτυρο σε γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του.
Η άνοδός του ήταν μετεωρική. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο ο Στρέικερ, ο οποίος σήμερα διαθέτει ένα ακροατήριο 2,5 εκατομμυρίων followers, επιχείρησε το πέρασμα από τον εικονικό στον πραγματικό κόσμο, ανοίγοντας το πρώτο εστιατόριό του στην καρδιά του Notting Hill. Φυσικά ήταν ήδη αρκετά διάσημος για να το βαφτίσει με το επώνυμό του (βλ. Staker’s) κι άλλο τόσο επιδραστικός ώστε γρήγορα στα τραπέζια του να αναζητούν την ευωχία όλα τα it boys και girls του Λονδίνου.
Γιος ενός απόστρατου αξιωματικού του στρατού -με προϋπηρεσία μάλιστα σε αποστολή Αφγανιστάν- και μιας ιδιοκτήτριας παμπ ο Στρέικερ δεν υπήρξε ποτέ ο άνθρωπος που είχε ένα σαφές πλάνο αναφορικά με το τι ήθελε να κάνει με την ζωή του. Τελειώνοντας το σχολείο αποφάσισε να ιχνηλατήσει στα βήματα του στρατιωτικού πατέρα του, όμως βρήκε την πόρτα της ξακουστής Ακαδημίας Σάντχερτ κλειστή. Τελικά αποφάσισε να αναζητήσει την πειθαρχία, η οποία λέει πως τον γοήτευε παιδιόθεν κι ας μην μπορούσε να την εφαρμόσει ακριβώς στην ζωή του, σε μια σχολή μαγείρων της Ιρλανδίας.
Επιστρέφοντας στην Αγγλία και με μεσολάβηση του πατέρα του ο οποίος γνώριζε τον διευθυντή του ξενοδοχείου The Dorchester έπιασε την πρώτη του δουλειά. Θυμάται μάλιστα πως η μητέρα του τον είχε παροτρύνει να εμφανιστεί στη συνέντευξη με ένα tweed κοστούμι, το οποίο είχε κληρονομήσει από έναν μακαρίτη θείο του. Ακόμα και με αυτή την ανορθόδοξη στολή εργασίας ο Βρετανός πήρε το βάπτισμα του πυρός στην κουζίνα. Παρότι μάλιστα η εικόνα του έως σήμερα παραπέμπει περισσότερο σε κακομαθημένο ροκ σταρ, τελικά στη δουλειά του αποδείχτηκε στρατιώτης.
Ωστόσο τελικά από το να υπηρετεί ως εκτελεστικό όργανο μιας μπριγάδας επέλεξε να εργάζεται ως private chef, αποτυπώνοντας το πολύ προσωπικό γαστρονομικό όραμά του -εποχικά υλικά, farm to fork φιλοσοφία, φαντασία σε ισόποση δοσολογία με τη δωρικότητα- στα πιάτα του.
Σε αυτή τη φιλοσοφία παραμένει πιστός μέχρι και σήμερα και αυτή είναι που έπεισε ακόμα και κριτικούς γαστρονομίας βαρύτιμων εκδόσεων, όπως για παράδειγμα της εφημερίδας Telegraph, πως ο Στρέικερ δεν πουλά μαεστρικά μόνο την εικόνα του αλλά διαθέτει και περιεχόμενο. Η έξωθεν καλή μαρτυρία του ωστόσο παραμένει ένας πρώτης τάξεως λόγος για να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να απασχολεί κάθε τόσο.
Nέος “πριγκιπικός” έρωτας;
Ίσως η πιο σκανδαλώδης για τον Τύπο έως σήμερα στιγμή του ήταν η φήμη που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο πως ο Βρετανός σεφ είναι ο νέος σύντροφος της Μαρίας Ολυμπίας, της πρωτότοκης κόρης δηλαδή του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ. Μια κοινή παπαράτσι φωτογραφίας τους, τραβηγμένη έξω από το σπίτι εκείνης στο Λονδίνο οδήγησε πολλούς στο βεβιασμένο συμπέρασμα πως η πολύφερνη γαλαζοαίματη είχε βρει ξανά τον έρωτα μετά από το χωρισμό της με τον Βρετανό αριστοκράτη Πέρι Πίρσον.
Λίγες εβδομάδες αργότερα νέα δημοσιεύματα της Daily Mail μετέφεραν την πληροφορία πως η σύζυγός του Στρέικερ, με την οποία παντρεύτηκε το 2015 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τού έδειξε την πόρτα της εξόδου από το σπίτι τους. Γεγονός πάντως παραμένει ότι έως σήμερα ο δεσμός του σεφ με την πριγκιποπούλα παραμένει στη σφαίρα της εικασίας ενώ ακόμα και στη συνέντευξη που εκείνος παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Tatler δεν είχε τη διάθεση να διαλευκάνει το μυστήριο που πλανάται γύρω από την προσωπική ζωή του.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Στρέικερ παρουσίασε στο πολυπληθές ποίμνιό του τη νέα εικόνα του -με βαμμένα κατάξανθα μαλλιά- μέσα από δύο σύντομα βίντεο μαγειρικής τα οποία είναι γυρισμένα με σκηνικό ένα μεσογειακό τοπίο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Ελλάδα. Ή μπορεί και όχι. Το ζήτημα είναι ότι πλέον και το παραμικρό του νεύμα παρακολουθείται από θιασώτες αλλά και από haters, οι οποίοι σπεύδουν να τον περιπαίξουν για κάποιες νεόκοπες new age συνήθειες που έχει υιοθετήσει. Όπως τις ασκήσεις αναπνοής, τα παγωμένα μπάνια, τα μαθήματα ζίου-ζίτσου, το καθημερινό τρέξιμο και τη γιόγκα. Με αυτά και με εκείνα η φήμη του μεγεθύνεται, όπως και το επιχειρηματικό εκτόπισμά του, αφού σε λίγους μήνες ο αεικίνητος σεφ θα αποκτήσει και νέο εστιατόριο, επίσης στην περιοχή του Notting Hill. Η πείνα των groupies του, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Έλον Μασκ, είναι προς το παρόν ακόρεστη.
NEWMONEY.GR
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Στρέικερ παρουσίασε στο πολυπληθές ποίμνιό του τη νέα εικόνα του -με βαμμένα κατάξανθα μαλλιά- μέσα από δύο σύντομα βίντεο μαγειρικής τα οποία είναι γυρισμένα με σκηνικό ένα μεσογειακό τοπίο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Ελλάδα. Ή μπορεί και όχι. Το ζήτημα είναι ότι πλέον και το παραμικρό του νεύμα παρακολουθείται από θιασώτες αλλά και από haters, οι οποίοι σπεύδουν να τον περιπαίξουν για κάποιες νεόκοπες new age συνήθειες που έχει υιοθετήσει. Όπως τις ασκήσεις αναπνοής, τα παγωμένα μπάνια, τα μαθήματα ζίου-ζίτσου, το καθημερινό τρέξιμο και τη γιόγκα. Με αυτά και με εκείνα η φήμη του μεγεθύνεται, όπως και το επιχειρηματικό εκτόπισμά του, αφού σε λίγους μήνες ο αεικίνητος σεφ θα αποκτήσει και νέο εστιατόριο, επίσης στην περιοχή του Notting Hill. Η πείνα των groupies του, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Έλον Μασκ, είναι προς το παρόν ακόρεστη.
NEWMONEY.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr