Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στα κέρδη με επιλεκτικές τοποθετήσεις

ΟΤΕ, Motor Oil, Πειραιώς και Intralot ηγήθηκαν της ανόδου - Ποιες μετοχές λειτούργησαν ως «ανάχωμα» στην προσπάθεια ανάκτησης των 1.440 μονάδων - Στόχος η συρρίκνωση των μηνιαίων απωλειών

Στη «ζώνη» των 1.430-1.440 μονάδων διατηρήθηκε για ακόμη μία ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιστρέφοντας στα θετικά πρόσημα μετά την πτωτική ανάπαυλα της περασμένης Παρασκευής. Συσσώρευση και ισχνός τζίρος τα δύο βασικά στοιχεία που επικρατούν στην εγχώρια αγορά.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (26/8) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,08 μονάδες ή +0,35% και έκλεισε στις 1.437,68 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.438,87 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.430,06 μονάδες. Καθώς οδεύουμε προς το φινάλε ενός επεισοδιακού -αρχικά- Αυγούστου, στόχος είναι η συρρίκνωση των μηνιαίων απωλειών.

Τα τρέχοντα επίπεδα θεωρούνται επιτυχία -αν και στο δεύτερο μισό του μήνα έχουν παρατηρηθεί έντονα σημάδια καθήλωσης– αναλογιζόμενοι ότι μετά το -6,27% της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου, ο ΓΔ είχε υποχωρήσει έως τις 1.340 μονάδες. Η γρήγορη ανάκαμψη έχει ως αποτέλεσμα το Χ.Α. να καταγράφει πλέον πτώση -2,74% σε μηνιαία βάση, με τέσσερις συνεδριάσεις να απομένουν για να μπούμε στον πιο «πλούσιο» από δράση Σεπτέμβριο. Από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο κινείται ανοδικά κατά +11,18%.

Πέρα από τη θερινή ραστώνη που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Αθήνα, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οφείλεται στη σημερινή αργία στις βρετανικές αγορές. Οι επιλεκτικές κινήσεις, το λεγόμενο stock picking, αποτελεί παράγοντα διατήρησης σε στενό εύρος τιμών.

Ο ΟΤΕ (επανήλθε στα 15 ευρώ) και η Motor Oil από τα blue chips και η Πειραιώς από τις τραπεζικές μετοχές έδωσαν ανοδική «ανάσα» στο Χ.Α. Πρωταγωνίστρια στα mid caps η Intralot, με «όχημα» την επέκταση των συμβολαίων σε Ολλανδία και Ιρλανδία, αλλά και την ένταξη της μετοχής στον Mid Cap του FTSE Russell. Από κοντά και η «συγγενική» Intracom Holdings.

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρές απώλειες ορισμένων μετοχών με βαρύτητα στο ταμπλό εμπόδισαν την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ προς τις 1.440 μονάδες. Ο λόγος για την Εθνική Τράπεζα και τη Viohalco, με τη δεύτερη να υφίσταται πιέσεις λόγω της διαγραφής από τον Large Cap του FTSE Russell.

«Γκάζι» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Με κέρδη +0,16% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρέθηκε στις 1.283,83 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε υψηλότερα κατά +0,33% στις 3.503,97 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έδωσε τον «παλμό» της ανόδου σήμερα, με «άλμα» +1,17% στις 2.292,06 μονάδες.

Στα 63,187 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο ημερήσιος τζίρος, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» τα 2,784 εκατ. ευρώ. Τζίρο 9,192 εκατ. ευρώ έκανε η Πειραιώς και ακολούθησε η Motor Oil στα 6,375 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στα 99,64 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 54 μετοχές στο ταμπλό έναντι 46 που υποχώρησαν και 26 που έμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ξεχώρισε με κέρδη +1,49% στα 3,952 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank (+0,39% στα 2,085 ευρώ) και η Alpha Bank (+0,31% στο 1,594 ευρώ). Αντίθετα, η Εθνική έχασε -1,28% κλείνοντας στα 8,014 ευρώ.

Η επιστροφή στη δράση, η ατζέντα και τα ορόσημα

Αν και η τρέχουσα αποτελεί εβδομάδα επαν-ενεργοποίησης των traders, η επιφυλακτικότητα παραμένει στο ταμπλό, λαμβάνοντας υπόψη και την τάση αποφυγής για ανάληψη ρίσκου που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό διότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως έχει ισχυρότερο αντίκτυπο σε σύγκριση με τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve, η οποία πρόκειται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να μειώσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές επιστρέφουν δυναμικά από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την ατζέντα της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου να είναι γεμάτη από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και από τις επακόλουθες -ενδεχομένως βελτιωμένες- προβλέψεις (guidances) των διοικήσεων για τις επιδόσεις του 2024. Την Τρίτη (27/8) η Cenergy δημοσιοποιεί τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα. Την Τετάρτη (28/8) σειρά έχει η Motor Oil, ενώ την Πέμπτη (29/8) ακολουθούν η HELLENiQ ENERGY και η Austriacard Holdings.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα της Mediterra, ύψους 0,0498 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,02 ευρώ και με νέα ονομαστική αξία διαπραγματεύθηκε η μετοχή της Βιοκαρπέτ. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, με την πληρωμή να ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενη στα σημαντικά ορόσημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η στήλη dark room υπενθυμίζει πως «στις 13 Σεπτεμβρίου, η Moody’s θα εκδώσει τον χρησμό της για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας ενώ οι τραπεζικές εξελίξεις θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με αιχμή την συγχώνευση της Attica με την Παγκρήτια, την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο και τις αποφάσεις για την διάθεση του όλου/ή μέρους του 18,39% της Εθνικής που έχει το ΤΧΣ. Κερασάκι στην τούρτα των τραπεζικών προσδοκιών και σεναρίων είναι η αίτηση εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α. που έχει προετοιμάσει η Τράπεζα Χανίων». Σημειωτέον ότι οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 έχουν προγραμματιστεί για τις ακόλουθες ημερομηνίες: DBRS – 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s – 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s – 18 Οκτωβρίου, Fitch – 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings – 6 Δεκεμβρίου.

«Προσεχώς η Αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την “επενδυτική βαθμίδα” να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς», τονίζει από την πλευρά του ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης.

Την ερχόμενη Παρασκευή (30/8) θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου έχει αποφασιστεί η αφαίρεση της Motor Oil από τον MSCI Standard Greece Index και η ταυτόχρονη προσθήκη του στον Small Cap. Υπενθυμίζεται ότι τον βασικό δείκτη των ελληνικών μετοχών στον MSCI απαρτίζουν πλέον οι εξής 9 τίτλοι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Το rebalancing των δεικτών αναμένεται να φέρει ένα μίνι «κύμα» εισροών και εκροών στο ταμπλό, που θα απασχολήσει κυρίως ορισμένα blue chips και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του FTSE Russell, στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap Index αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η Viohalco υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον FTSE Emerging Mid Cap Index. Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η Intralot -αναβαθμίστηκε στον Mid Cap-, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε η Interlife. Από FTSE Total Cap και τον Micro Cap αποχωρούν η Austriacard, η ΑΒΑΞ, η Dimand, η Έλαστρον, η Lavipharm, η Premia Properties και η Πλαστικά Θράκης. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE All-World Index θα ανέλθουν σε 29. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 20ής Σεπτεμβρίου.

Πέφτουν οι τόνοι μετά το σήμα της Fed

Σε μεικτό έδαφος ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά +0,4% και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά -0,7%. Το σήμα που έστειλε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, από το Τζάκσον Χολ για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης έδωσε «φτερά» στις αμερικανικές μετοχές, ενισχύοντας σημαντικά τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε ξεκινήσει ο επώδυνος κύκλος της νομισματικής σύσφιξης.

Με απώλειες εξελίσσεται η συνεδρίαση της Δευτέρας για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές «ζυγίζουν» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πτώση -0,1% σημειώνει ο γερμανικός δείκτης DAX, ενώ αντίθετα ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύονται κατά +0,1% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά +0,3%. Κλειστές λόγω αργίας είναι σήμερα οι αγορές στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τον Nikkei στην Ιαπωνία και τον Kospi στη Νότια Κορέα να κλείνουν στο «κόκκινο». Αντίθετα, ανοδική ήταν η κίνηση για τον S&P/ASX 200 στην Αυστραλία και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Ήπιες οι μεταβολές για τις κινεζικές μετοχές.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Βίντεο από τη στιγμή που ουκρανικό drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο στη ρωσική πόλη Σάρατοφ


ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης συγκαλεί αύριο την ΚΟ - Δεν αποκλείεται να επιστρέψει από τα Χανιά

ΚΤΕΛ Κηφισού: Πυροβολισμοί σε επεισόδιο μεταξύ Ρομά - Ένας τραυματίας από χειροδικία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr