Αττική Οδός: Μετά τη ΔΕΘ πέφτουν οι υπογραφές της «χρυσής» παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αγώνας ταχύτητας για να γίνει τέλος του έτους το οικονομικό κλείσιμο, στο τραπέζι η μείωση του διοδίου στα 2,5 ευρώ ακόμη και εντός του 2024 - Ποιος θα είναι ο ενδιάμεσος λειτουργός της νέας σύμβασης

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα υπογραφεί η σύμβαση της Αττικής Οδού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με στόχο το γιγαντιαίο τίμημα των 3,27 δισ. που προσέφερε ο ανάδοχος για την νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης να εισπραχθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Αν και θα χρειαστεί αγώνας ταχύτητας, στην κυβέρνηση επιδιώκουν να ανεβάσουν ρυθμούς ώστε να επιτευχθεί το οικονομικό κλείσιμο του έργου εντός του έτους καθώς το τίμημα της Αττικής Οδού είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, επομένως θα ενισχύσει τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και θα έχει δημοσιονομικά οφέλη καθώς θα αξιοποιηθεί για την μείωση του χρέους.

Εντός των ημερών άλλωστε αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο φορέας που θα αναλάβει το ενδιάμεσο στάδιο λειτουργίας αφού η υφιστάμενη σύμβαση ολοκληρώνεται στις 6 Οκτωβρίου δηλαδή σε 40 μέρες από σήμερα. Το ρόλο αυτό το υπουργείο Υποδομών θα εκχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στο ΤΑΙΠΕΔ που διαθέτει τον βραχίονα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF) με ανάλογη εμπειρία αναθέσεων που δεν μπορούν να γίνουν από την κεντρική κυβέρνηση.

Μένει όμως να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο και οι όροι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς είναι σαφές ότι το Ταμείο δεν θα αναλάβει το ίδιο την λειτουργία του οδικού άξονα αλλά την ανάθεση του έργου της λειτουργίας σε ιδιώτη με επικρατέστερο φορέα το υφιστάμενο σχήμα παραχώρησης που συγκροτούν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η ΑΒΑΞ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας - ΙΧ «καρφώθηκε» σε στάση λεωφορείου, τραυματίστηκε ο οδηγός

Υπουργικό καθημερινότητας «πρόβα» για τη ΔΕΘ - Στην κυβερνητική ατζέντα τα εγκαίνια αντί για «μακέτες»

Οι μεγάλες συναυλίες του Σεπτεμβρίου: Από Αρβανιτάκη, Μάλαμα και Μποφίλιου μέχρι Βίσση, Βανδή και Οικονομόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr