Το χαρτονόμισμα των 100 τρις δολαρίων: 14 μηδενικά που ήταν ίσα με μια δεκάρα

Το ιστορικό «μεγαλύτερο» χαρτονόμισμα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε καιρό ειρήνης κρύβει μια πικρή ιστορία και μπόλικα ειρωνικά σύμβολα

«Μην προσπαθήσεις να μετρήσεις τα μηδενικά σ’ αυτό το χαρτονόμισμα. Μέχρι να το κάνεις, θα έχει αλλάξει η τιμή»! Αυτό το πικρό ανέκδοτο κυκλοφορούσε το 2008 στους δρόμους και τα μαγαζιά της Ζιμπάμπουε για το «μεγαλύτερο» χαρτονόμισμα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στον πλανήτη σε καιρό ειρήνης. Ο χαρακτηρισμός «μεγαλύτερο», φυσικά, δεν αποδίδει την αξία που αντιπροσώπευε, αλλά το πλήθος των μηδενικών: Το χαρτί αυτό αντιστοιχούσε σε 100 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε.

Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο υπερπληθωρισμός, θα καταλαβαίνουν ασφαλώς ότι η πραγματική αξία αυτού του χαρτονομίσματος τον καιρό που κυκλοφόρησε ήταν ευτελής. Πράγματι, με τις συνεχείς υποτιμήσεις που γίνονταν μια περίοδο ακόμα και τρεις φορές την ημέρα(!), το χαρτονόμισμα αυτό έφτασε να αντιπροσωπεύει μόλις 11 σεντς του αμερικανικού δολαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, βέβαια, δεδομένου ότι από κάποια στιγμή και μετά η Αποθεματική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε, ο φορέας που το εξέδωσε, δεν ασχολούταν καν να καθορίσει επίσημες ισοτιμίες με άλλα διεθνή νομίσματα. Το’ χε αφήσει τελείως στην τύχη του, μέχρι που το απέσυρε εντελώς.

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr