Σαντορίνη: «Παγώνουν» οι άδειες δόμησης στην Kαλντέρα και στη Θηρασιά

Σαντορίνη: «Παγώνουν» οι άδειες δόμησης στην Kαλντέρα και στη Θηρασιά

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση - Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα, αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων καθώς και πισίνες

Santorini
Αναστολή δόμησης σε ολόκληρη τη ζώνη της Kαλντέρας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά θα επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων καθώς και πισινών. Παράλληλα, δίνεται διετής προθεσμία σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Καλντέρα (από ξενοδοχεία έως καταστήματα εστίασης) να εκπονήσουν μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ η τοπική πολεοδομία εντέλλεται έως το τέλος του 2024 να ελέγξει όλες τις οικοδομικές άδειες στη ζώνη αυτή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αιτία για την πρωτοβουλία αυτή είναι η δραματική επιβάρυνση της Καλντέρας μέσω της –νόμιμης ή αυθαίρετης– δόμησης και ιδίως από τις πισίνες.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση.

Κλείσιμο
Και αφορά την ευρύτερη ζώνη της Καλντέρας, όπως ορίζεται από το διάταγμα προστασίας του νησιού (1990, τροποποιήθηκε το 2012) στην οποία:

• Αναστέλλεται έως το τέλος του 2025 (ή έως την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, αν αυτό συμβεί νωρίτερα) η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή υδάτινων στοιχείων (σ.σ. κάτω από τον χαρακτηρισμό «υδάτινο στοιχείο» τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά δημιουργούνται παρανόμως πισίνες και τζακούζι).

Η ρύθμιση ισχύει για ολόκληρη τη ζώνη της Kαλντέρας και τη Θηρασιά – Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα, αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και πισίνες.

• Σε όλα τα κτίσματα με χρήση τουρισμού-αναψυχής (λ.χ. ξενοδοχεία) ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) θα πρέπει εντός διετίας να εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

• Εως το τέλος της χρονιάς (31.12.2024) η Υπηρεσία Δόμησης Θήρας θα πρέπει να ελέγξει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η επέμβαση αυτή κρίνεται αναγκαία όχι μόνο λόγω των περιστατικών κατολισθήσεων (που είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν) αλλά γιατί υπάρχει φόβος ιδίως για το ζήτημα της επιβάρυνσης των πρανών από το βάρος που έχουν οι πισίνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Αεροπλάνο δεν μπορούσε να προσγειωθεί στην Ιαπωνία και ταλαντευόταν από τους πανίσχυρους ανέμους

Πιερρακάκης: Έχουμε κάνει 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος - Τι θα ισχύει για κινητά και αποβολές


Χειροκροτούσαν όρθιοι επί 15 λεπτά τη Τζολί στη Βενετία για τη Μαρία Κάλλας - Βίντεο με τη συγκίνησή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης