Υπουργείο Ναυτιλίας: Αλλάζει το πλαίσιο πρόσβασης ΑμεΑ στα πλοία μετά το περιστατικό με την Μυρτώ

Υπουργείο Ναυτιλίας: Αλλάζει το πλαίσιο πρόσβασης ΑμεΑ στα πλοία μετά το περιστατικό με την Μυρτώ

Δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομοθέτημα που να προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για εγκύους, ηλικιωμένους και μηχανισμούς για ΑμεΑ

mirtw_ploio_xr
Εκτεταμένες αντιδράσεις προκάλεσε η καταγγελία της Μαίρης Κοτρώτσου, μητέρας της Μυρτώς που βρέθηκε στριμωγμένη σε γκαράζ πλοίου ενώ επέστρεφαν από την Αστυπάλαια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Ναυτιλίας Νίκος Αλεξίου, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι προβλέπονταν αλλαγές σε νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι και έχει μπει στην τελική ευθεία η τροποποίηση του Π.Δ. 44, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό που υπήρχε για τη μετακίνηση των ΑμεΑ.

«Θα υπάρξουν καινούργιες προδιαγραφές για τα πλοία με αναβατόρια, πλατφόρμες, ανελκυστήρες για την αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα» είπε μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, με νέα μέσα πρόσβασης και χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑμεΑ, εγκύων και ηλικιωμένων.
Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d3utizb5kx5t)

Πολλά πλοία διαθέτουν ήδη τέτοιους μηχανισμούς, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομοθέτημα που να προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς έως σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό.

Γι' αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκλήρωσε τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος, μετά από διαβούλευση, με το οποίο θα υποχρεώνονται όλες ανεξαρτήτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν στα πλοία τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη εύκολη πρόσβαση των ατόμων αυτών.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αφού υπογραφεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αναμένεται να πάρει το «δρόμο» για έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.

Η μητέρα της Μυρτώς περιέγραψε το περιστατικό

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτηση που έκανε η μητέρα της Μυρτούς, με την οποία κατήγγειλε ότι η κοπέλα στριμώχτηκε στο γκαράζ πλοίου, κατά την επιστροφή τους από την Αστυπάλαια, έγινε η πρώτη κίνηση για να ληφθούν μέτρα.

Η Μαρία Κοτρώτσου περιέγραψε το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΙ όσα έζησαν τόσο η κόρη της όσο και η ίδια, σημειώνοντας ότι μετά την καταγγελία, ενημερώθηκε ότι ο ύπαρχος που δημιούργησε το πρόβλημα θα μετατεθεί, με την εταιρεία και τον καπετάνιο να της ζητούν συγγνώμη.

«Πέρασα μια απίστευτη ταλαιπωρία, έβαλαν το αυτοκίνητο μια ώρα νωρίτερα και σε λάθος μέρος. Θα μπορούσα να το παρακάμψω αν ήταν μόνο αυτό αλλά δυστυχώς όταν ήταν να κατέβουμε με κάλεσαν να κατεβούμε νωρίτερα. Είχαν το παιδί 15 λεπτά στο αμπάρι, που γνωρίζουμε όλοι την μυρωδιά που αναδύει ο συγκεκριμένος χώρος. Πέρασαν όλοι οι οδηγοί γιατί εντωμεταξύ έπρεπε να πάνε στη θέση τους. Αυτό όλο γινόταν εν πλω, δεν είχε δέσει ακόμα το καράβι. Αφού πέρασε όλος ο κόσμος από πάνω της, μας ανέβασαν πάλι, κόντεψε να χτυπήσει μάλιστα και το πόδι της. Υπήρχε και ο κίνδυνος να κολλήσει κάτι, γιατί δεν φορούσε μάσκα λόγω του αναπνευστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Φεύγοντας θεώρησα σωστό να πω το παράπονό μου στο λοστρόμο, μου υπέδειξε τον ύπαρχο. Σταμάτησα για να το εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου και αντιμετώπισα την απάθεια και τον "ωχαδελφισμό". "Ε, και;" μου απάντησε. Εκεί πήρα φωτιά. "Αν ήταν το παιδί σου, αυτό θα έκανες; Το όνομά σου θέλω". Με τα πολλά μου το έδωσε και μου φώναξε να του δώσω τα στοιχεία μου. Από εκεί άρχισε ο θεατρινισμός» είπε η μητέρα της Μυρτώς και παρέθεσε τον διάλογο με τον ύπαρχο: «Θα σου κάνω μήνυση γιατί με έβρισες» κατήγγειλε ότι της είπε. «Δεν σε έβρισα» του αντέτεινε. «Νομίζεις» μου απάντησε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ω, ήταν ένα καλοκαίρι, γράφει η Λόπεζ στη νέα της ανάρτηση μετά τον χωρισμό από τον Άφλεκ


Αδίστακτος… εκτελεστής ο Έρλινγκ Χάαλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ - Δύο χατ τρικ σε τρεις αγώνες και απίστευτα στατιστικά


«Απογειώθηκε» η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια - Πάνω από 42 εκατ. οι επιβάτες έως και τον Ιούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης