Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Οι τιμές λιανικής θα διαμορφωθούν στα επίπεδα Αυγούστου ή λίγο πιο κάτω, εκτίμησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης - Το φθινόπωρο αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής λόγω πτώσης της ζήτησης

Οι τιμές λιανικής στο ρεύμα «είναι παρεμφερείς, ή λίγο κάτω από τον Αύγουστο. Θα δώσουμε και εμείς μία επιδότηση 1,4 σεντς ανά κιλοβατώρα, οπότε θα είμαστε στις τιμές του Αυγούστου ή ελάχιστα κάτω» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Mega.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως το φθινόπωρο υπάρχει δραστική μείωση της ζήτησης του ρεύματος και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση και στις τιμές χονδρικής. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαχώρισε τις τιμές της λιανικής στις οποίες η κυβέρνηση θα δώσει επιδότηση αντίστοιχη με τα επίπεδα Αυγούστου, με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις χονδρεμπορικές τιμές. Το ερώτημα είπε που θα μας απασχολήσει είναι αν θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο η κρίση που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία οδηγεί σε ένα ράλι τιμών που έχει επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά. Αυτό όπως είπε εν μέρει εξηγείται γιατί βγήκαν εκτός λειτουργίας κάποιοι πυρηνικοί σταθμοί αλλά και γιατί «ρουφάει» η Ουκρανία όλο το ρεύμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Όπως τόνισε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει κάποια ευρωπαΐκή παρέμβαση την οποία δεν χαρακτήρισε εύκολη υπόθεση. Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στην χονδρική τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, η οποία αν διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες θα μπορέσει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός. Πέρσι όπως είπε η κυβέρνηση έδωσε περίπου 25 με 40 εκατομμύρια ανάλογα το μήνα για επιδοτήσεις και συνολικά πάνω από 150 εκατομμύρια για το 2023. Για φέτος έχουν προεξοφληθεί τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει από το ειδικό τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου τα οποία ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ

Οι προμηθευτές υπάκουσαν στις κυβερνητικές παραινέσεις και απορρόφησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το ενεργειακό κόστος με εξαίρεση τους μη καθετοποιημένους ομίλους (εκείνους δηλαδή που δεν έχουν δική τους παραγωγή) που κάποιοι εξ αυτών αύξησαν ελαφρά τις τιμές, ενσωματώνοντας το κόστος της χονδρεμπορικής που έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Κυριακής ανακοινώθηκαν οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου από τους προμηθευτές. 

Οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ, Μetlen, Ήρων, Elpedison) κινούνται σε ένα ενιαίο εύρος τιμής που είναι τα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πολιτική που ενστερνίστηκαν αντίστοιχα η ΖενίΘ αλλά και η Ελίν.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς που οι προσφορές τους «κυνήγησαν» υψηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας (χωρίς τις επιδοτήσεις) ή ξεπερνώντας τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτές είναι η NRG, η οποία προσέφερε τιμολόγιο στα 18,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Φυσικό Αέριο με 17,3 λεπτά και η Volton με 19,4 λεπτά.

Δείτε πίνακα με τις τιμές ανά εταιρεία για τα πράσινα τιμολόγια:


Ειδήσεις σήμερα:

Τσακωθήκαμε, αλλά δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε, λένε οι δύο που παραδόθηκαν για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

ΠΑΣΟΚ, το κόμμα - φαινόμενο που άλλαξε την Ελλάδα έγινε 50 χρόνων: H άνοδος, η πτώση και το άδηλο αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr