Κυρανάκης: Το εργαλείο της AI στο Κτηματολόγιο θα γλιτώσει χρόνο και χρήμα των πολιτών

Πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη για διοικητικές αποφάσεις

Ένα κτίριο σύγχρονο, καθαρό, μοντέρνο, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, το οποίο δημιουργεί καλές συνθήκες εξυπηρέτησης, σεβόμενο τα χρήματα των φορολογουμένων είναι το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, σημείωσε ο Κώστας Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος συνόδευε χθες τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

«Βασικό στοίχημα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είναι η διατήρηση της καλής εικόνας της υπηρεσίας.

Τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού στο Κτηματολόγιο ήταν το 1998, επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, πριν τη χθεσινή, στις νέες εγκαταστάσεις του Κτηματολογικού Γραφείου στη Λάρισα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσέθεσε ο κ. Κυρανάκης.

Παρότι δέσμευση της τότε κυβέρνησης, σημείωσε, ήταν ότι θα ολοκληρωνόταν το Κτηματολόγιο άμεσα, προφανώς εννοώντας εντός της θητείας εκείνης της κυβέρνησης, από τότε «ένα ατελείωτο γιοφύρι της Άρτας έχει ταλαιπωρήσει ασταμάτητα πολίτες και επαγγελματίες και ιδιοκτήτες περιουσιών σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο υφυπουργός.

«Και γι’ αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή αυτής της δεύτερης θητείας ήταν απόλυτα αποφασισμένος και μας έδωσε μία σαφή οδηγία να ολοκληρώσουμε επιτέλους αυτό, το οποίο είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει το ελληνικό Κτηματολόγιο, την κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κ. Κυρανάκης.

«Συνενώνονται έξι παλιά υποθηκοφυλακεία. Νομίζω όλοι μας και όλοι σας έχετε επισκεφθεί στη ζωή σας έστω μία φορά ένα υποθηκοφυλακείο όλο αυτό το χάος με τους τόμους. (…) Υπήρχαν κτίρια σε πολύ κακή κατάσταση. Άρα λοιπόν το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ψηφιοποιείται το αρχείο. Αυτή τη βδομάδα ξεπεράσαμε τα 120 εκατομμύρια σελίδες ψηφιοποιημένες από τα παλιά υποθηκοφυλακεία. (…) Μιλάμε για χιλιάδες εργατοώρες. Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από αυτό το έργο, το οποίο πληρώνεται αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν βάζει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος γι’ αυτό. Και τι σημαίνει, ότι οι δικηγόροι που κάνουν έρευνα τίτλων για εσάς όταν θέλετε να αγοράσετε ένα ακίνητο, δεν θα χρειάζεται στο τέλος αυτού του έργου να πάνε σε κανένα υποθηκοφυλακείο της Ελλάδας, σε κανένα Κτηματολογικό γραφείο της Ελλάδος. Θα μπορούν να κάνουν την έρευνα από τον υπολογιστή τους, από το γραφείο τους και όπου αλλού κρίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο που παρουσιάστηκε εχθές, τόνισε, είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για χρήση του Κτηματολογίου.

Πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη για διοικητικές αποφάσεις εξήγησε ο κ. Κυρανάκης.

«Μέχρι τώρα ένας προϊστάμενος παίρνει ένα συμβόλαιο και το διαβάζει, όσο πολυσέλιδο κι αν είναι. Υπάρχουν συμβόλαια ακόμη και με 200 σελίδες και παραπάνω. Βγάζει τα μάτια του για να βρει αυτό που χρειάζεται και να εφαρμόσει κανόνες νομικού ελέγχου. Να δει δηλαδή, αν η νομοθεσία συμπίπτει με αυτά τα οποία αναγράφονται στο συμβόλαιο, αν έχουν αναφερθεί τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά τα οποία προϋποθέτουν μία νόμιμη συναλλαγή. Και κάποια στιγμή βγάζει μία απόφαση νομικού ελέγχου ότι αυτή η πράξη, εγκρίνεται, μεταγράφεται, καταχωρείται. Αυτό λοιπόν είναι μία πολύωρη σε κάποιες περιπτώσεις διαδικασία. Ο μέσος όρος είναι γύρω στα 30 λεπτά και το εργαλείο αυτό διαβάζει σε φυσική γλώσσα το κείμενο του συμβολαίου, καταλαβαίνει τι είδους πράξη είναι, εντοπίζει τα στοιχεία τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν με βάση τους νομικούς κανόνες και δημιουργεί μία αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για να εγκρίνει ή να απορρίψει στοιχεία του συμβολαίου. (…) Γλιτώνουμε πάρα πάρα πολύ χρόνο. Κατεβάζουμε το χρόνο κάτω από το μισό, ίσως και στο 1/3 με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Και φυσικά γλιτώνει και κόστος το δημόσιο. (…) Την απόφαση την παίρνει πάντα ο άνθρωπος. Αλλά φανταστείτε τον εαυτό σας να διαβάζετε ένα κείμενο 200 σελίδων και να πρέπει να εφαρμόσετε κανόνες που είναι γραμμένοι κάπου αλλού. Και φανταστείτε να έχετε μια έτοιμη εισήγηση που σας δείχνει ακριβώς μέσα στο κείμενο του συμβολαίου τι πρέπει να εφαρμόσετε και πού. Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή, ταχύτερη και κυρίως γλυτώνει και πολύ μεγάλο κόστος στον φορολογούμενο. Μια διαδικασία που κοστίζει σήμερα 15 ευρώ, αυτή μπορεί να κοστίζει έως και 30 λεπτά» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει το μπαράζ αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, για καθυστερημένες υποσχέσεις και κενές εξαγγελίες, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε τα εξής.

«Για να τα κρίνει ο πολίτης, το αν έχουμε καθυστερήσεις, ποιος έχει δίκιο, ποιος έχει άδικο, ποιος έκανε έργα, ποιος δεν έκανε, έχει δημιουργηθεί πλέον η πλατφόρμα erga.gov.gr, που ο κάθε πολίτης σε όλη τη χώρα μπορεί να επιλέξει την περιφέρεια στην οποία ζει και εργάζεται και να δει τι έργα έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του, πόσο κοστίζουν, ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα, τι οφέλη υπάρχουν για την περιοχή. Εγώ δεν είμαι της άποψης να πω είναι άσπρο μαύρο, εμείς τα έχουμε κάνει όλα τέλεια, όλοι οι υπόλοιποι είναι οι χειρότεροι στην ιστορία. Αλλά νομίζω ότι σε μια δημοκρατία, για να λειτουργήσει καλύτερα πρέπει να υπάρχουν εργαλεία σύγκρισης».

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη ένα χρόνο μετά τον Ντάνιελ, απάντησε πως «περιπτωσιολογικά, όποιος πολίτης θέλει να καταγγείλει κάτι και να μας πει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχουν οι τρόποι. Φυσικά αν ένα χρόνο μετά δεν έχει αποζημιωθεί, είναι λάθος». Ερωτηθείς ποιου είναι το λάθος, σημείωσε πως εννοεί, την κυβέρνηση. «Για να πάμε όμως και στις πραγματικότητες. Και πέρσι και φέτος, ας πούμε, στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Πεντέλης, σήμερα είχαμε αποζημιώσεις. Εκταμιεύτηκαν 500.000 ευρώ στους πυρόπληκτους. Δηλαδή το κράτος, παρά τις όποιες αδυναμίες, παρά τις όποιες παθογένειες, σε κάποια πράγματα δουλεύει πολύ πιο γρήγορα από πριν. Τώρα αν υπάρχει πολίτης που 1 χρόνο μετά δεν έχει αποζημιωθεί, θα δούμε τους λόγους και τις αιτίες, μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στις αιτήσεις, μήπως κάτι του έλειπε. Εγώ επειδή γνωρίζω την περιοχή, έχει καταγωγή η μητέρα μου από την περιοχή από τις περσινές καταστροφές του Ντανιέλ οι αποζημιώσεις ήταν ταχύτατες» τόνισε στη συνέχεια.

«Εγώ δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Αν υπάρχει πολίτης ο οποίος έχει αδικηθεί, εδώ είμαστε να την αποκαταστήσουμε την αδικία. Απλά έχω μάθει να ψάχνω λίγο πιο βαθιά. Δηλαδή δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε συνθήματα, ούτε αν υπάρχουν κινήσεις με πολιτική σκοπιμότητα δεν πρέπει να τις ψάχνουμε. Αν κάπου υπάρχει πολίτης που έχει αδικηθεί πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία άμεσα» συμπλήρωσε.

Έργα τριών δισεκατομμυρίων έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται, υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης. «Δηλαδή, δεν ξέρω ποια άλλη κυβέρνηση έχει φροντίσει σε περιοχή με φυσική καταστροφή να δώσει τόσα πολλά χρήματα. (..) Τα έργα του Ιανού, δηλαδή της προηγούμενης φυσικής καταστροφής τα αντιπλημμυρικά άντεξαν στην περσινή φυσική καταστροφή του Ντάνιελ. Αυτό είναι, το οποίο προκύπτει από τη χθεσινή αυτοψία και τις ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν. Δεν έχει σημασία αυτό; Δεν έχει σημασία ότι τα προηγούμενα έργα τα οποία προγραμματίστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, υλοποιήθηκαν, άντεξαν σε μία ακόμη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή; Σημαίνει ότι μέσα σε όλες τις παθογένειες κάποια πράγματα έγιναν σωστά. Και από πέρσι μέχρι φέτος έχουν γίνει έργα και θα συνεχίσουν να γίνονται έργα. Τώρα εγώ δεν είμαι ειδικός να σας πω επί των δημοσίων έργων ποιο αντιπλημμυρικό δούλεψε και ποιο όχι. Θα πρέπει να μιλήσετε με συναδέλφους μου. Απλά καλώ τους πολίτες να μην αρκούνται σε τίτλους και να μην τα βλέπουμε όλα άσπρο μαύρο. Ας μπαίνουμε λίγο πιο βαθιά στα αίτια» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο κρίνει ως ικανοποιητική την πορεία αποκατάστασης των καταστροφών και αποζημίωσης των πληγέντων, δήλωσε «ο κάθε πολίτης το κρίνει αυτό ξεχωριστά. Δεν θέλω εγώ να εκφράσω μία γνώμη εκ μέρους ενός ανθρώπου που έχει πληγεί. Υπάρχουν πολίτες που έχω μιλήσει εγώ και είναι ικανοποιημένοι, υπάρχουν και πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι. Προσπαθούμε για το καλύτερο».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, ερωτηθείς πόσο δυσχεραίνει την διαχείριση των προβλημάτων, η «δύσκολη» συνεννόηση μεταξύ περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμφώνησε πως προφανώς παίζει έναν αρνητικό ρόλο και προσέθεσε «καλούμε τους δύο άρχοντες της πόλης του Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι θυμίζω δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ούτε έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, προς το κοινό καλό να συνεννοηθούν περισσότερο και να βοηθήσουν την περιοχή και η κυβέρνηση θα συμβάλλει όσο μπορεί περισσότερο».

Ειδήσεις σήμερα:

Τσακωθήκαμε, αλλά δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε, λένε οι δύο που παραδόθηκαν για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

ΠΑΣΟΚ, το κόμμα - φαινόμενο που άλλαξε την Ελλάδα έγινε 50 χρόνων: H άνοδος, η πτώση και το άδηλο αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr