Ταμείο Ανάκαμψης: «Σπάει» το φράγμα του 50% στην απορρόφηση κονδυλίων η Ελλάδα

Εγκρίνεται νέα δόση επιδοτήσεων 1 δισ. από ΕΕ - Πάνω από 18 δισ. ως τώρα στην Ελλάδα - Αγώνας δρόμου για το 5ο αίτημα χρηματοδότησης τον Οκτώβριο

Μέσα στην εβδομάδα -ενδεχομένως και σήμερα Τετάρτη 4/9- αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εκταμίευση της 4ης δόσης των επιδοτήσεων που λαμβάνει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Με την καταβολή των επιχορηγήσεων αυτών, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το ποσό απορρόφησης θα ξεπεράσει το 50% της συνολικής χρηματοδότησης που θα δοθεί στην Ελλάδα ως το 2026. Σε απόλυτους αριθμούς, από τα 36 δισ. ευρώ του συνολικού «πακέτου» επιχορηγήσεων και δανείων για τη χώρα, θα έχει λάβει πλέον τα 18,2 δισ. ευρώ.

Με την νέα έγκριση πληρωμών, ολοκληρώνεται το 4ο αίτημα πληρωμής της χώρας, καθώς στα τέλη Ιουλίου εκταμιεύθηκαν ήδη και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων προς τη χώρα.

Έτσι πάντως, παρά τις ανησυχίες και τα προβλήματα που διαπιστώνονται για την πρόοδο των προγραμμάτων και τη δυνατότητα απορρόφησης, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα συνεχίζονται και αγγίζουν πλέον το 50,5% (πάνω από το μισό) όταν ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης δεν ξεπερνά το 33% (το 1/3 δηλαδή των διαθεσίμων κονδυλίων για κάθε κράτος-μέλος).

Η έγκριση από την Κομισιόν έρχεται να επισφραγίσει, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί ήδη 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ -εκ των οποίων μάλιστα το 50% προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οι τελευταίες πινελιές πριν τη ΔΕΘ: Οι ασφαλιστικές εισφορές, το «ρετούς» στο τεκμήριο και το AirBnB

«Όλοι ήξεραν τι έκαναν» λέει ο Ντομινίκ Πελικό για τους 51 βιαστές της συζύγου του

«Μετεφηβική παιδιάστικη ανοησία» για τον συνήγορο των δύο Κρητικών που παραδόθηκαν ο ξυλοδαρμός του Ελληνοκαναδού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr