Σχεδόν διπλάσιες έναντι των ξενοδοχείων οι κλίνες στα «Αirbnb» στην Αθήνα

Σχεδόν διπλάσιες έναντι των ξενοδοχείων οι κλίνες στα «Αirbnb» στην Αθήνα

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο πλαίσιο μελέτης της Grant Thornton για τις τάσεις και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

airbnb
Με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις άλλες επιμέρους εγχώριες αγορές «τρέχει» η οικονομία διαμοιρασμού στη χώρα μας με τις κλίνες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να αγγίζουν πλέον τις αντίστοιχες των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα και την Αθήνα ειδικά να διαθέτει σχεδόν διπλάσια κρεβάτια.

Ενδεικτικά, ενώ το πλήθος κλινών των ξενοδοχείων το 2019 ήταν λίγο πάνω από τις 856 χιλ. με 428 χιλιάδες τις κλίνες στην οικονομία διαμοιρασμού σε όλη τη χώρα, εν έτει 2023 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν λίγο πάνω από τις τις 886 χιλιάδες για τις ξενοδοχειακές μονάδες και 858 χιλιάδες στα λεγόμενα ‘’Airbnb’’. Η αύξηση στα ξενοδοχεία την περίοδο 2019-2023 αντιστοιχεί στο 3,5%, όταν στην οικονομία διαμοιρασμού είναι στο 100%. Στην Αττική ευρύτερα αλλά και στην Αθήνα ειδικότερα οι κλίνες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνούν κατά πολύ πλέον τις ξενοδοχειακές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα το πλήθος των ξενοδοχειακών κλινών έχει αγγίξει τις 35 χιλιάδες το 2023 (από 30,2 χιλ. το 2019) έναντι πλέον των κατά πολύ περισσότερων, 63,2 χιλιάδων που είναι η βραχυχρόνια (από 29,2 χιλ. το 2019). Σε όλη την Αττική τα ξενοδοχειακά κρεβάτια άγγιξαν τις 68 χιλιάδες στο τέλος του 2023 από σχεδόν 63 χιλιάδες το 2019, όταν τα λεγόμενα ‘’Airbnb’’ αγγίζουν πλέον τις 114 χιλιάδες, υπερδιπλάσια σε σχέση με τις σχεδόν 53 χιλιάδες του 2019. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τις ξενοδοχειακές κλίνες είναι στο +0,9%, όταν στα καταλύματα βραχυχρόνιας είναι στο 19%.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οι τελευταίες πινελιές πριν τη ΔΕΘ: Οι ασφαλιστικές εισφορές, το «ρετούς» στο τεκμήριο και το AirBnB

«Όλοι ήξεραν τι έκαναν» λέει ο Ντομινίκ Πελικό για τους 51 βιαστές της συζύγου του

«Μετεφηβική παιδιάστικη ανοησία» για τον συνήγορο των δύο Κρητικών που παραδόθηκαν ο ξυλοδαρμός του Ελληνοκαναδού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης