Reuters: Διάθεση μέχρι του 13% των μετοχών της ΕΤΕ

Reuters: Διάθεση μέχρι του 13% των μετοχών της ΕΤΕ

Σήμερα ο πρώτος χρησμός του συμβούλου

ethniki-trapeza
Αργότερα σήμερα (4/9) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΤΧΣ προκειμένου ο σύμβουλος του Ταμείου JP Morgan να δώσει το στίγμα του για την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Το πιο πιθανόν είναι πως στον πρώτο του χρησμό ο σύμβουλος θα δώσει μια εικόνα στο συμβούλιο πως η πώληση είναι εφικτή μέχρι του συνόλου του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα προχωρήσει και στην πώληση ολόκληρου του ποσοστού που υπερβαίνει το 18%.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί και τις τελευταίες ενέργειες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ξεκίνησε το 2010 για να προστατεύσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας και να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας με χρηματιστηριακή αξία 7,2 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να πουλήσει το 10-13% και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας, ανέφεραν οι πηγές του διεθνούς πρακτορείου.

Κλείσιμο
«Το ακριβές ποντάρισμα και ο χρόνος για την πώληση θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές.

Το ΤΧΣ άρχισε να εκχωρεί τα μερίδιά του πέρυσι αφού εισέπραξε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετοχές κατά την κρίση χρέους 2009-2018.


Η κίνηση θεωρήθηκε από τους επενδυτές ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, αν και πολλοί απλοί Έλληνες εξακολουθούν να υφίστανται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης.

Το ΤΧΣ ρευστοποίησε τις συμμετοχές του σε Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και μέρος του μεριδίου του στην Εθνική σε ξένους και ντόπιους επενδυτές.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι εάν υπάρξει ισχυρή ζήτηση τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να πουλήσει το 13% της Εθνικής.

«Το μερίδιο θα πωληθεί μέσω μιας διαδικασίας δημιουργίας βιβλίων και μιας δημόσιας προσφοράς», πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.


Πηγή: New Money


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ηλεία: Πατέρας πήγε να χωρίσει τον γιο του που χτυπούσε τη μητέρα και πέθανε

Νότια Καλιφόρνια: Χάος από τις κατολισθήσεις - Γιατί συμβαίνουν και απειλούν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Υπό πίεση ο Ζελένσκι που τα αλλάζει όλα στην κυβέρνησή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης