Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες, αλλά γλίτωσε τα χειρότερα - Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες, αλλά γλίτωσε τα χειρότερα - Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι τράπεζες

Αποκλιμακώθηκαν οι αρχικές πιέσεις από το εξωτερικό - Δοκιμάστηκαν, αλλά άντεξαν οι 1.430 μονάδες

5340886
Στο «κόκκινο», αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ισχυρές εισαγόμενες πιέσεις. Η «παραβίαση» των 1.430 μονάδων αποδείχθηκε προσωρινή, με τους πωλητές να «κατεβάζουν» σταδιακά ταχύτητα και εν τέλει να επικρατεί η ψυχραιμία στο ταμπλό.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (4/9) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 10,3 μονάδες ή -0,71% και έκλεισε στις 1.435,79 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.436,20 μονάδων. Χαμηλό ημέρας αποτέλεσαν οι 1.426,87 μονάδες. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική πτώση του Χ.Α. μετά το οριακό -0,01% της Τρίτης. Στο +11,03% διαμορφώνεται η απόδοση του ΓΔ εντός του 2024.

Σε «ρηχά νερά» διατηρήθηκε ο τζίρος, παρόλο που συνοδεύθηκε από πλήθος προσυμφωνημένων πράξεων. Ένα mega πακέτο διακινήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και αφορούσε τη Motor Oil. Πιο συγκεκριμένα, 520 χιλ. τεμάχια πέρασαν στην τιμή των 21,7 ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να «αγγίζει» τα 11,285 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες ηγήθηκαν των σημερινών απωλειών και «έσπρωξαν» προς τα κάτω συνολικά την εγχώρια αγορά λόγω της βαρύτερης στάθμισής τους. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, ενώ από τα blue chips ξεχώρισαν η ΔΕΗ, η Metlen, η Ελλάκτωρ και η Autohellas λόγω της ισχυρής υποχώρησής τους. Στον αντίποδα, η Attica Bank συνέχισε το ράλι της, κάνοντας την υπέρβαση πάνω από τα 10 ευρώ με κεκτημένη ταχύτητα από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Εισαγόμενες πιέσεις – Πού δίνουν έμφαση οι traders

Κλείσιμο
Έντονες πιέσεις άσκησε στη Λεωφόρο Αθηνών η νέα διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, που θύμισε… «Μαύρη Δευτέρα». Η σκιά της ύφεσης πλανάται πάνω από την Wall Street, οδηγώντας σε «ντόμινο» απωλειών. Μάλιστα, το γεγονός ότι ορισμένοι δείκτες-ρυθμιστές των αγορών κινούνταν μέχρι πρότινος σε ιστορικά υψηλά, όπως ο Dow Jones στις ΗΠΑ και ο DAX στη Γερμανία, δίνει το περιθώριο για περαιτέρω πτωτική κίνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στον τίτλο του ΟΠΑΠ έπεσαν σήμερα τα «φώτα», στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη μετά τη λήξη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά +3,2% στο α’ εξάμηνο, ενώ παράλληλα το ΔΣ ενέκρινε τη διανομή 0,6 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα για τη χρήση 2024. Σειρά έχει σήμερα η Quest Συμμετοχών, ενώ πλούσια από ανακοινώσεις είναι η ερχόμενη εβδομάδα (Aegean, ΔΑΑ, Lamda Development, ElvalHalcor, Fourlis).

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η Alpha Bank, μία μέρα μετά την έκδοση του AT1 ομολόγου. Η τράπεζα άντλησε 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση προσέγγισε τα 2,9 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερκάλυψη του αρχικού στόχου κατά 9,5 φορές. Στο 7,5% διαμορφώθηκε η απόδοση, με τις προσφορές να προέρχονται από περισσότερους από 250 επενδυτές.

Στο επίκεντρο και η Aegean, μετά την απόκτηση σημαντικού ποσοστού στην Volotea. Η αρχική επένδυση υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση η Aegean θα αποκτήσει το 13% του μετοχικού κεφαλαίου του ισπανικού ομίλου, ενώ σε επόμενη φάση το ποσοστό της αεροπορικής εταιρείας θα ανέλθει σε 21%.

Την ετυμηγορία της DBRS για την ελληνική οικονομία περιμένουν οι traders, με τον καναδικό οίκο να αξιολογεί τη χώρα με «BBB» (Low) και σταθερό trend. Η απόφασή του θα ανακοινωθεί το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής (6 Σεπτεμβρίου). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, ο «χρησμός» της Moody’s μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου). Ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με «Ba1» και σταθερό outlook και είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σε διεθνές επίπεδο, η επενδυτική κοινότητα εστιάζει στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που ανακοινώνονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Έμφαση θα δοθεί στα νέα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων που θα αποφασίσει η Federal Reserve. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου.

Μετριάζονται οι απώλειες στις διεθνείς αγορές

Νέα επιδρομή των πωλητών επιφύλασσε η πρεμιέρα του Σεπτεμβρίου για την Wall Street. Ο παραδοσιακά κακός μήνας για τις αγορές ξεκίνησε με sell off, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να καταγράφει «βουτιά» άνω του -3%. Παράλληλα, «κατρακύλησαν» οι τιμές του πετρελαίου. «Αγκάθι» τα στοιχεία για τη μεταποίηση. Σημάδια αντίδρασης βγαίνουν σήμερα, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά +0,3%, αλλά τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν νέα πτώση.

Αποκλιμακώνονται οι αρχικά έντονες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μετά το χθεσινό -1% για τους κυριότερους δείκτες, οι πωλητές διατηρούν τα ηνία οδηγώντας τις αγορές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Οι απώλειες του Stoxx 600 «αγγίζουν» το -1%. Στο -0,4% με -0,9% η κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών.

«Βαθύ» κόκκινο έγινε το ταμπλό και στις ασιατικές αγορές. Μεγάλος χαμένος της ημέρας ο ιαπωνικός Nikkei, ο οποίος διολίσθησε κατά -4,35%, ήτοι υποχώρησε κατά 1.684 μονάδες. Ακολούθησαν με ισχυρές απώλειες ο Taiwan Weighted (-4,5%), ο Kospi της Νότιας Κορέας (-3,15%) και ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας (-1,9%).

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Συνεχίζει τον χαβά της η Τουρκία: Δεν θα εγκρίνουμε ποτέ την προβολή του Famagusta στο Netflix

Βαθαίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και Kasselistas κατά Κασσελάκη για το όνομα του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης