ΔΕΘ: Τι θα περιλαμβάνει το κοινωνικό πακέτο - Οι αλλαγές στα επιδόματα τέκνων και προσωπικής διαφοράς

Τι έχουν να λαμβάνουν συνταξιούχοι, γονείς, ΑμεΑ, υπερήλικες και δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - Πώς θα διανεμηθούν τα €300 εκατ. που προέκυψαν από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων

Όσοι πήραν πέρσι την «κοινωνική επιταγή», δηλαδή συνταξιούχοι, υπερήλικες, γονείς, ΑμεΑ και οικονομικά αδύναμοι, θα είναι και φέτος (όπως διαφαίνεται) δικαιούχοι της νέας επιταγής που θα «μοιράσει» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, με χρήματα που προέκυψαν από τα 300 εκατομμύρια ευρώ της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά (πλην ενός μικρού μέρους που θα πάει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα διανεμηθούν (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) σε συνταξιούχους που χάνουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω προσωπικής διαφοράς, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε άτομα που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε γονείς που δικαιούνται επίδομα τέκνων, αλλά και σε όσους λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ και άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Η αρχική εξαγγελία του Πρωθυπουργού αφορούσε επίδομα για τους συνταξιούχους που χάνουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα ενταχθούν και άλλες ευάλωτες ομάδες στη λεγόμενη «κοινωνική επιταγή». Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να διατεθεί σε περίπου 650.000 συνταξιούχους ως επίδομα προσωπικής διαφοράς, εφόσον δεν δικαιούνται λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση του 2025 στις συντάξεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν έλαβαν επίδομα. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) αναμένεται να λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο επίδομα απαιτούνται περίπου 110 εκατ. ευρώ, επομένως απομένει αρκετός χώρος για μια διευρυμένη κοινωνική επιταγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη τελική λίστα των δικαιούχων θα συμπεριληφθούν και οι εξής παροχές:

  • • Οι περίπου 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι, αν ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ποσό που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
  • • Οι περίπου 200.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι, με την ίδια λογική, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • • Οι περίπου 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Ως μέτρο-έκπληξη θεωρούνται οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο επίδομα τέκνων. Με δεδομένη την ακρίβεια που πλήττει τις οικογένειες με παιδιά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αύξηση του επιδόματος για τους δικαιούχους. Εναλλακτικά, αντί για την αύξηση των επιδομάτων, εξετάζεται η αύξηση στα εισοδηματικά όρια, ώστε να μη χάσουν το επίδομα ή να μη λάβουν μικρότερο ποσό όσοι είχαν αύξηση στις αποδοχές ή στα υπόλοιπα εισοδήματά τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι έχουν λαμβάνειν από το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Ο οδικός χάρτης των εισοδηματικών ενισχύσεων

Βίντεο: Το ατύχημα που είχε ο Καραλής στο Diamond League της Ζυρίχης - Τον πρόδωσε η βροχή

Πιερρακάκης: Αν οι γονείς δεν πληρώνουν τις ζημιές από τα παιδιά τους στα σχολεία, η οφειλή θα πηγαίνει στην εφορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr