Δημοσκόπηση αναλυτών: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο

Η οικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη ενισχύει τα επιχειρήματα για πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική, ωστόσο ο πληθωρισμός κάθε άλλο παρά έχει νικηθεί, γεγονός που καθιστά την ΕΚΤ επιφυλακτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αντιδράσει στην αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης με ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την αρχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων του Ιουνίου με άλλη μια μείωση την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας αυτόν τον τριμηνιαίο ρυθμό μέχρι να φθάσει το 2,5% τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Βλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2026.

Οι αξιωματούχοι που συγκεντρώνονται στη Φρανκφούρτη βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα προβληματικό μείγμα εξασθένησης της οικονομικής επέκτασης και επίμονων υποκείμενων πιέσεων στις τιμές. Μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη αντιμετωπίζει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου οι κατασκευαστές βρίσκονται σε κρίση εδώ και πάνω από έναν χρόνο και οι καταναλωτές αποδεικνύονται διστακτικοί στο να ξοδέψουν.

Η πρόσφατη αστάθεια εντός του μπλοκ των 20 χωρών «ενισχύει τα επιχειρήματα για πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Ντένις Σεν, οικονομολόγος της Scope Ratings. Αλλά «ο πληθωρισμός παραμένει στο ύψος του και είναι ακόμα κάθε άλλο παρά νικημένος», γεγονός που καθιστά την ΕΚΤ επιφυλακτική.

Οι περισσότεροι δεν αναμένουν ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει σαφή μηνύματα σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια – σύμφωνα με την έμφαση που δίνει η ΕΚΤ στην αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων. Λόγω των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου για την οικονομία, μπορεί να κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του 14χρονου δράστη του μακελειού στην Τζόρτζια

Νέα τεχνολογία: Πυρηνικοί αντιδραστήρες «τσέπης» η απάντηση στα προβλήματα των ΑΠΕ

Έτσι θα είναι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr