Μέτρα της ΔΕΘ: Υποχρεωτική η ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές

Θα ισχύσει και για κάθε ανανέωση παλαιού συμβολαίου οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης

Υποχρεωτική καθιστά την ασφάλιση των οχημάτων για φυσικές καταστροφές η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη ΔΕΘ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που υπήρχε στο τραπέζι των συζητήσεων αρκετό καιρό λόγω των μεγάλων ζημιών που έχουν καταγραφεί σε φυσικές καταστροφές  τα τελευταία χρόνια και τώρα εφαρμόζεται.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τι μέλλει γενέσθαι με ακίνητα και οχήματα έναντι φυσικών καταστροφών είναι σημαντικές.

 Τι ισχύει για την ασφάλιση ακινήτων

Για τα υφιστάμενα ακίνητα που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, διπλασιάζεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20%. Το μέτρο αυτό θα αφορά κατοικίες αξίας έως 500.000 €, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση παραμένει στο 10%. Υπάρχει όμως μια ποινή για όσους δεν ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών: σε περίπτωση θεομηνίας, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος. Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 € θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά για φυσικές καταστροφές, όπως και όσοι έχουν Ι.Χ. και συνάπτουν νέο συμβόλαιο ή ανανεώνουν συμβόλαιο.

Ειδικότερα, 

• Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται στο 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 € έναντι θεομηνιών. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10%, αλλά από τον Απρίλιο του 2025, αν δεν ασφαλιστούν, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

• Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων: Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 € θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται.




Ειδήσεις σήμερα:

Ηχηρές μεταγραφές, δυνατά σχήματα και... συνήθεις ύποπτοι στην αθηναϊκή νύχτα - Ποιος τραγουδάει πού

Τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Στα 8 ευρώ θα αυξηθεί το ημερήσιο τέλος τους καλοκαιρινούς μήνες

Με «καυτό» Ιωαννίδη η Ελλάδα 3-0 τη Φινλανδία στο ντεμπούτο του Γιοβάνοβιτς - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr