Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή υποχώρηση στα επίπεδα των 1.440 μονάδων

Η εγχώρια αγορά σταθμίζει την ετυμηγορία της DBRS, προσδοκώντας κάτι ανάλογο από τη Moody’s

Μεταξύ της αναβάθμισης του outlook από την DBRS, σε συνδυασμό με τη θετική εκκίνηση των ευρωαγορών, αλλά και του μίνι sell off της Wall Street, «ισορροπεί» σήμερα (9/9) το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι πωλητές έχουν ένα ήπιο προβάδισμα, αν και προς το παρόν οι 1.440 μονάδες αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς ο Γενικός Δείκτης κρατά επαφή με το συγκεκριμένο σημείο στήριξης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί -για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση- κατά -0,21% και διαπραγματεύεται στις 1.440,10 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.443,16 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.437,03 μονάδες. Δυσπρόσιτες φαίνεται πως είναι οι 1.450 μονάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τον «δρόμο» της επιστροφής προς το ρεκόρ 13ετίας των 1.500+ μονάδων. Η εγχώρια αγορά έχει τεθεί εκ νέου υπό πίεση μετά το μίνι sell off στο εξωτερικό, με επίκεντρο τις ΗΠΑ.

Στα επενδυτικά «ραντάρ» παραμένουν σταθερά οι τράπεζες, μετά το μπαράζ των θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων των τιμών – στόχων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Την ερχόμενη Πέμπτη (12/9) συνεδριάζει η διοίκηση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 3,75% σε 3,5%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται, ωστόσο, στην Federal Reserve η οποία θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις μία εβδομάδα αργότερα (17-18 Σεπτεμβρίου). Κι αυτό διότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και «ρυθμιστής» της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια από το επίπεδο ρεκόρ του 5,25% με 5,5%. Ερωτηματικό παραμένει το εάν το «μαχαίρι» στα επιτόκια θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

Στα καθ’ ημάς, η DBRS έκανε το «χατίρι» στην Ελλάδα, καθώς διατήρησε το αξιόχρεο στο «BBB» (low) και αναβάθμισε το trend από σταθερό σε θετικό. Πρόκειται για έναν θετικό οιωνό ενόψει της αξιολόγησης της Moody’s την Παρασκευή (13/9). Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος (βαθμολογεί την Ελλάδα με «Ba1 και σταθερό outlook) είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Όσο για την αναβάθμιση των προοπτικών από την DBRS, αντανακλά στις προσδοκίες του καναδικού οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος.

Πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα. Την αρχή κάνουν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Fourlis την Τρίτη (10/9), την Τετάρτη (11/9) σειρά έχουν η Aegean και η ElvalHalcor και ακολουθούν την Πέμπτη (12/9) η Lamda Development, η Alpha Trust – Ανδρομέδα και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,058 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, με την πληρωμή να έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

H Ιμάν Κελίφ ξεσπά κατά του Έλον Μασκ για τις επιθέσεις εις βάρος της - «Δεν με ξέρεις αλλά με μισείς»

Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Atena»: Οι έξι περιοχές που θα ταλαιπωρηθούν σήμερα

Αρχίζει από μηδενική βάση η δίκη του Λιγνάδη στο Εφετείο για βιασμούς ανηλίκων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr