Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Έρχεται αύξηση τους επόμενους μήνες - Αυστηρότερα τα κριτήρια

Για το επίδομα τέκνων η αύξηση που εξετάζεται για το 2025 είναι της τάξης του 20%

Σε στοχευμένες αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - τέκνων, στεγαστικής συνδρομής καθώς και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η αύξηση των τριών επιδομάτων θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα ( σήμερα το συνολικό κόστος είναι 1,9 δισ. ευρώ) καθώς πολλοί πολίτες έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο τις παροχές λόγω της αύξησης των εισοδημάτων τους.

Η στόχευση θα αφορά σε αυστηρότερα και δικαιότερα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, ώστε να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Η αναζήτηση εργασίας θα αποτελέσει ένα νέο βασικό κριτήριο προκειμένου οι δικαιούχοι να μην επαναπαύονται, ζώντας από τα επιδόματα, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου που επεξεργάζονται αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.


Οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού

Ειδικά για το επίδομα τέκνων θα υπάρξει αλλαγή στις κλίμακες με επικρατέστερο σενάριο οι τρείς κλίμακες που υπάρχουν σήμερα να γίνουν δύο και να ενισχυθεί η χαμηλότερη.

Η αύξηση που εξετάζεται για το 2025 είναι της τάξης του 20%. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ( από 140 σήμερα) ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν τους τρίτεκνους, οι οποίοι δε θα χάνουν την ιδιότητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, κάτι που εξασφαλίζει διευκολύνσεις, πχ στην στρατιωτική θητεία.

Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, τις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τον κοινωνικό τουρισμό.

«Οι τρίτεκνοι άκουσαν σημαντικά πράγματα από τον Πρωθυπουργό για το θέμα των μετεγγραφών χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ» επεσήμανε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη στις μεγάλες οικογένειες».

Ακόμη όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια .Έτσι από φέτος όσοι εργοδότες δίνουν μπόνους έως 5.000 στο προσωπικό τους, θα απαλλάσσονται από τη φορολογία ενώ η απαλλαγή θα προσαυξάνεται για κάθε νέα γέννηση.


Τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς

Επίσης τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 1673 ( κόστος 20 εκατ. ευρώ) ενώ και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται κατά 20.000.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επίδομα γέννησης έχει ήδη αυξηθεί στα 3.500 ευρώ ενώ και η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε σε 9 μήνες .

Αλλα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας είναι η κατάργηση του φόρου 15% του φόρου για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους, ο δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30 -35 ετών και η απλοποίηση των διαδικασιών για την εξωσωματική γονιμοποίηση στον ΕΟΠΠΥ.

Το υπουργείο θα τρέξει τους επόμενους μήνες καμπάνια για το θέμα της γονιμότητας καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα νέα ζευγάρια αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την αύξηση των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς , το επίδομα γέννησης και μητρότητας, το μειωμένο ωράριο για τους γονείς ,το ολοήμερο σχολείο ,τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Ειδήσεις σήμερα:

O διάσημος YouTuber Nikocado Avocado έχασε κρυφά 113 κιλά - Πώς ξεγελούσε επί δύο χρόνια τους φαν του

Του ζήτησε να τη σκοτώσει επειδή ήταν κατάκοιτη και άρρωστη - Τι υποστηρίζει ο 87χρονος Άγγλος που συνελήφθη στο Παλαιό Φάληρο

Βίντεο: Η στιγμή των πυροβολισμών έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μπουρνάζι από Ρομά επειδή «έφαγαν πόρτα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr