Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Έκλεισε στα χαμηλά ημέρας

Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Έκλεισε στα χαμηλά ημέρας

Η εγχώρια αγορά δεν συντονίστηκε με το θετικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων - Στο στόχαστρο μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν - Σε στενό εύρος η κίνηση του Γενικού Δείκτη, αναιμικός ξανά ο τζίρος

Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Έκλεισε στα χαμηλά ημέρας
Σε πτωτικό έδαφος βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί ξανά κάτω από τις 1.440 μονάδες, κρατώντας ωστόσο σε κοντινή απόσταση το κρίσιμο αυτό όριο. Η Αθήνα δεν κατάφερε να συντονιστεί και πήγε «κόντρα» στο ευνοϊκό κλίμα των διεθνών αγορών. Σταθεροποιητικές οι τάσεις στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε εύρος μόλις 9 μονάδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (9/9) ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες 8,96 μονάδων ή -0,62% και έκλεισε στις 1.434,17 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Στις 1.443,16 μονάδες εντοπίστηκε το υψηλό ημέρας. Διατηρήθηκε η υποτονικότητα στις συναλλαγές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Έντονα παραμένουν τα σημάδια συσσώρευσης, χωρίς διάθεση για ρίσκο και με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει ατονήσει. Οι πωλητές εστίασαν περισσότερο σε τίτλους που προέρχονται από ισχυρά ανοδικά σερί, όπως η Jumbo στα blue chips και η Profile στα mid caps.

Ισχυρές απώλειες για τη Motor Oil, τη Metlen και την ElvalHalcor, ενώ «αναχώματα» έθεσε η Titan, οδεύοντας ολοταχώς για τα επίπεδα ρεκόρ των 33 ευρώ. Ειδική μνεία για την Κρι Κρι, η οποία με το σημερινό «άλμα» της διεύρυνε το ιστορικό υψηλό της. Πιέσεις δέχθηκε ο ΑΔΜΗΕ, καθώς «έκοψε» μέρισμα.

Ανάγκη να αυξηθεί ο τζίρος – Σε πολλές πλευρές κοιτάζουν οι επενδυτές

Δυσπρόσιτες παραμένουν οι 1.450 μονάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τον «δρόμο» της επιστροφής προς το ρεκόρ 13ετίας των 1.500+ μονάδων. Για την επαναφορά σε αυτά τα επίπεδα, είναι απαραίτητη η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, τονίζουν οι αναλυτές. Στα επενδυτικά «ραντάρ» παραμένουν σταθερά οι τράπεζες, μετά το μπαράζ των θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων των τιμών – στόχων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Την ερχόμενη Πέμπτη (12/9) συνεδριάζει η διοίκηση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 3,75% σε 3,5%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται, ωστόσο, στην Federal Reserve η οποία θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις μία εβδομάδα αργότερα (17-18 Σεπτεμβρίου). Κι αυτό διότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και «ρυθμιστής» της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια από το επίπεδο ρεκόρ του 5,25% με 5,5%. Ερωτηματικό παραμένει το εάν το «μαχαίρι» στα επιτόκια θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

Στα καθ’ ημάς, η DBRS έκανε το «χατίρι» στην Ελλάδα, καθώς διατήρησε το αξιόχρεο στο «BBB» (low) και αναβάθμισε το trend από σταθερό σε θετικό. Πρόκειται για έναν καλό οιωνό ενόψει της αξιολόγησης της Moody’s την Παρασκευή (13/9). Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος (βαθμολογεί την Ελλάδα με «Ba1» και σταθερό outlook) είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Όσο για την αναβάθμιση των προοπτικών από την DBRS, αντανακλά στις προσδοκίες του καναδικού οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος.

Πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα. Την αρχή κάνουν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Fourlis την Τρίτη (10/9), την Τετάρτη (11/9) σειρά έχουν η Aegean και η ElvalHalcor και ακολουθούν την Πέμπτη (12/9) η Lamda Development, η Alpha Trust – Ανδρομέδα και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,058 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματευόταν σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, με την πληρωμή να έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Rebound στις διεθνείς αγορές

Σε ρότα ανάκαμψης βρίσκεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται περισσότερο από +1%. Με το «αριστερό» ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος για την Wall Street, καθώς ο S&P 500 κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2023 και ο Nasdaq από τον Ιανουάριο του 2022. Το σερί των αδύναμων στοιχείων σχημάτισε μία συνολικά αρνητική εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Κλείσιμο
Rebound και για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη χειρότερη εβδομάδα που σημείωσαν από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Οι traders αντιστέκονται στις προερχόμενες από τις ΗΠΑ πιέσεις, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά +0,95%. Μάλιστα, «ανεβάζουν στροφές» όσο περνά η ώρα. Κέρδη μεταξύ του +1,1% και του +1,3% παρουσιάζουν οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ισχυρή πτώση σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία δε γινόταν να ξεφύγουν από τον κανόνα, μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι αγορές της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ, με τους βασικούς δείκτες Nikkei και Hang Seng να υποχωρούν κατά -0,7% και -1,4%, αντίστοιχα. «Αγκάθι» τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, αλλά και εκείνα για τον πληθωρισμό στην Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή