Wall Street: Θετικό το ποδαρικό της εβδομάδας με κέρδη άνω του 1% στους δείκτες

Wall Street: Θετικό το ποδαρικό της εβδομάδας με κέρδη άνω του 1% στους δείκτες

Επιτυχημένη απόπειρα ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς μετά το sell-off της περασμένης εβδομάδας - Αισιόδοξοι οι επενδυτές για τα επικείμενα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Fed

28063154
Βελτιωμένο ήταν το κλίμα στη Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τους δείκτες να προσπαθούν να ανακτήσουν έστω κι ένα μέρος από το χαμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας. Τελικά τα κατάφεραν, καταγράφοντας δυναμικά κέρδη άνω του 1%.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones πρωταγωνίστησε με άλμα 1,20% στις 40.829 μονάδες, αν και σταθερά κάτω από το όριο των 41.000 μονάδων. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 5.471 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 1,16% φτάνοντας στις 16.884 μονάδες.

Θυμίζουμε πως για τον S&P 500 η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Μάρτιο του 2023, με συνολικές απώλειες άνω του 4%, ενώ αντιστοίχως ο Nasdaq κατέγραψε την χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πάνω από δύο χρόνια λόγω της μεγάλης πίεσης στις τεχνολογικές μετοχές. Αν και το sell-off στην αγορά έλαβε ουσιαστικά ευρείες διαστάσεις μετά το σερί των απογοητευτικών στοιχείων από το μέτωπο της μεταποίησης και κυρίως της αγοράς εργασίας.

Τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας «κλειδώνουν» την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed, στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όμως πλέον οι προσδοκίες για δυναμική πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έχουν συρρικνωθεί αρκετά.

Κλείσιμο
Στις αγορές χρήματος οι traders προεξοφλούν πλήρως μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και δίνουν πιθανότητες μόλις 25% σε μια δυναμικότερη περικοπή κατά 50 μονάδες. Έτσι, προβλέπουν συνολική χαλάρωση κατά 113 μονάδες για το 2024.

Πάντως, τα προγνωστικά ενδεχομένως να αλλάξουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες αναλόγως με την κατεύθυνση που θα δώσει το τελευταίο «πακέτο» των πληθωριστικών στοιχείων πριν τη συνεδρίαση της Fed.

Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο με τις προβλέψεις να θέλουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να υποχωρεί στο 2,6% σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης αναμένεται στο 0,2%.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν και τα συμπληρωματικά στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI).

Σε επίπεδο μετοχών, αν και οδηγός της ανάκαμψης φάνηκε αρχικά να είναι και πάλι ο τεχνολογικός κλάδος, τελικά και άλλοι κλάδοι πέτυχαν σημαντικές αποδόσεις. Ανάμεσα τους οι βιομηχανικές εταιρείες, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως η JPMorgan Chase, η Costco και η Amazon.

Στους μεγάλους κερδισμένους ωθώντας ανοδικά τον Dow ήταν και η Boeing, καθώς οι επενδυτές έδειξαν ανακουφισμένοι από την είδηση πως πιθανότατα η εταιρεία αποφεύγει μια νέα κρίση, αυτή τη φορά με την απειλή μεγάλης απεργίας από τους εργαζομένους, η οποία θα μπορούσε να εντείνει τα προβλήματα παραγωγής.

Η διοίκηση πρόσφερε συμβιβαστικά στο προσωπικό μεγάλες αυξήσεις κατά 25% σε βάθος τεσσάρων ετών, καθώς τα συνδικάτα των 30.000 εργαζομένων ήταν αποφασισμένα να κρατήσουν σκληρή στάση και να «κατέβουν» σε παρατεταμένη απεργία από την Παρασκευή.

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών κάνναβης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του υποστήριξε την νομιμοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας.

Στον αντίποδα σε αρνητικό έδαφος κατρακύλησε η μετοχή της Apple, έστω και με μικρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την σημερινή παρουσίαση του νέου iPhone 16 με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία, περιμένοντας ωστόσο μεγαλύτερες διευκρινήσεις για το χρονοδιάγραμμα της πλήρους ενσωμάτωσης του ΑΙ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Atena»: Σε ετοιμότητα σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμύρων

Υπόθεση Πελικό: 20.000 βίντεο και φωτογραφίες από τη δεκαετή κακοποίηση

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτούνται οι άνθρωποι του Κασσελάκη, θα τον ακολουθήσουν στα επόμενα πολιτικά του βήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης