Μεγάλη δικαστική νίκη της Κομισιόν απέναντι στην Apple – H εταιρεία καλείται να πληρώσει αναδρομικά φόρους €13 δισ.

Μεγάλη δικαστική νίκη της Κομισιόν απέναντι στην Apple – H εταιρεία καλείται να πληρώσει αναδρομικά φόρους €13 δισ.

Το ανώτατο δικαστήριο της επιβεβαιώσε τη επίτροπο Βεστάγκερ, ότι η Apple είχε επωφεληθεί από αθέμιτες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ιρλανδία

Apple
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέτυχε σήμερα μια μεγάλη δικαστική νίκη κατά της Apple, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός να καλείται τώρα σε καταβολή αναδρομικών φόρων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, η οποία ανέτρεπε το συμπέρασμα της Κομισιόν, ότι η Apple είχε επωφεληθεί από αθέμιτες φορολογικές ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιρλανδική κυβέρνηση.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση, την οποία η Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει», ανέφερε την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφασή του είναι η «τελική επί του θέματος».

Κλείσιμο
Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ με κύριο αποδέκτη τις αμερικανικές πολυεθνικές, καθώς προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις είχαν αποτύχει στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών με στόχο τον τρόπο με τον οποίο χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για να εξασφαλίσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού κολοσσού φορολογούνταν στην Ιρλανδία για τον χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο να πει ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Η διαμάχη της Apple με την ΕΕ έχει πλέον διευρυνθεί, με την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, νωρίτερα φέτος, για τους κανόνες του app store. Τώρα αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.

Η Βεστάγκερ δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ-πολύ λίγα όταν πρόκειται για φόρους», δήλωσε η ίδια.

To χρονικό της υπόθεσης

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις της Apple στην Ιρλανδία, την έδρα του τεχνολογικού κολοσσού στην ΕΕ.

Το 2016 η Επιτροπή διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους από την Apple, λέγοντας τότε ότι η εταιρεία είχε λάβει παράνομα φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία επί δύο δεκαετίες.

Το 2019 η Apple και η Ιρλανδία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής και το 2020 το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε υπέρ του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα.

Η Κομισιόν με τη σειρά της άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, στέλνοντας τη δικαστική διαμάχη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στην ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρομά οι δράστες κλοπής 350.000 ευρώ από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη

Στα κεντρικά και βόρεια μετατοπίζεται η κακοκαιρία - Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες, λέει ο Μαρουσάκης


Κάμαλα Χάρις εναντίον Ντόναλντ Τραμπ: Το πρώτο debate κρίνει τις εντυπώσεις στην τελική κούρσα για την προεδρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης