Τριήμερη πτώση 1,4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Τριήμερη πτώση 1,4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

«Αναιμικός» τζίρος - Στα χαμηλά ημέρας και κάτω από τις 1.430 μονάδες ο ΓΔ - Εξαίρεση η Coca Cola με νέο πολυετές ρεκόρ

4715013
Την αδυναμία των αγοραστών να αντιδράσουν έδειξε η σημερινή (10/9) τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και αρχικά ο Γενικός Δείκτης είχε επανέλθει πάνω από τις 1.440 μονάδες, στη συνέχεια οι πωλητές πήραν ξανά τα ηνία και οδήγησαν την αγορά κάτω από τις 1.430 μονάδες.

Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 8,07 μονάδες ή -0,56% και έκλεισε στις 1.426,10 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.426,07 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.441,27 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 28 Αυγούστου (1.425,36 μονάδες). Το τελευταίο τριήμερο το Χρηματιστήριο μετρά μόνο απώλειες, οι οποίες αθροιστικά ανήλθαν σε -1,41%. Παράλληλα, η φετινή επίδοση του δείκτη περιορίζεται πλέον στο +10,28%.

Οι τράπεζες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο σημερινό πισωγύρισμα, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του -1%. Αρνητικοί πρωταγωνιστές η Eurobank και η Πειραιώς (παρά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου). Από τα «βαριά χαρτιά», ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΤΕ, η Aegean, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Jumbo και η Ελλάκτωρ. Εντελώς αντίθετο το σκηνικό στην Coca Cola, η οποία κατέγραψε νέα μεγάλη άνοδο, «αγγίζοντας» το ρεκόρ 4,5 ετών των 34 ευρώ.

Υποτονικός για άλλη μία ημέρα ο τζίρος, ο οποίος θα κυμαινόταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα αν δεν ήταν τα πακέτα. Ειδική μνεία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς πέρασαν μέσω του Χ.Α. τρία πακέτα συνολικής αξίας 11,633 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 19,25 και των 19,27 ευρώ. Σημειωτέον ότι η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα λειτούργησε αρνητικά σήμερα, κάνοντας ευάλωτα ορισμένα -μέχρι πρότινος- ανθεκτικά σημεία στήριξης.

Πλούσια ατζέντα με αξιολογήσεις, κεντρικές τράπεζες και αποτελέσματα

Κλείσιμο
Στην Πειραιώς ήταν σήμερα στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, καθώς η τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο Tier 2 με στόχο την άντληση 500-600 εκατ. ευρώ. Τελικά η έκδοση διαμορφώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ, οι προσφορές άγγιξαν τα 2,4 δισ. ευρώ και το επιτόκιο υπολογίζεται στο 5,50%, λόγω της υψηλής ζήτησης. Παράλληλα, συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη (ΕΚΤ – 12 Σεπτεμβρίου) και ΗΠΑ (Federal Reserve – 17 και 18 Σεπτεμβρίου), όπου αναμένεται αμφότερες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Κρίσιμη θεωρείται η ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη Παρασκευή (13/9), καθώς σε περίπτωση αναβάθμισης, θα πέσει το τελευταίο «οχυρό» που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί τη χώρα με «Ba1» και σταθερό outlook. Την περασμένη εβδομάδα (6 Σεπτεμβρίου) η DBRS αναβάθμισε το trend της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BBB» (low), δίνοντας ελπίδες για το πολυπόθητο upgrade της Moody’s.

Σε άλλες εξελίξεις, εντός του τρέχοντος μήνα θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του newmoney, το ντεμπούτο θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου θα έχει προηγηθεί η ακύρωση των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Για την εισαγωγή, δε, της μετοχής στο Χ.Α. θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από την αρμόδια επιτροπή εισαγωγών στις 17 Σεπτεμβρίου.

Νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου ξεκινά σήμερα, με τον ΔΑΑ και τη Fourlis να ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Ακολουθούν την Τετάρτη (11/9) η Aegean και η ElvalHalcor, ενώ την Πέμπτη (12/9) σειρά έχουν η Lamda Development, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας και η Alpha Trust – Ανδρομέδα.

Μικρό και βραχύβιο φαίνεται πως ήταν το αποτύπωμα των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Μόνο οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα -κι αυτή πρόσκαιρη- με ώθηση από το νέο μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500 χιλ. ευρώ. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές θα ισχύει και για τα Ι.Χ.

Αρνητικό γύρισμα στο εξωτερικό

Με απώλειες για τον Dow Jones, αλλά κέρδη για τον S&P 500 και τον Nasdaq, εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Θετικό ήταν το ποδαρικό της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου για την Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κερδίζουν +1,2%, ανακτώντας σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος του προηγούμενου πενθημέρου. Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες, καθώς θα κρίνουν το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές αγορές, πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές. Στο -0,5% κινείται ο Stoxx 600, ενώ από τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες ισχυρότερη πτώση καταγράφουν ο γερμανικός DAX (-1,05%) και ο ιταλικός FTSE MIB (-1,1%). Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επενδυτές για τα στοιχεία του γερμανικού πληθωρισμού, τα οποία θα δώσουν μία «γεύση» σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη (12/9).

Μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές καταγράφηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ να αντιδρούν, σε αντίθεση με εκείνους σε Νότια Κορέα και Ταϊβάν που υποχώρησαν. Οι traders εστίασαν περισσότερο στα εμπορικά στοιχεία του Αυγούστου από την Κίνα και την Ινδία.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Έως το τέλος του έτους τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι συζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μις Λίβανος: Παντρεύτηκε στην Ελλάδα - Στο ΟΑΚΑ η δεξίωση

Κακοκαιρία Atena: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης