Μπαίνει «κόφτης» στις περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ

Η πρόταση της ομάδας Παπασταύρου για μηχανισμό αντιστάθμισης των περικοπών, αύξηση έως 3,5% της χαμένης ενέργειας το πρώτο οκτάμηνο του έτους

απε
Δικαιότερη πολιτική περικοπών ενέργειας τις ώρες που υπάρχει υπερπαραγωγή ΑΠΕ προτείνει η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ, υπό τον καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Σταύρο Παπαθανασίου, με στόχο την δημιουργία ενός µηχανισµού αντιστάθµισης των περικοπών ενέργειας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος σε εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αποδεικνύουν ότι πέρσι οι περικοπές μόνο στα αιολικά πάρκα που είναι συνδεδεμένα στην υψηλή τάση ήταν κάτι πάνω από 2% και αυξήθηκαν γεωμετρικά το πρώτο οκτάμηνο του 2024 σε 3% -3,5%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα φωτοβολταϊκά καθώς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών κ. Σωτήρης Καπέλλος, ανέφερε ότι στους πρώτους επτά μήνες του έτους περικόπηκαν συνολικά 528 GWh ΑΠΕ (3,5%), από μία συνολική παραγωγή ΑΠΕ 14,6 TWh. Την περισσότερη χαμένη παραγωγή είχαμε τον Απρίλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh) ήτοι 259 GWh. Τον Μάιο οι απώλειες έφτασαν τις 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh και τον Ιούλιο 33 GWh.

Ο κ. Λαδακάκος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις περικοπές και τον αντίκτυπο που έχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η κλιμάκωσή τους έχει ανάψει «κόκκινο» στις τράπεζες. Όπως είπε η περίοδος ανοχής των παραγωγών τείνει να εξαντληθεί και πολλοί έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς

Νικήτρια η Χάρις στο debate με τον Τραμπ - Πώς κατάφερε να τον αιφνιδιάσει και να τον εξοργίσει

Η κακοκαιρία Atena συνεχίζει και σήμερα με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους - Το νέο δελτίο της ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης