Κατοικία: Σε τιμές 2007 πλέον οι αξίες πώλησης – Ακόμη ψηλότερα πωλούνται τα καινούρια και τα σπίτια στην Αθήνα

Κατοικία: Σε τιμές 2007 πλέον οι αξίες πώλησης – Ακόμη ψηλότερα πωλούνται τα καινούρια και τα σπίτια στην Αθήνα

Στο +9,2% η ετήσια μεταβολή έναντι του 2023 το β’ τρίμηνο του 2024 με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ - Ο σχετικός δείκτης πανελλαδικά είναι στο 99,7 μία …ανάσα από το 100 που ήταν η βάση εκκίνησης το 2007

akinita_mak3
Σε τιμές 2007, κινείται πλέον η εγχώρια αγορά κατοικιών με τις καινούριες κατασκευές, ειδικά, σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα σπίτια στην Αθήνα γενικότερα να ξεπερνούν τα επίπεδα προ της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο του 2024 παραπέμπουν σε μία αύξηση πανελλαδικά κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, έχοντας παρουσιάσει μεν μία ελαφριά, περαιτέρω επιβράδυνση σε τριμηνιαία βάση (+10,6% το α’ τρίμηνο του 2024). Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο σχετικός δείκτης πανελλαδικά είναι στο 99,7 μία… ανάσα από το 100 που ήταν η βάση εκκίνησης το 2007.

Ακόμη ψηλότερα κινούνται τα πιο νέα σπίτια, έως 5 ετών, τα οποία εξακολουθούν να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης, στο +10,7%, με το σχετικό δείκτη να έχει ξεπεράσει πλέον τα επίπεδα του 2007 φτάνοντας το 105,3. Αντίστοιχα, τα επίπεδα του 2007 έχουν ξεπεράσει και οι τιμές των κατοικιών στη γεωγραφική περιοχή της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν στο β’ τρίμηνο κατά 9,1% και το σχετικό δείκτη πλέον στο 105,7. Στα παλιά ακίνητα όπως και στη Θεσσαλονίκη οι αξίες υπολείπονται ακόμη σε σχέση με τα επίπεδα προ δημοσιονομικής κρίσης με το δείκτη λίγο πάνω από το 96, ενώ ακόμη χαμηλότερα, στο 93 είναι ο δείκτης για τις άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Επισημαίνεται εδώ ότι η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν στο +8,3% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών και +12,1% για τη Θεσσαλονίκη, αποτυπώνοντας στην πράξη και την ανοδική πορεία συνολικά της κτηματαγοράς στη συμπρωτεύουσα, η οποία φαίνεται ότι θα επωφεληθεί περαιτέρω λόγω και του μετρό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς

Νικήτρια η Χάρις στο debate με τον Τραμπ - Πώς κατάφερε να τον αιφνιδιάσει και να τον εξοργίσει

Η κακοκαιρία Atena συνεχίζει και σήμερα με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους - Το νέο δελτίο της ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης