ΕΚΤ: Έτοιμη να προχωρήσει σε μία νέα μείωση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης - Λίγες ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η Fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης, λίγες ημέρες πριν η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανοίξει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

«Η μείωση των επιτοκίων αυτή την Πέμπτη πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη», δήλωσε στο CNBC ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

«Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ στις πρόσφατες δηλώσεις τους έχουν επιβεβαιώσει ότι θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια. Ακόμα και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, που συνήθως θεωρείται από τα "γεράκια" στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε μια μείωση, εκτός εάν τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται εναντίον της» πρόσθεσε ο Schmieding.

Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε ομόφωνη ψηφοφορία μετά τη μείωση ορόσημο του Ιουνίου. Τότε περιέγραψε το ενδεχόμενο μείωσης του Σεπτεμβρίου ως «ορθάνοιχτο».

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 3,75% μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει έκτοτε μειωθεί περαιτέρω. Τα γενικά στοιχεία έφτασαν σε χαμηλό τριών ετών τον Αύγουστο, στο 2,2%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι αυξημένος, στο 2,8%.

Η ΕΚΤ θα εκδώσει επίσης την Πέμπτη νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης. Δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ή την ανάπτυξη, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι νέες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πιο δυσοίωνες από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.

Το βασικό ερώτημα είναι, φυσικά, τι θα ακολουθήσει;

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Οκτώβριο, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Εντούτοις υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η Τράπεζα να μην καθυστερήσει και να κινηθεί γρήγορα, καθώς η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους.

Ειδήσεις σήμερα:

Από τον Νοέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αλλάζει και ο τρόπος εφημεριών στα νοσοκομεία

Η κακοκαιρία Atena συνεχίζει και σήμερα με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους - Το νέο δελτίο της ΕΜΥ

Αντώνης Τσαπατάκης: Η ιστορία ενός Κρητίκαρου που στέφθηκε Ολυμπιονίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr