Eρυθρά Θάλασσα: Από τα 83 πλοία που χτύπησαν οι Χούθι, τα 24 είναι ελληνικών συμφερόντων

Τα πλοία της Κίνας και της Ρωσίας παίρνουν άδεια από τους Χούθι για διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα.

Κανένα πλοίο που ανήκει στη Ρωσία δεν έχει δεχθεί επίθεση από Χούθι κατά τη διέλευσή του από την Ερυθρά Θάλασσα εδώ και 10 μήνες, ενώ μόνο σε ένα περιστατικό εμπλέκεται πλοίο κινεζικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με ανάλυση 83 επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εμπορίου και Ναυτιλίας του ΟΗΕ από τα 83 πλοία που αποτέλεσαν στόχο μεταξύ Δεκεμβρίου και 2 Σεπτεμβρίου, 56 είχαν ιδιοκτησιακούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 24 από την Ελλάδα. Όλα, εκτός από ένα, από τα 24 πλοία που ανήκαν στην Ελλάδα ήταν είτε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου είτε δεξαμενόπλοια. Η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο αντιπροσώπευε 30% όλων των πλοίων που δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με την ανάλυση, ωστόσο αποτελεί το 17% με βάση τη χωρητικότητα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πλοία δυτικών συμφερόντων όταν να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα το στενό του Bab el Mandeb.

Οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα τον Νοέμβριο, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, με τις συνολικές διελεύσεις να έχουν μειωθεί κατά 62%, καθώς τα πλοία παρεκκλίνουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Τέσσερις ναυτικοί έχουν σκοτωθεί, δύο πλοία βυθίστηκαν και ένα τρίτο το υπό ελληνική σημαία suezmax δεξαμενόπλοιο Sounion, κινδύνευσε.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς

Νικήτρια η Χάρις στο debate με τον Τραμπ - Πώς κατάφερε να τον αιφνιδιάσει και να τον εξοργίσει

Η κακοκαιρία Atena συνεχίζει και σήμερα με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους - Το νέο δελτίο της ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr