ΕΚΤ: Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων

Τι θα συμβεί σε καταθέσεις και χορηγήσεις

ecb_epitokia
Αύριο εκτός απροόπτου η Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει στην ανακοίνωση υποχώρησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες βάσης.

Μάλιστα όσο και να διαφωνούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια μέσα στη χρονιά παραμένει ισχυρή.

Πολλώ δε μάλλον που τα πράγματα δυσκολεύουν για τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. καθώς η Fitch αναμένει μεγάλες απώλειες για τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών για τόκους στα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών.

Η μεταφορά ωστόσο μιας πτώσης επιτοκίων στις καταθέσεις και το δανεισμό δεν είναι ευθύγραμμη υπόθεση όπως έχει καταγράψει η εμπειρία, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Κλείσιμο
Ζητούμενο για την εθνική οικονομία αλλά και για τις τράπεζες είναι να επιτευχθούν οι στόχοι της πιστωτικής επέκτασης. Ιδιαίτερα δε να πάρει μπρος η μηχανή των στεγαστικών δανείων.

Αλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που επιδοτεί δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η ανοδική τάση των τιμών στα ακίνητα συνεχίζεται και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη δανεισμού για αγορές ακινήτων.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς

Νικήτρια η Χάρις στο debate με τον Τραμπ - Πώς κατάφερε να τον αιφνιδιάσει και να τον εξοργίσει

Η κακοκαιρία Atena συνεχίζει και σήμερα με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους - Το νέο δελτίο της ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης