Λειψυδρία: Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης

Λειψυδρία: Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης

Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης του νερού – Η εξειδίκευση των μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας

nero1
Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του νερού ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, που παρουσίασε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τα οποία εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλέον και μετά τη φετινή χρονιά, όπου οι βροχές μειώθηκαν κατά 50%, το υδατικό ισοζύγιο της Ελλάδας είναι ελλειμματικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να δοθεί λύση στην υδροδότηση της Αττικής τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Το επίκεντρο των προβλημάτων, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Την ίδια ώρα, υπάρχει και το ζήτημα της Αττικής, που ουσιαστικά παίρνει νερό από την κεντρική Ελλάδα.

Πάνω από το 80% της κατανάλωσης οφείλεται στην άρδευση. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση ύδρευσης και άρδευσης, αλλά και πλημμυρικών συμβάντων. Την ίδια ώρα, προβλήματα προκαλεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, τα ελλιπή στοιχεία και η αναποτελεσματικότητα στον μηχανισμό παρακολούθησης των υδάτινων πόρων. 

Επέκταση της ΕΥΔΑΠ και μείωση των παρόχων

Κλείσιμο
Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέχεται δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή, ενώ ειδικό τιμολόγιο θα προβλέπεται για συγκεκριμένους χρήστες

Παράλληλα, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν ισχυρότεροι πάροχοι, με μείωση του αριθμού στο 1/4, επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα, επέκταση ΕΥΑΘ σε τουλάχιστον λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ θα προβλέπεται ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην ηπειρωτική χώρα με κίνητρα για περαιτέρω συνενώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο 249 παρόχων πολλοί εκ των οποίων είναι μικροί και αδύναμοι, παρατηρούνται μεγάλες διαρροές στα δίκτυα. «Το νερό χάνεται και κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα για το πού χάνεται και πώς χάνεται σε ποσοστό πάνω από 35,6%», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. Μόλις το 42% των παρόχων υποβάλει συστηματικά στοιχεία, γεγονός που αποδεικνύει αδυναμίες στον μέχρι σήμερα υφιστάμενο μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου, ενώ δυσκολίες παρατηρούνται λόγω έλλειψης δεδομένων και στην προτεραιοποίηση των απαιτούμενων έργων από πλευράς κεντρικής διοίκησης.

Προβλέπεται η ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη νήσων και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου είναι αδύναμος ο πάροχης και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.

Ειδική πρωτοβουλία πρόκειται να αναληφθεί σε περιοχές που υφίστανται οξεία κρίση λειψυδρίας, π.χ. Κυκλάδες, με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ Νήσων υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Την ίδια ώρα, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικός κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.


Για το νερό στην Αττική


Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, ανέφερε ότι για την υδροδότηση της πρωτεύουσας, προβλέπεται η διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας, καθώς υφίσταται οξεία μείωση των αποθεμάτων νερού, από 1.100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τον Οκτώβριο του 2022, σε κάτω από 700 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής, σε περίπτωση συνέχισης της ανομβρίας τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για 4 έτη.


Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του βοιωτικού, Κηφισού τα οποία θα εξασφαλίσουν περί τα 75 εκατομμύρια κυβικά ανά έτος αλλά και ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου. Ενώ, όπως τόνισε απαιτείται η άμεση ενημέρωση για την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης


Συνδυαστικά, η ΕΥΔΑΠ, έχει προγραμματισμένα έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης: «Ζητάμε να γίνεται κατανάλωση με μέτρο, εάν υπάρξει κι άλλη κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που μπορεί να περιορίζουν την κατανάλωση. Ζούμε σε μία περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας. Γι΄ αυτό ζητάμε λελογισμένη κατανάλωση».

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών αλλά και το Πράσινο Ταμείο.

«Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», είπε μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα.

Για έργα αφαλάτωσης

O κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης αξίας 50 εκατ. ευρώ σε άνυδρα νησιά.

Είπε σχετικά με τα νησιά πως «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πολύ χαμηλότερο από την φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».



Ειδήσεις σήμερα:

Σέρφερ στην Κω εντόπισε σορό άνδρα λίγα μέτρα από παραλία - «Ήταν σοκαριστικό»

H πριγκίπισσα με τις ελληνικές ρίζες που χώρισε μέσω Instagram τον σύζυγό της, λάνσαρε άρωμα με τίτλο... «Divorce»


Μητσοτάκης σε μαθητές στη Γλυφάδα: Να κάνουμε μια συμφωνία, όταν είμαστε στο σχολείο το κινητό είναι στην τσάντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης