Τράπεζες: Τέλος εποχής για τα ιστορικά υψηλά στα επιτόκια – Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις αγορές

Τράπεζες: Τέλος εποχής για τα ιστορικά υψηλά στα επιτόκια – Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις αγορές

Μπαράζ μειώσεων ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες, ωστόσο η εμμονή του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής - Αστάθεια αναμένουν οι αναλυτές το επόμενο διάστημα

trapezes_xr
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο, βάζοντας τέλος σε μια εποχή ιστορικά υψηλού κόστους δανεισμού.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, τη Riksbank της Σουηδίας, την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα του Μεξικού και άλλες, στη μείωση των βασικών επιτοκίων, τα οποία διατηρούνται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Οι αγορές χρήματος είχαν ήδη αποτιμήσει πλήρως τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πορεία της χαλάρωσης που ακολουθεί.

Στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ όχι μόνο δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στο να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να συνεχίσει την πρόοδο στον πληθωρισμό.

Κλείσιμο
Η τρέχουσα τιμολόγηση υποδηλώνει υψηλές προσδοκίες για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Αυτό θα διατηρήσει τη Fed περίπου στην ίδια γραμμή με τους ομολόγους της, παρά το γεγονός ότι κινείται μετά από αυτούς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά τρεις φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες βλέπουν περαιτέρω συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον στις αρχές του 2025, παρά το γεγονός η εμμονή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών εξακολουθεί να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Για την παγκόσμια οικονομία, αυτό σημαίνει ένα περιβάλλον ευρέως χαμηλότερων επιτοκίων το επόμενο έτος, μαζί με σημαντικά μειωμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, η πρόσφατη έξαρση του φόβου για ύφεση, έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, και παρά το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία σε μεγάλες οικονομίες που έχουν προσανατολισμό στη μεταποίηση, όπως η Γερμανία, οι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν περισσότερο προσανατολισμό στις υπηρεσίες καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη.

Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές είναι λιγότερο σαφές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, όπως μετριούνται στον περιφερειακό δείκτη Stoxx 600, ανέκαμψαν το 2023 από την ύφεση του 2022 και κέρδισαν σχεδόν 10% από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα για να φθάσουν σε ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 είναι 17% υψηλότερα μέχρι στιγμής το 2024.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – ο οποίος εκτοξεύθηκε εν μέσω της παγκόσμιας πτώσης των μετοχών στις αρχές Αυγούστου – έχει επιστρέψει κάτω από το μέσο όρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Μπιτ Γουίτμαν, πρόεδρος και εταίρος της Porta Advisors, μιλώντας στο CNBC.

«Η αγορά, από την άποψη της δυναμικής των τιμών, των αποτιμήσεων και του κλίματος, έχει σχεδόν ανακάμψει και μπαίνουμε στην εποχικά αδύναμη περίοδο του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Έτσι, θα περίμενα αστάθεια στις αγορές που θα καθοδηγούνται από διάφορους παράγοντες, τη γεωπολιτική, τα εταιρικά κέρδη, τους σημαντικούς δείκτες, όπως από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Γουίτμαν.

Η αστάθεια θα οφείλεται επίσης σε μια «καθυστερημένη διόρθωση» και σε κάποια εναλλαγή τομέων, αλλά «η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που επιλέγεται εδώ είναι ξεκάθαρα οι μετοχές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, και ειδικά για το ’25 και μετά», πρόσθεσε ο Wittmann.

Ακόμη και αν τα πρόσφατα σχόλια της Fed φαίνονται υποστηρικτικά για τις μετοχές, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ – με την επόμενη σημαντική έκθεση να αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου -πρέπει να παρακολουθούνται, δήλωσε ο Μάνπριτ Γκιλ, επικεφαλής επενδύσεων για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη στην Standard Chartered, στην εκπομπή «Capital Connection» του CNBC τη Δευτέρα.

«To βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ότι μια ήπια προσγείωση [των ΗΠΑ] είναι εφικτή... Όσο αποφεύγουμε αυτόν τον καθοδικό κίνδυνο, η αύξηση των κερδών των μετοχών εξακολουθεί να είναι πολύ υποστηρικτική, και είχαμε ένα είδος καθαρισμού των θέσεων κατά την πρόσφατη υποχώρηση», δήλωσε ο Gill.

«Και νομίζω ότι οι μειώσεις των επιτοκίων, ή τουλάχιστον η προσδοκία γι’ αυτό, ήταν πραγματικά το τελευταίο που έψαχναν οι αγορές. Οπότε, σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γκιλ, αναφερόμενος στον κίνδυνο τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να προκαλέσουν μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες.

Ο Aρνό Ζιρό, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Kepler Cheuvreux, είχε δηλώσει πρόσφατα στο CNBC ότι τα ομόλογα είχαν ένα ισχυρό καλοκαίρι και οι μετοχές έχουν ανακάμψει- αλλά ότι οι επενδυτές πρέπει τώρα να δείξουν εμπιστοσύνη σχετικά με το πού κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία, αλλά και στον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

«Πραγματικά πιστεύω ότι όσο περισσότερες μειώσεις επιτοκίων έχετε, η πιθανότητα ότι [αυτές οι μειώσεις] έρχονται με αρνητικά στοιχεία και, ως εκ τούτου, με εξασθένηση της δυναμικής των κερδών είναι πολύ υψηλή. Επομένως, είναι δύσκολο, νομίζω, να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αγορά έχει δείξει ότι υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο «δεν θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο για τα επιτόκια», πρόσθεσε ο Ζιρό, καθώς η Big Tech έχει κάνει ράλι κατά τους μήνες των υψηλότερων επιτοκίων – κάτι που σύμφωνα με αυτό που είθισται, θα έπρεπε να βλάψει την ανάπτυξη και τις μετοχές τεχνολογίας. Αυτό θα διατηρήσει γεγονότα όπως τα κέρδη της Nvidia ως τα βασικά που πρέπει να παρακολουθήσουμε, σύμφωνα με τον Ζιρό.

Τα επιτόκια στο επίκεντρο των χρηματαγορών

Στις αγορές συναλλάγματος, η προσοχή θα παραμείνει στην αλληλεπίδραση μεταξύ του πληθωρισμού, των προσδοκιών για τα επιτόκια και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Rabobank.

Εάν το ευρώ ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, «η αποπληθωριστική επίπτωση μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στις προσδοκίες της αγοράς όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», είπε.

Στις ΗΠΑ, συνέχισε η Φόλεϊ, «το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει επιπτώσεις για τη Fed. Εάν κερδίσει ο Τραμπ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα εκτελεστικό διάταγμα για να αυξήσει τους δασμούς αρκετά γρήγορα, γεγονός που θα ενίσχυε τον κίνδυνο πληθωρισμού και θα μπορούσε να συντομεύσει τον κύκλο χαλάρωσης της Fed».

Η Rabobank βλέπει επί του παρόντος τέσσερις μειώσεις επιτοκίων της Fed μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια περίοδο αναμονή για το υπόλοιπο του 2025, παρέχοντας στο δολάριοτη δυνατότητα να ενισχυθεί μέχρι την άνοιξη.

«Η ΒοΕ πιθανότατα θα έχει μικρό περιθώριο κινήσεων λόγω του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι συνάρτηση του πληθωρισμού των μισθών. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της BοE σε μία φορά το τρίμηνο», πρόσθεσε η Φόλεϊ.

Πηγή: New Money


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στον Πλατανιά Χανίων κοντά σε ξενοδοχεία και σπίτια - Εστάλη μήνυμα εκκένωσης

Ντόναλντ Τραμπ - Κάμαλα Χάρις: Η ψυχρή χειραψία στην εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου - Ανάμεσά τους ο Μπάιντεν, δείτε βίντεο

Έλον Μασκ: Η χυδαία πρόταση στη Σουίφτ μετά την στήριξή της στη Χάρις - «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης