Κέρδη στην Wall Street με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές – Άλμα άνω του 2% για τον Nasdaq

Κέρδη στην Wall Street με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές – Άλμα άνω του 2% για τον Nasdaq

Η αγορά ξεπέρασε την κατήφεια των πρώτων ωρών, καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού απομάκρυναν τις πιθανότητες δυναμικής μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed - Κομβικός ο ρόλος της Nvidia στην αλλαγή προσήμων

wall

Ένα ισχυρό αγοραστικό κύμα στις τεχνολογικές μετοχές ώθησε τους δείκτες της Wall Street προς τα πάνω στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αντισταθμίζοντας έτσι τις καθοδικές πιέσεις που είχαν προκαλέσει τις πρώτες ώρες τα στοιχεία από τον πληθωρισμό. Κι αυτό διότι τα στοιχεία Αυγούστου έδειξαν μεν σημαντική πτώση του τιμάριθμου λιανικής, όμως ο δομικός δείκτης κινήθηκε ελαφρά πάνω από τις προβλέψεις εκμηδενίζοντας έτσι τις ελπίδες της αγοράς πως η Fed μπορεί να τολμήσει να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Έτσι, ο Dow Jones που κατέγραψε σημαντική πτώση το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατάφερε να «κλείσει» με θετικό πρόσημο στο +0,31% και τις 40.861 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 5.554 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 2,17% ανεβαίνοντας στις 17.395μονάδες.

Η ημέρα ξεκίνησε με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών υποχωρώντας πέραν του αναμενόμενου στο 2,5% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Ιούλιο. Με τον τρόπο αυτό προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, με την εξαίρεση των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας έμεινε αμετάβλητος στο 3,2% σε ετήσια βάση και σε μηνιαία αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι των προβλέψεων για κάμψη στο 0,2%.

Τα στοιχεία αυτά «κλείδωσαν» μεν την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Όμως, πιθανότατα απομάκρυναν το ενδεχόμενο μιας δυναμικής πρεμιέρας με περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Πραγματικά, στον δείκτη τάσεων FedWatch της CME, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώθηκαν στο 85%.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για περικοπή 50 μονάδων «κατέρρευσαν» μόλις στο 13% από το 44% που βρίσκονταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.

«Πλέον περιμένουμε πως η Fed θα προχωρήσει σε περικοπή επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της FOMC, την ερχόμενη εβδομάδα» έγραψε σε σημερινό σημείωμα του ο οικονομολόγος της Jefferies, Τόμας Σίμονς.

Το κλίμα κατήφειας που δημιούργησε η προοπτική μετριοπαθούς μείωσης των επιτοκίων «έσπασε» το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές κυρίως μετοχές με οδηγό την Nvidia.

O CEO της εταιρείας μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, Γένσεν Γουάνγκ, μιλώντας σε τεχνολογικό συνέδριο έκανε αναφορά στις τεράστιες δυνατότητες της γενετικής ΑΙ, μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και επιτάχυνση των data centers. Ισχυρίστηκε δε, πως για κάθε δολάριο που δαπανάται από έναν προμηθευτή υπηρεσιών cloud στην Nvidia, οι αποδόσεις από τις μισθώσεις φτάνουν τα 5 δολάρια, φουντώνοντας και πάλι τις προσδοκίες για τα κέρδη που μπορεί να αποφέρει ο κλάδος.

Έτσι, η μετοχή της εταιρείας έκανε άλμα κοντά στο 7% πυροδοτώντας ανοδικές τάσεις καταρχάς στις μετοχές έτερων ομίλων του κλάδου των ημιαγωγών, όπως η AMD, η ASML Holding και η Broadcom και κατόπιν ευρύτερα στις Big Tech.

Σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή προσήμων, κυρίως στον Dow, ήταν και η ανάκαμψη που κατάφεραν να καταγράψουν οι τραπεζικές μετοχές, όπως της JPMorgan Chase και της Goldman Sachs, ξεπερνώντας τις πρώτες απώλειες. Χθες, άλλωστε, η κάμψη του κλάδου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις απώλειες που σημείωσε ο Dow.

Στις χαμένες μεταξύ των τραπεζών ήταν, ωστόσο, η Bank of America, καθώς ο Γουόρεν Μπάφετ και η Berkshire Hathaway εξακολουθούν να πουλάνε μετοχές της τράπεζας.

Πάντως, μεγάλη κερδισμένη στον δείκτη Dow Jones ήταν η American Express με κέρδη άνω του 3% μετά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που διατύπωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που πήραν τα… πάνω τους μετά την επικράτηση της Κάμαλα Χάρις στο προεδρικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο κλάδος ανησυχεί πως σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος μονομάχος επικρατήσει στις εκλογές θα ακολουθήσει μια λιγότερο φιλική πολιτική προς τις πράσινες επενδύσεις και τις ΑΠΕ.

Ο ίδιος παράγοντας, εξάλλου, η έκβαση του debate έβγαλε αντιθέτως χαμένες τις μετοχές των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, όπως της Coinbase και της MicroStrategy που έχουν ποντάρει πολλά στην νίκη Τραμπ δεδομένων των απόψεων που έχει εκφράσει υπέρ του κλάδου των crypto.

Παράλληλα η ήττα Τραμπ στην τηλεμαχία, που ήδη φαίνεται να έχει αποτέλεσμα και στις δημοσκοπήσεις, έφερε sell-off στη μετοχή της Trump Media & Technology, που έφτασε να χάνει έως και 18%. Έτσι οι απώλειες της μιντιακής μετοχής σε σχέση με το υψηλό της, την περασμένη άνοιξη, έχουν φτάσει πλέον το 80% με την αξία της να συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έρχεται νέα, μίνι κακοκαιρία μετά την Atena - Πότε και πού θα «χτυπήσει»

Φρίκη στην Ελβετία: Επιχειρηματίας στραγγάλισε και πολτοποίησε τη σύζυγό του - Ήταν μοντέλο και μητέρα δύο παιδιών

Βόρεια Κορέα: Δημόσια ταπείνωση σε νεαρά κορίτσια γιατί… διάβασαν ξένη προπαγάνδα - Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης