ΕΥΔΑΠ: Στον προθάλαμο των αυξήσεων τα τιμολόγια νερού με ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού

ΕΥΔΑΠ: Στον προθάλαμο των αυξήσεων τα τιμολόγια νερού με ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού

Στη μάχη της λειψυδρίας η λίμνη Κρεμαστών με έργα 750 εκατ. ευρώ για να «ξεδιψάσει» η Αττική - Το σχέδιο για αφαλατώσεις στα νησιά και η χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες

vris-nero
Στο όριο του πληθωρισμού θα μπορούν να αυξηθούν τα τιμολόγια νερού το επόμενο διάστημα σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για την αναθεώρηση του πλαισίου για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που έχει προβλέψει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, προωθείται κοινή υπουργική απόφαση που είναι προς υπογραφή. Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο χρόνο που οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού επισημαίνοντας ότι στο εξής οι πάροχοι νερού -μεταξύ άλλων και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ -θα προτείνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων τα νέα τιμολόγια και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίζει ή θα απορρίπτει με βάση σαφείς, διαφανείς και ενιαίους κανόνες.

Όπως αναφέρθηκε τα τιμολόγια θα έχουν κλιμακωτή χρέωση, θα είναι σε συνάρτηση με την κατανάλωση και διαφορετικά ανά περιοχή ενώ θα υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες. Όπως τονίστηκε, η καταμέτρηση του νερού θα γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ενώ ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις 125 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, για το οποίο δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνένωσή τους ανά περιφερειακή ενότητα με στόχο να υπάρξουν και κίνητρα για συμπράξεις προκειμένου να εξυγιανθούν και να έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Αυτό θα επιτρέψει την ενίσχυση των παρόχων που σήμερα επωμίζονται πολλά χρέη που καθιστούν αδύνατη την χρηματοδότηση επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό τους.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμισμένο ρόλο αναλαμβάνει στα άνυδρα νησιά η ΕΥΔΑΠ, η οποία καλείται να υποστηρίξει τις νησιωτικές περιοχές και την Κρήτη που πλήττονται από την ξηρασία για την εκτέλεση έργων. Προβλέπεται ότι θα υπάρξει επίσης ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας όπως είναι οι Κυκλάδες, με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων και των επιμέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με το μεταναστευτικό μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς... κατάργηση η Σένγκεν

«Παρέσυρα τρία άτομα» - Στη μητέρα του τηλεφώνησε πρώτα ο μεθυσμένος οδηγός που τραυμάτισε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη

Καβγάς Μωραΐτη-Πολάκη: Είστε πάνω από τα 300μ. και δεν ακούτε; - Είμαι στα 1000μ. που έχει καθαρό αέρα και θα κατέβω για ντιμπέιτ με τον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης