Bloomberg: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, αλλά θα τηρήσει σιγή ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το 2024 θα δούμε τουλάχιστον μία ακόμη κίνηση πέραν της σημερινής - Τι προβλέπουν 68 οικονομολόγοι

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια με τις αγορές να προεξοφλούν την απόφαση – οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν με ράλι όπως δείχνουν τα futures – αλλά θα τηρήσει σιγή ιχθύος σχετικά με τον ρυθμό και την έκταση της περαιτέρω δράσης, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τιθασευτεί.

Μετά από μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, την οποία ακολούθησε μια παύση τον Ιούλιο, το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,5% την Πέμπτη, σύμφωνα και με τους 68 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Δύο άλλα επιτόκια θα αναπροσαρμοστούν επίσης στο πλαίσιο της ανανέωσης της πολιτικής που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.

Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει πέσει και η ανάκαμψη της οικονομίας των 20 χωρών παραπαίει, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις επίμονες πιέσεις στις τιμές – ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το 2024 θα δούμε τουλάχιστον μία ακόμη κίνηση πέραν της Πέμπτης – ειδικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

«Μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται σχεδόν τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε η Τζάνετ Χένρι, παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC. «Αλλά θα με εξέπληττε πολύ αν υπάρχει οποιαδήποτε σαφής καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το πού κατευθύνεται η πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με το μεταναστευτικό μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς... κατάργηση η Σένγκεν

«Παρέσυρα τρία άτομα» - Στη μητέρα του τηλεφώνησε πρώτα ο μεθυσμένος οδηγός που τραυμάτισε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη

Καβγάς Μωραΐτη-Πολάκη: Είστε πάνω από τα 300μ. και δεν ακούτε; - Είμαι στα 1000μ. που έχει καθαρό αέρα και θα κατέβω για ντιμπέιτ με τον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr