Πώς η ιταλική UniCredit εισήλθε στην Commerzbank βάζοντας πλώρη για τα ηνία της γερμανικής αγοράς

Ο οραματιστής Αντρέα Ορσέλ δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να εξελίξει τον ιταλικό όμιλο σε «τράπεζα της Ευρώπης»

Τον Ασκό του Αιόλου για τον τραπεζικό κλάδο της Γερμανίας και όχι μόνο «άνοιξε» η ανάδειξη της UniCredit στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank με ένα ποσοστό της τάξεως του 9%, δεδομένου πως πυροδότησε σενάρια πλήρους εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας συνάδοντας με τα σχέδια του Αντρέα Ορσέλ για τη δημιουργία ενός νέου, αληθινά, πανευρωπαϊκού ομίλου.

Η ιταλική τράπεζα ελέγχει ήδη την HypoVereinsbank, με έδρα το Μόναχο, κάτι που σημαίνει πως σε συνδυασμό και με την Commerzbank, ο ενοποιημένος όμιλος θα δημιουργούσε ίσως και την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αμφισβητώντας τα σκήπτρα της Deutsche Bank.

O οραματιστής CEO της UniCredit έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θέλει την τράπεζα του να εξελιχτεί σε «τράπεζα της Ευρώπης». Αν και ο στόχος αυτός μοιάζει πρακτικά εξαιρετικά δύσκολος, η ιταλική τράπεζα βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας διασφαλίσει παρουσία σε 13 χώρες της περιοχής, πόσο μάλλον στην κυριότερη οικονομική δύναμη της ΕΕ, την Γερμανία. Θυμίζουμε δε, και τη παρουσία της ιταλικής τράπεζας στη χώρα μας με την στρατηγική είσοδο της στην Alpha Bank με μετοχικό μερίδιο ύψους 9,61%.

Η Commerzbank αριθμεί ένα σημαντικό πελατολόγιο μεταξύ των μικρομεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, τις λεγόμενες Mittelstand, που σχηματίζουν την «ραχοκοκαλιά» της γερμανικής αγοράς, όμως διαθέτει και σημαντική παρουσία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Στο χαρτοφυλάκιο της ξεχωρίζει δε, η μεγάλη πολωνική τράπεζα MBank, χάρη στην οποία η UniCredit θα μπορεί να διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η UniCredit έσπευσε να κινηθεί ταχύτατα αφότου η γερμανική κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως σχεδιάζει να βάλει πωλητήριο στο μετοχικό μερίδιο ύψους 16,5% που κατέχει στην Commerzbank. Έτσι, δαπάνησε περίπου 1,4 δισ. ευρώ για να αποκτήσει ένα πακέτο της τάξεως του 4,5% από το γερμανικό Δημόσιο, αλλά και ένα αντίστοιχο πακέτο μετοχών από την ανοιχτή αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με το μεταναστευτικό μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς... κατάργηση η Σένγκεν

«Παρέσυρα τρία άτομα» - Στη μητέρα του τηλεφώνησε πρώτα ο μεθυσμένος οδηγός που τραυμάτισε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη

Καβγάς Μωραΐτη-Πολάκη: Είστε πάνω από τα 300μ. και δεν ακούτε; - Είμαι στα 1000μ. που έχει καθαρό αέρα και θα κατέβω για ντιμπέιτ με τον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr