Προβλέψεις για πτώση του πετρελαίου στα 60 δολάρια - Γιατί η παγκόσμια οικονομία ελπίζει σε υποχώρηση

Προβλέψεις για πτώση του πετρελαίου στα 60 δολάρια - Γιατί η παγκόσμια οικονομία ελπίζει σε υποχώρηση

Η πτώση της τιμής του εμπορεύματος θα διευκολύνει τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση» και μια πιο σταθερή αναπτυξιακή βάση το 2025

petrelaio
Οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου μπορεί να έχουν έναν νέο λόγο να ελπίζουν σε μια πιο σταθερή αναπτυξιακή βάση το επόμενο έτος, αν κάποιες από τις πιο πτωτικές προβλέψεις για το πετρέλαιο επαληθευτούν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με το παγκόσμιο αργό αναφοράς μπρεντ να υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021, ένα βασικό συστατικό του ενεργειακού σοκ που οδήγησε στη χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και μια γενιά θεωρείται μάλλον αρκετό για να δώσει στους φορείς χάραξης πολιτικής το πράσινο φως για μειώσεις των επιτοκίων.

Για τα νομισματικά ιδρύματα που είναι έτοιμα να μειώσουν τα επιτόκια αυτό το μήνα, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για χαλάρωση. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρόκειται να προβούν σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα.

Η υπόσχεση για πετρέλαιο 60 δολαρίων – τουλάχιστον για όσους επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής την πιστεύουν – έχει τη δυνατότητα να συμπιέσει περαιτέρω τα ποσοστά του γενικού πληθωρισμού και να προσφέρει στους καταναλωτές μια ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό είναι ένα σπάνιο φωτεινό σημείο σε έναν κόσμο γεμάτο με κινδύνους, όπως είναι οι πιθανοί εμπορικοί πόλεμοι ή η ανησυχία για το τι μπορεί να προκαλέσει στην παγκόσμια ζήτηση ένα κινεζικό σπιράλ αποπληθωρισμού.

Κλείσιμο
«Είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά για τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Christof Ruehl, ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Απομακρύνει την πίεση από τον πληθωρισμό, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι κεντρικές τράπεζες τώρα».

Προσαρμοσμένο στους δείκτες πληθωρισμού, το πετρέλαιο βρίσκεται τώρα σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από δύο δεκαετίες, όταν η έκρηξη των εμπορευμάτων του Πεκίνου μόλις ξεκινούσε.

Οι αναλυτές της JPMorgan και της Citigroup αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών το επόμενο έτος, καθώς η υποτονική αύξηση της ζήτησης υπερκαλύπτεται από πλημμυρίδα προσφοράς.

Όμως η προοπτική μιας καθόδου προς τα 60 δολάρια το βαρέλι το 2025, που προβλέπουν οι οίκοι από τη Citigroup έως την JPMorgan Chase & Co., θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις πιθανότητες οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους δανεισμού χωρίς μια επιζήμια ύφεση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με το μεταναστευτικό μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς... κατάργηση η Σένγκεν

«Παρέσυρα τρία άτομα» - Στη μητέρα του τηλεφώνησε πρώτα ο μεθυσμένος οδηγός που τραυμάτισε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη

Καβγάς Μωραΐτη-Πολάκη: Είστε πάνω από τα 300μ. και δεν ακούτε; - Είμαι στα 1000μ. που έχει καθαρό αέρα και θα κατέβω για ντιμπέιτ με τον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης