Eισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Έρχεται «πάγωμα» των κρατήσεων για να μη μηδενίζονται οι αυξήσεις

Η διαφορά θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ ενώ ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρη την αύξηση

Προς διόρθωση οδεύει η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για να «θεραπευτούν» οι στρεβλώσεις οι οποίες όχι μόνο εξανεμίζουν τις ετήσιες αυξήσεις των συνταξιούχων αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε μείωση του αρχικού ποσού.

Το υπουργείο Eργασίας αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα τροπολογία με την οποία θα θεσπίζεται αυτόματος «κόφτης» κρατήσεων σε περίπτωση που με τις νέες κλίμακες μηδενίζεται η αύξηση ή η μείωση που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή. Η διαφορά θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ ενώ ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΣ, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μνημονιακά μέτρα, αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Οι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Το «ψαλίδι» μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.690 ευρώ, λαμβάνοντας αύξηση 2,5% το 2025, περιμένει η σύνταξή του να αυξηθεί στα 1.732 ευρώ. Όμως με την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας 6%, όχι μόνο η αύξησή του μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ αλλά το ποσό που θα λάβει (1.628 ευρώ) είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο.

Επίσης, συνταξιούχος με 1.400 ευρώ σύνταξη δεν έχει καθόλου κράτηση ΕΑΣ. Με αύξηση 2,5% το 2025, η σύνταξη θα αυξηθεί στα 1.435 ευρώ, αλλά μετά την κράτηση ΕΑΣ 3% η αύξηση θα μηδενιστεί. Με το σενάριο για «πάγωμα» της κράτησης, ο συνταξιούχος θα λάβει τα 35 ευρώ της αύξησης καθώς δεν θα του επιβληθεί η ΕΑΣ.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε για το θέμα ότι «αναγνωρίζουμε τη στρέβλωση και θα προχωρήσουμε σε διόρθωση» ενώ και ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι στις περιπτώσεις αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης – ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Περαιτέρω ελαφρύνσεις της επιβάρυνσης τις οποίες επεξεργαζόταν το υπουργείο Εργασίας δε φαίνεται να προχωρούν καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χαθούν πολύτιμοι πόροι από την κοινωνική ασφάλιση με δεδομένο ότι κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υψηλοσυνταξιούχοι συνεισφέρουν στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ) 472 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι έχασαν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%).

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Τσαντ ΜακΚουίν, γιος του αείμνηστου ηθοποιού Στιβ ΜακΚουίν

Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει 32χρονο στη Γεωργία - «Ένιωσα ότι πεθαίνω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr