Financial Times: Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν, ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

O πρωθυπουργός σημειώνει ότι οι παθογένειες της ευρωπαϊκής αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα απότομες και μεγάλες ανατιμήσεις, καλώντας τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μία «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση»

Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπόλοιπων μελών της Ένωσης το καλοκαίρι, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους «Financial Times», μια κίνηση που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ.

Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι οι παθογένειες της ευρωπαϊκής αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα απότομες και μεγάλες ανατιμήσεις, καλώντας τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μία «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ τονίζει τη σημασία της καλύτερης εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που είναι «ακατανόητο ακόμα και για ειδικούς».

Σημειώνεται ότι, εκτός από τους εποχικούς παράγοντες που επηρέασαν την τιμολόγηση στη χονδρική αγορά, όπως ο καύσωνας και η ανομβρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι πλέον οι τιμές επηρεάζονται από τις εκτεταμένες βλάβες που έχουν προκαλέσει ρωσικά πλήγματα στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας.

Ως συνέπεια, το Κίεβο εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ, ενώ παλαιότερα εξήγαγε ενέργεια. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν της Ελλάδας, ξαφνικές ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες αντιμετώπισαν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με τους FT να αναφέρουν ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τους θερινούς μήνες.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρώτην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, πρότεινε ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα καθορισμού τιμών, στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που υπέβαλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδήσεις σήμερα:

«Άνοιξέ μου το γραφείο μου»: Το παρασκήνιο και οι διάλογοι της Πολιτικής Γραμματείας που κήρυξε έκπτωτο τον Κασσελάκη

Θρίλερ με την διαθήκη του άγνωστου αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου: «Πού πήγαν €675.000;»

Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr