Moody’s: Απόψε η αξιολόγηση του οίκου - Ελπίδες για αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας

Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που τοποθετεί ακόμα την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

Την αναθεώρησή της για την ελληνική αξιολόγηση ετοιμάζεται να δώσει απόψε η Moody’s – ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους που τοποθετεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική (στο Ba1), με σταθερές προοπτικές.

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον χρησμό του οίκου είναι περιορισμένες για αναβάθμιση της αξιολόγησης, διατηρεί ωστόσο την ελπίδα για μια θετική απόφαση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αποψινή αξιολόγηση έχει μεγάλη σημασία για το κυβερνητικό επιτελείο, γιατί, σε περίπτωση αναβάθμισης, θα ερχόταν να επισφραγίσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία 5ετία, ενώ παράλληλα θα έκλεινε και μια εκκρεμότητα, καθώς θα ερχόταν να συμπληρώσει την ομάδα των DBRS, Fitch, S&P, Scope που έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο Investment Grade. Μια αξιολόγηση που καθιστά τα ελληνικά assets στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρόσθετη ζήτηση για τίτλους από θεσμικούς επενδυτές διαμορφώνεται περίπου στα 7 – 8 δισ. ενώ αν είχαμε επενδυτική βαθμίδα και από τους 3 μεγάλους οίκους, η πρόσθετη ζήτηση θα αυξανόταν και θα κυμαινόταν μεταξύ 12 και 20 δισ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο οίκος αναβάθμισε τη χώρα κατά δύο βαθμίδες ( Βa1). Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αυτή η σχετικά πρόσφατη διπλή αναβάθμιση, περιορίζει τις πιθανότητες για μια ακόμη αναβάθμιση του rating σήμερα, με περισσότερες πιθανότητες στην αναβάθμιση του outlook σε θετικό. Παράλληλα, ο οίκος που το 2010 είχε ρίξει την αξιολόγηση στην κατηγορία junk, εμφανίζεται επιφυλακτικός και φειδωλός στις αναβαθμίσεις για διάφορους λόγους, όπως το ότι παραμένει υψηλός ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ, παραμένει επίσης υψηλό το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθορίζουν αποφασιστικά εξωγενείς παράγοντες, καθώς οι πιο αποδοτικοί της κλάδοι είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τον Γκλέτσο, υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται και ο Παπανώτας

Νέες αποκαλύψεις για τη φρικτή δολοφονία στην Ελβετία - Η Κριστίνα ήθελε να εγκαταλείψει τον άνδρα της αλλά δεν πρόλαβε πριν τη δολοφονήσει


Βρέθηκε το διάσημο έργο του Banksy «Το κορίτσι με το μπαλόνι» που εκλάπη από γκαλερί του Λονδίνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr