Φρένο από Μπάιντεν σε Shein και Temu - Κλείνει τα «παραθυράκια» του φορολογικού νόμου

Φρένο από Μπάιντεν σε Shein και Temu - Κλείνει τα «παραθυράκια» του φορολογικού νόμου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία για την αναθεώρηση των κανόνων

24784626
Ένα ασαφές «παραθυράκι» του δασμολογικού νόμου στις ΗΠΑ ο οποίος ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1930 – η εξαίρεση de minimis– έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου τα τελευταία χρόνια. Η πλέον πρόσφατη περίπτωση αφορά τους διαδικτυακούς κολοσσούς Shein και Temu.

Συγκεκριμένα, νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσει αυτό που αποκαλεί «υπερβολική χρήση και κατάχρηση» ενός εμπορικού νόμου που μετρά σχεδόν 100 χρόνια και επιτρέπει σε αποστολές χαμηλής αξίας να εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνουν εισαγωγικούς δασμούς και τέλη επεξεργασίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Γνωστό ως «παραθυράκι de minimis», η εμπορική διάταξη αυτή επιτρέπει σε πακέτα αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με σχετικά περιορισμένο έλεγχο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου, την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των αποστολών de minimis εκτινάχθηκε, από περίπου 140 εκατομμύρια σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

«Η δραστική αύξηση των αποστολών de minimis έχει καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολη τη στόχευση και τον αποκλεισμό παράνομων ή μη ασφαλών αποστολών που έρχονται στις ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για διεθνή οικονομικά.

Κλείσιμο
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η «έκρηξη» στις αποστολές de minimis οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κολοσσούς του λιανικού εμπορίου που συνδέονται με την Κίνα, όπως η Shein και η Temu, που χρησιμοποιούν την εξαίρεση για να αποστέλλουν ρούχα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και φθηνά είδη οικιακής χρήσης από εργοστάσια στην Κίνα απευθείας σε Αμερικανούς πελάτες.

Το όριο των 800 δολαρίων

Κάθε μεμονωμένο πακέτο συνήθως αξίζει πολύ λιγότερο από 800$ και, ως εκ τούτου, πληροί τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση de minimis.

Ωστόσο, νέοι περιορισμοί καταλληλότητας για προϊόντα που υπόκεινται σε δασμούς θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

«Δεδομένου ότι περίπου το 70% των κινεζικών εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων υπόκεινται στους δασμούς, αυτό το βήμα θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των αποστολών που εισέρχονται μέσω της εξαίρεσης de minimis», δήλωσε ο Singh.

Εκτός από τους προτεινόμενους δασμολογικούς κανόνες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης σχέδια για έναν νέο κανόνα που «να απαιτεί συγκεκριμένα, πρόσθετα δεδομένα για αποστολές de minimis – συμπεριλαμβανομένου του 10ψήφιου αριθμού δασμολογικής ταξινόμησης και του ατόμου που διεκδικεί την εξαίρεση de minimis», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία για την αναθεώρηση των αρχικών κανόνων de minimis.

Πέρυσι, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δημοσίευσε μια έκθεση για το Shein και το Temu και αποφάσισε ότι οι δύο εταιρείες είναι «πιθανότατα υπεύθυνες για περισσότερο από το 30% όλων των πακέτων που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθημερινά βάσει της διάταξης de minimis, και πιθανόν σχεδόν το ήμισυ όλων των αποστολών de minimis στις ΗΠΑ από την Κίνα».

Οι παραδοσιακοί έμποροι λιανικής συνήθως εισάγουν containers εμπορευμάτων και τα στέλνουν σε αποθήκες με έδρα τις ΗΠΑ για διανομή. Αλλά η Shein και η Temu συνήθως αποστέλλουν τα προϊόντα τους απευθείας σε Αμερικανούς καταναλωτές μέσω δικτύων των Κινέζων προμηθευτών τους.

Όπως σημειώνει το CNBC, χρησιμοποιώντας το παραθυράκι de minimis για να αποφύγουν τους δασμούς, οι κινεζικοί γίγαντες λιανικής γλιτώνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγικούς δασμούς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Επιλογής της Βουλής μόνο το 2022 η GAP πλήρωσε 700 εκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγικούς δασμούς, η H&M πλήρωσε 205 εκατομμύρια δολάρια και η David’s Bridal 19,5 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Shein και η Temu δεν κατέβαλαν καθόλου εισαγωγικούς δασμούς.

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι αποφεύγοντας τους υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα περισσότερα κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ένδυση και υποδήματα, η Shein και η Temu είναι σε θέση να προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές και να ανταγωνίζονται τους ανταγωνιστές τους που πληρώνουν για τις εισαγωγές.

Η Shein έχει υποστηρίξει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της και το συνολικό επιχειρηματικό της μοντέλο της επιτρέπουν να προσφέρει τόσο χαμηλές τιμές και ότι η τιμολογιακή πολιτική δεν σχετίζεται με την εξαίρεση de minimis.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τον Γκλέτσο, υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται και ο Παπανώτας

Νέες αποκαλύψεις για τη φρικτή δολοφονία στην Ελβετία - Η Κριστίνα ήθελε να εγκαταλείψει τον άνδρα της αλλά δεν πρόλαβε πριν τη δολοφονήσει


Βρέθηκε το διάσημο έργο του Banksy «Το κορίτσι με το μπαλόνι» που εκλάπη από γκαλερί του Λονδίνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης