Ενέργεια: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Ενέργεια: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Για 395 ώρες το καλοκαίρι η διαφορά μεταξύ της πιο ακριβής και της φθηνότερης αγοράς ξεπέρασε τα 100 €/MWh - «Πονοκέφαλος» το χάσμα μεταξύ τιμών Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης

mitsotakis_von_der_leyen_xr
Tους λόγους που ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις ακραίες διακυμάνσεις μεταξύ Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης εξήγησε χθες ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Νίκος Τσάφος.

Με ανάρτηση του ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κατέδειξε τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται στο επίμαχο γεωγραφικό διάδρομο από αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Όπως επισημαίνει από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, η περιοχή που εκτείνεται από την Τσεχία και την Αυστρία έως τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη και οι τιμές της χονδρεμπορικής αγορά ήταν παρόμοιες.

Η εικόνα άρχισε να αντιστρέφεται από τον Μάιο που η σύζευξη αποδυναμώθηκε και φτάσαμε μέχρι τον Ιούλιο που είχε καταρρεύσει εντελώς. Στις 11 Ιουλίου κατά τον κ. Τσάφο, η ωριαία τιμή στην Ουγγαρία ήταν 940 €/MWh, ενώ στην γειτονική Αυστρία ήταν 61 €/MWh δηλαδή 15 φορές υψηλότερη στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ανισότητες εντάθηκαν καθώς υπήρξαν 395 ώρες όπου η διαφορά μεταξύ της πιο ακριβής και της φθηνότερης αγοράς στην περιοχή αυτή ξεπέρασε τα 100 €/MWh (συνέβη μόνο 35 ώρες από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο).

Κλείσιμο
Οι λόγοι που η αγορά έπαψε να διέπεται από τους ενιαίους κανόνες του Target model αποδίδονται στη συνολική άνοδο των τιμών, στις υψηλές θερμοκρασίες, την χαμηλότερη υδροηλεκτρική παραγωγή, στις προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας μονάδων αλλά και στην επιπλέον ζήτηση που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία λόγω των επιθέσεων της Ρωσίας στο δίκτυο.

Ωστόσο ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η ανομοιόμορφη φύση των τιμών είναι ανησυχητική. Υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών για την ευθυγράμμιση των αποφάσεων σε επίπεδο χωρών, ειδικά για διακοπές λειτουργίας, περισσότερη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για την επίβλεψη των αγορών, περισσότερες διασυνδέσεις για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής ικανότητα για την κάλυψη της ζήτησης σε πιο ακραία σενάρια και καλύτερα εργαλεία διαχείρισης των στρεβλώσεων που μπορούν να δημιουργηθούν όταν οι τιμές αυξάνονται άνισα σε μια προηγουμένως συνδεδεμένη αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών


Μειωμένες τιμές φέρνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας - Αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ και τον Σεπτέμβριο


Ποιοι και πώς θα δουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το 2025 – Τα οφέλη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης