Αντιδρούν οι τουριστικοί φορείς στα νέα μέτρα - «Υπέρμετρες αυξήσεις που δεν εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική»

Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου, λέει ο ΣΕΤΕ

Για υπέρμετρες αυξήσεις που δεν εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική για τη χωρική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάνουν λόγο οι θεσμικοί φορείς του τουρισμού αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο και προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή αλλά και την επιβολή τέλους στην κρουαζιέρα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρεται σε μέτρα «εισπρακτικού χαρακτήρα» που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζή να επισημαίνει ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θίγουν τις πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. «Είναι δυστυχώς προφανές ότι με αποφάσεις σαν αυτές η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον ισχυρότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας ως μια δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως έναν αναπτυξιακό βραχίονα», δηλώνει ο κ. Χατζής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης σε επιστολή του προς τους Κωστή Χατζηδάκη υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, υπουργό Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού και Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει ότι αξιολογούνται μεν θετικά μέτρα τα οποία αφορούν στον τουρισμό και στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον είναι συμμετρικά, στοχευμένα και συνοδεύονται από ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αναβάθμιση υποδομών, τη διαχείριση προορισμών, καθώς και τη βελτίωση διαδικασιών διαφάνειας και ελέγχου. Ωστόσο, «είμαστε αντίθετοι σε μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, καθώς πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος». Ο ίδιος ζητεί να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση για ένα πλέγμα πολιτικών και παρεμβάσεων που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» με voucher 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Θρίλερ με τους βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ - Είχαν κατασκευαστεί στην Ευρώπη;

Ρεκόρ από τη Μπάγερν, 9-2 τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, σπουδαίο διπλό η Λίβερπουλ στο Μιλάνο - Δείτε τα 28 γκολ της πρεμιέρας του νέου Champions League
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr