ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μέτρα για την οικονομία: Αυξάνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Ποιο το όφελος

Μέτρα για την οικονομία: Αυξάνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Ποιο το όφελος

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

epidomata
Αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσονται στο πακέτο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Αναμόρφωση των επιδομάτων και αυξήσεις στα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγης. Δια βίου ορισμός των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες. Και προκήρυξη τον Οκτώβριο 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

«Σπίτι μου ΙΙ»: Νέες διευκολύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

1.) Τα εισοδηματικά κριτήρια θα ελέγχονται κατά μέσο όρο στην 3ετία, ΔΕΝ θα αποκλείονται όσοι είχαν αυξημένο εισόδημα την περασμένη χρονιά

2.) Μετά την προέγκριση δεν θα υπάρχει το όριο λίγων μηνών, ΑΛΛΑ θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων

Κλείσιμο
Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ.

«Είναι σημαντικό γιατί εδώ έχουμε 5 μεγάλες αλλαγές. Το ηλικιακό ήταν πολύ μεγάλο θέμα και αίτημα. Το εισοδηματικό έχει αυξηθεί στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό έχει πάει στα 20.000 ευρώ. Μετά αυξάνεται ανά παιδί. Είναι σημαντικό γιατί δεν παίρνεις το εισόδημα μόνο της άλλης χρονιάς, αλλά και το σύνολο από τα άλλα 3 χρόνια που είχε φορολογηθεί κάποιος. Κάναμε ειδική άσκηση με το υπ. Οικονομικών. Έχουμε πολύ υψηλό προϋπολογισμό, τα 2 δις που βρίσκονται από τους ευρ. πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλά και τα χρήματα από τις τράπεζες είναι μεγάλη «ένεση». Στα δύο αυτά προγράμματα το «Σπίτι μου» πάνω από 30.000 οικογένειες θα έχουν το σπίτι τους», είπε αρχικά.

«Η δόση πολλές φορές μπορεί να είναι και μικρότερη από το ενοίκιο. Γιατί το επιτόκιο θα κινείται στο 2% και θα είναι μικρότερο από αυτό που θα ήταν πχ στο 4%. Και κυρίως στις περιπτώσεις 3τέκνων – πολυτέκνων θα καλυφθεί το 75% του επιτοκίου. Και δεύτερον η αγωνία για το συμβόλαιο επεκτείνεται», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Από 216€ -> 250€
Και η προσαύξηση / παιδί: από 54€ -> 75€

*αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια

Επίδομα στέγασης

Από 70€ -> 125€

Και η προσαύξηση / εξαρτώμενο μέλος: από 35€ -> 75€

*εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας

«Έχουμε πρώτη φορά τόση αύξηση στο ελ. Εγγυημένο εισόδημα. Αυξάνουμε και την προσαύξηση του παιδιού. Είναι πολύ τεχνική δουλειά τα επιδόματα. Θέλουμε να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση γιατί τα επιδόματα έχουν κατασκευαστεί ατάκτως. Πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, είμαστε πιο δίκαιοι και στοχευμένοι. Θα δούμε και κριτήρια που δεν έχουμε δει έως τώρα, πχ εισοδηματικά κριτήρια ή κινητή περιουσία. Θα τα δούμε αυτά, θα εξειδικευθούν. Πόσο άδικο είναι κάποιος να κρύβει τα εισοδήματα και να παίρνει διάφορα επιδόματα. Θα υπάρξει και το 50% που θα δοθεί ως έκτακτο βοήθημα», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Επίδομα παιδιού

Η 1η κλίμακα με χαμηλά εισοδήματα:

Από 70€ -> 75€ (πρώτο και δεύτερο παιδί)

Από 140€ -> 150€ (τρίτο παιδί)

Η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα με υψηλότερα εισοδήματα ενοποιείται:

45€ ανά παιδί
και 90€ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο

*εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας

Στήριξη οικογένειας

-Κατάργηση φόρου 15% για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους

-«Νταντάδες της Γειτονιάς»: επεκτείνεται πανελλαδικά

-Δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30 -35 ετών

Για το πρόγραμμα «Νταντάδες» η κ. Ζαχαράκη τόνισε:

«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ενώ είχε ξεκινήσει για 400 οφειλόμενους, που μπορούσε να είναι και ο παππούς και η γιαγιά ως επιμελητές στο σπίτι, πλέον γίνεται πανελλαδικό, από αρχές του ’25, θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη του Φλεβάρη να το ξεκινήσουμε, σε όλους του δήμους της Ελλάδος. Αυτή την στιγμή ήταν δικαιούχοι 62 δήμοι. Από 400 έχει αυξηθεί στους 700 ο στόχος. Ο προυπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ και το έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ και έχει πολυετή δέσμευση και έχει ατομικό 24.000 ευρώ», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα

Α.) 670.000 συνταξιούχοι

Ποσό: 100€ – 150€ – 200€

Προϋποθέσεις:

-προσωπική διαφορά: άνω 10€

-άθροισμα συντάξεων: έως 1.600€

Β.) 767.000 οικογένειες με παιδιά

Ποσό: μία επιπλέον μηνιαία δόση

Προϋπόθεση: δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος (α21)

Γ.) 255.000 ΑμεΑ (ΟΠΕΚΑ) & ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ποσό: 200€

Δ.) 205.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ποσό: αυξημένο κατά 50% το μηνιαίο επίδομα τους

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» με voucher 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ρεκόρ από τη Μπάγερν, 9-2 τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, σπουδαίο διπλό η Λίβερπουλ στο Μιλάνο - Δείτε τα 28 γκολ της πρεμιέρας του νέου Champions League

Απόστολος Γκλέτσος στην «Πρώτη Λέξη»: Αν ήμουν εκεί όταν ο Κασσελάκης μίλησε για κουκούλες, δεν θα την έβγαζε καθαρή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης