Gigabit Voucher: Χωρίς κριτήρια η ένταξη στο πρόγραμμα για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Gigabit Voucher: Χωρίς κριτήρια η ένταξη στο πρόγραμμα για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» παρέχει 200 ευρώ για περίοδο δύο ετών, με στόχο την  εγκατάσταση ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας –  Στα 80 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος

internet-mak2
Τη δυνατότητα εγκατάστασης γρήγορου ίντερνετ, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιδιώκει το πρόγραμμα Gigabit Voucher, που δίνει 200 ευρώ για γρήγορες ταχύτητες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, εξήγησε στην ΕΡΤ ότι το πρόγραμμα αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς κριτήρια.

«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Μια πολυκατοικία είχε το πρόγραμμα Smart Readiness που ήταν η δωρεάν είσοδος της οπτικής ίνας στην πολυκατοικία. Από εκει και πέρα όμως έπρεπε να πληρώσεις για να έρθει η οπτική ίνα στο διαμέρισμά σου. Τώρα ερχόμαστε με Gigabit Voucher να πληρώσουμε εμείς, έτσι ώστε να έρθει από την πολυκατοικία στο διαμέρισμά σου το γρήγορο internet. Επομένως ολοκληρωμένο πακέτο: και να έρθει η οπτική ίνα στην πολυκατοικία και από εκεί να έρθει στο διαμέρισμα του καθενός», ανέφερε.

Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ το κουπόνι θα δοθεί χωρίς κριτήρια. «Κριτήρια δεν υπάρχουν. Είναι για όλους, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και τις επιχειρήσεις. Επομένως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σημαντικό, το οποίο πάλι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης μερικώς και από το εθνικό μας σκέλος μερικώς επίσης. Είναι ένα πρόγραμμα σημαντικό για όλα τα σπίτια», ανέφερε.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d49adpgrtwc1)


Τι είναι το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» θα προσφέρει συγκεκριμένα ένα κουπόνι επιδότησης για όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, άνω των 300 Mbps, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο τους. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέσω του Gov.gr, επιτρέποντας την υποβολή αιτήσεων από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα φτάνει τα 200 ευρώ για περίοδο δύο ετών. Καλύπτει τόσο το αρχικό κόστος εγκατάστασης όσο και το μηνιαίο πάγιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ταχύτερες συνδέσεις Internet.


Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, το Πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» εντάχθηκε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση:

- Θα επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας επιταγές (Vouchers) για την κάλυψη κόστους απόκτησης της σχετικής υπηρεσίας και ιδιαίτερα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση (ενδεικτικά: κόστος εγκατάστασης της οριζόντιας οπτικής καλωδίωσης για τη διασύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας με την υφιστάμενη κάθετη καλωδίωση, κόστος τερματικού εξοπλισμού, κόστος ενεργοποίησης).

- Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών) που δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα/υποκατάστημά τους σε κτήρια που βρίσκονται στις Περιοχές Παρέμβασης.

- Εξαιρούνται από το Πρόγραμμα πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης Super-Fast Broadband, καθώς και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε εξαιρούμενους τομείς.

Οι επιχορηγούμενες υπηρεσίες πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες ελάχιστες απαιτήσεις:

  •  Να διαθέτουν είτε ταχύτητα download 250 Mbps είτε συμμετρική ταχύτητα 100 Mbps (για επιχειρήσεις).
  •  Να περιλαμβάνουν τον απαραίτητο για τη λειτουργία του τερματικό εξοπλισμό του τελικού χρήστη (modem/router).
  •  Να παρέχονται με έκπτωση τουλάχιστον ίση με το ποσό του Voucher, σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα (με ίδια χαρακτηριστικά ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων και των υποπροϊόντων) που προσφέρονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η έκπτωση μπορεί να διατεθεί με οποιονδήποτε τρόπο εντός της περιόδου της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την εμπορική πολιτική του παρόχου.
  • Εάν παρέχονται από καθετοποιημένο πάροχο με μερίδιο αγοράς στη λιανική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων μεγαλύτερο από 20%, τότε ο πάροχος πρέπει να παρέχει τουλάχιστον μία υπηρεσία χονδρικής που να αντιστοιχεί σε κάθε διαθέσιμη ταχύτητα (ή συνδυασμό ταχυτήτων download/upload) των προϊόντων λιανικής που προσφέρει στη δράση, και η οποία θα επιτρέπει σε άλλους παρόχους να παρέχουν αντίστοιχη υπηρεσία λιανικής.


Επιπλέον, στην περίπτωση που κάποιος πάροχος, που παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής (wholesale-only), προσφέρει υπηρεσίες σε πάροχο λιανικής στο πλαίσιο της δράσης, ο πάροχος χονδρικής οφείλει να μην εφαρμόζει πρακτικές διακριτικής μεταχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, η παροχή της υπηρεσίας χονδρικής (είτε προσφέρεται από καθετοποιημένο πάροχο με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 20%, είτε από πάροχο αποκλειστικά χονδρικής) πρέπει να γίνεται υπό όρους διαφάνειας και μη διακριτικής μεταχείρισης, και σε τιμή όχι υψηλότερη από την αντίστοιχη ρυθμιζόμενη τιμή, όπως αυτή καθορίζεται από την ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της ρύθμισης της χονδρικής αγοράς τοπικής πρόσβασης. Καθετοποιημένοι πάροχοι με ποσοστό μικρότερο από 20% μπορούν να προσφέρουν σε εθελοντική βάση υπηρεσίες χονδρικής.

Η συνολική οικονομική αξία του Voucher ορίζεται στο ποσό των 200€ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης