Χρηματιστήριο Αθηνών: Πισωγύρισμα κάτω από τις 1.420 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πισωγύρισμα κάτω από τις 1.420 μονάδες

Κοντά στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης - Κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών από τους πωλητές - Ξέμεινε από θετικούς καταλύτες η εγχώρια αγορά - Ποιες μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις

4715013
Ήρθε η ώρα της διόρθωσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο διολίσθησε σήμερα (18/9) σε επίπεδα υπό των 1.420 μονάδων, έχοντας στις «πλάτες» του τρεις ημέρες θετικών προσήμων. Ουσιαστικά ό,τι «έχτισε», η Αθήνα το «γκρέμισε» εν μέρει, καθώς απομακρύνθηκε από επίπεδα που αρχικά φαινόταν ότι μπορεί να τα ανακτήσει.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 10,29 μονάδες ή -0,72% και έκλεισε στις 1.419,50 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.417,85 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.433,39 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της απροθυμίας για ανάληψη ρίσκου από τους traders.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και την περιήγηση πάνω από τις 1.430 μονάδες, επικράτησε η ανάγκη των επενδυτών να αφομοιώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Εμφανή τα σημάδια κόπωσης και η απουσία νέων θετικών καταλυτών. «Κοκκίνισε» το ταμπλό με αναλογία περίπου 7 πτωτικές προς 2 ανοδικές. Παράλληλα, οι αγοραστές κράτησαν στάση αναμονής ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Δεν υπήρξε κάποιος κλάδος στον οποίο να στοχεύσουν περισσότερο οι πωλητές, με τις ρευστοποιήσεις να διαχέονται ισορροπημένα σε μετοχές και δείκτες. Η Εθνική και η Πειραιώς παρουσίασαν τις ισχυρότερες πτωτικές τάσεις από τον τραπεζικό κλάδο. Έντονες πιέσεις δέχθηκε η Motor Oil, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της, αλλά και η Metlen, η Titan, η Coca Cola και η Jumbo. Σε νέο ιστορικό υψηλό η Κρι Κρι, ενώ συνεχίστηκε η ελεύθερη πτώση της Attica Bank.

Η Fed και η εγχώρια επικαιρότητα

Κλείσιμο
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ και στην Federal Reserve, η οποία ανακοινώνει την ετυμηγορία της για τα επιτόκια, με τις πιθανότητες για μία μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης (από 25 μ.β. που υπολογιζόταν αρχικά) να είναι αυξημένες. Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές μέχρι την λήψη της τελικής απόφασης.

Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές εστιάζουν στη Motor Oil λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα παλαιά διυλιστήρια, αλλά και στον ΑΔΜΗΕ καθώς το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου άναψε το «πράσινο φως» στον Great Sea Interconnector. Στην περίπτωση της MOH η φωτιά κατασβέστηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ομίλου. Όσο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη.


Στην τελική ευθεία έχει μπει η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αρμόδια επιτροπή εισαγωγών και λειτουργίας αγορών ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας. Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α., ενώ αύριο 19 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η διαγραφή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου ανακοίνωσε η Πλαστικά Θράκης πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με αυξημένες πωλήσεις και ενισχυμένο EBITDA. Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης η Noval Property. Σειρά έχουν την Πέμπτη (19/9) η Viohalco, η Attica Bank και η Lavipharm.

Στάση αναμονής στις αγορές του εξωτερικού

Στους ρυθμούς της Federal Reserve κινείται η Wall Street, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά από δύο χρόνια. Διχασμένη είναι η επενδυτική κοινότητα για το μέγεθος της νομισματικής χαλάρωσης (κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης). Σταθεροποιητικό το σημερινό ξεκίνημα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να υποχωρούν οριακά. Ήπια ανοδικά κινείται ο Nasdaq. «Βήμα σημειωτόν» και χθες, με τον Dow Jones να βάζει «φρένο» στην πορεία του προς τα νέα ρεκόρ.

Απώλειες σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της απόφασης της Fed. Οι επενδυτές «ζυγίζουν» επίσης τα νέα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό, ο οποίος έμεινε αμετάβλητος στο 2,2% τον Αύγουστο. Στο -0,55% ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 και στο -0,7% ο FTSE 25 του Λονδίνου. Σε ήπια ανοδικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις αγορές σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ να παραμένουν κλειστές.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες - Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση κατά του Ισραήλ

Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες για την κεντρική Ελλάδα




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης