Χαμηλές «ταχύτητες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κράτησε το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Χαμηλές «ταχύτητες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κράτησε το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

«Λιμνάζει» στην περιοχή των 1.420-1.430 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - «Εκτίναξη» του τζίρου λόγω rebalancing, αλλά και του μεγάλου όγκου πακέτων

Χαμηλές «ταχύτητες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κράτησε το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα
Σε «καταστολή» βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως αποδείχθηκε από την εικόνα στασιμότητας που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα. Οι traders αρκέστηκαν σε επιλεκτικές κινήσεις και έμειναν μακριά από τους υψηλούς ρυθμούς των διεθνών αγορών. Η Αθήνα δεν «άρπαξε» την ευκαιρία χθες, που τα μεγάλα χρηματιστήρια κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, και έμεινε σήμερα να συντονίζεται με τις διορθωτικές τάσεις τους.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (20/9) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,2 μονάδες ή -0,22% και έκλεισε στις 1.425,19 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.422,93 (χαμηλό ημέρας) και των 1.432,23 μονάδων (υψηλό ημέρας). Κράτησε το θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαία βάση (+0,42%), ενώ από τις αρχές του 2024 ενισχύεται κατά +10,21%.

Η εγχώρια αγορά έμεινε στάσιμη στη «ζώνη» των 1.420-1.430 μονάδων, με το άνω εύρος της παραπάνω περιοχής να αποδεικνύεται ανθεκτικό σημείο αντίστασης. «Εκτινάχθηκε» σήμερα ο τζίρος, στα 165 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εισροών – εκροών από τις αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών του FTSE Russell. Ρόλο στην ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας έπαιξαν επίσης το τριπλό κλείσιμο των παραγώγων και τα αυξημένα πακέτα, που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την Eurobank, την ΕΤΕ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Motor Oil, η οποία οπισθοχώρησε στα χαμηλά έτους. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης η Εθνική Τράπεζα, η Titan, η Coca Cola και η Autohellas. Αντίθετα, ο ΔΑΑ έβγαλε αντίδραση μετά το πολυήμερο καθοδικό σερί, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν η Metlen και η Viohalco.

Το rebalancing, το triple witching και η άμυνα των επενδυτών

Η Αθήνα δεν επωφελήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από την δραστική μείωση επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης, όπως συνέβη στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Συνέχισε την πορεία της σε στενό εύρος τιμών, απουσία θετικών καταλυτών. Μάλιστα, ορισμένες μετοχές συνεχίζουν να υποαποδίδουν, με τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους να χαρακτηρίζονται ως ελκυστικές.

Η αμυντική στάση της εγχώριας αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «φορτίο» ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ που καλείται να σηκώσει. Το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας θα «απορροφήσει» περίπου 700 εκατ. ευρώ, η πώληση του 4,8% της Τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί περίπου άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy που ακολουθεί χρειάζεται περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να αντληθούν από την αγορά.

Αισθητή αύξηση παρουσιάζει ο τζίρος, με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές να αποτελούν τον βασικό «κορμό». Όπως εξηγεί η στήλη dark room, «είναι προφανές ότι μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις για να διαχειριστούν το όποιο ξέσπασμα της αγοράς μας, μετά την μεγάλη σε διάρκεια περίοδο αδράνειας και συσσώρευσης δυνάμεων».

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του FTSE Global Equity, η οποία έφερε σημαντικές εισροές. Υπενθυμίζεται ότι η εξαμηνιαία ανασκόπηση του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Cenergy στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap και τον υποβιβασμό της Viohalco στον δείκτη FTSE Emerging Mid Cap. Η Intralot προστέθηκε επίσης στον Mid Cap και στον δείκτη FTSE All-World. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE All-World Index θα ανέλθουν σε 29. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Είχαμε επίσης την ταυτόχρονη λήξη των παραγώγων (triple witching) σε δείκτες και μετοχές της σειράς Σεπτεμβρίου. Κινητικότητα υπήρξε στις μετοχές της Viohalco, της Lavipharm και της Attica Bank, οι οποίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου χθες, μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Στο επίκεντρο και ο ΑΔΜΗΕ λόγω των εξελίξεων με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και η Ideal Holdings ενόψει ενός μεγάλου deal που βρίσκεται στα σκαριά.

Διορθώνουν οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ

Κλείσιμο
Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve άρχισε να αποφέρει «καρπούς» στα χρηματιστήρια, με πρώτη και καλύτερη την Wall Street. Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones και ο S&P 500, με τον βιομηχανικό δείκτη να σπάει το «φράγμα» των 42.000 μονάδων και τον δεύτερο να υπερβαίνει τις 5.700 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Πτωτικό άνοιγμα σήμερα, καθώς οι βασικοί δείκτες διορθώνουν μετά τα χθεσινά ρεκόρ.

Εντείνουν τις κινήσεις τους οι πωλητές στις ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα μετά την περιήγηση σε επίπεδα ρεκόρ. Στο -1,5% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600, μεταξύ -0,9% και -1,4% οι υπόλοιποι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Άξιο αναφοράς το χθεσινό ιστορικό υψηλό για τον γερμανικό DAX που «άγγιξε» για πρώτη φορά την κορυφή των 19.000 μονάδων.

Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. «Άλμα» άνω των 600 μονάδων, ήτοι +1,67%, κατέγραψε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί με εξίσου ισχυρή άνοδο. Στον αντίποδα, οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν σε πτωτικό έδαφος. Μεταξύ άλλων, οι traders σταθμίζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Κίνα και Ιαπωνία, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή