Προϋπολογισμός: Λεφτά για ανάπτυξη, ελαφρύνσεις, έκτακτες παροχές και μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων

Προϋπολογισμός: Λεφτά για ανάπτυξη, ελαφρύνσεις, έκτακτες παροχές και μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων

Τι φέρνουν η αύξηση δημοσίων επενδύσεων κατά 900 εκατ. και φόρος στα διυλιστήρια 243 εκατ. ευρώ

YPOIK
Ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ανεβάζει στα 7 δισ. ευρώ τα συνολικά κονδύλια για δημοσίων επενδύσεων που θα «πέσουν» στην αγορά στις τελευταίες 100 μέρες του χρόνου, αλλά και ένα μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει για να δώσει «ανάσες» σε νοικοκυριά και επαγγελματίες, ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά και για μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων το 2025.

Με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αυξάνεται κατά 900 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2024. Με την αύξηση αυτή ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ διαμορφώνεται στα 13,1 δισ. ευρώ, από 12,2 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί σχεδόν 6 δισ. ευρώ, συνεπώς μέσα σε 3,5 μήνες από τώρα μέχρι τέλος του έτους θα διατεθούν 7 δισ. ευρώ!

Στην Έκθεσή του, η οποία συνοδεύει τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΠΔΕ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πως η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (με 2,3% περισσότερα έσοδα και 6,5% λιγότερες κρατικές δαπάνες έναντι των στόχων), δημιουργεί προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο ικανό να καλύψει την αύξηση των πιστώσεων του Προϋπολογισμού που προτείνονται, με την προϋπόθεση, ότι η εκτέλεση του ΚΠ θα συνεχιστεί ομαλά για το υπόλοιπο του έτους.

Όπως επισημαίνεται «η ελληνική οικονομία διατηρεί αναπτυξιακή δυναμική καταγράφοντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2%, το Α εξάμηνο του 2024»..

Κλείσιμο
Αυτό σημαίνει όμως και ότι στο Β΄εξάμηνο η Ανάπτυξη μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς θα πέσουν και περισσότερα χρήματα από όσα αναμένονταν για να κινήσουν τις δημόσιες επενδύσεις και την αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα η Ανάπτυξη φέτος ίσως φτάσει ή ξεπεράσει το 2,5%, σε ετήσια βάση.

Ταυτόχρονα όμως, ο πληθωρισμός που «έτρεχε» με 2,9% κατά μέσο όρο στο 7μηνο, δύσκολα θα πέσει κάτω από 2,5% σε ετήσια βάση. Και με βάση τον κανόνα για τις αυξήσεις συντάξεων του 2025 (μισή Ανάπτυξη συν μισός Πληθωρισμός), μπορεί οι αυξήσεις να βγουν 2,5% ή και παραπάνω, αντί 2,2% – 2,5% που προέβλεψε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ για το 2025.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν την κεντρική Ιαπωνία - Ένας νεκρός, έξι αγνοούμενοι


Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων με 30 ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ - Χτυπήσαμε αεροπορική βάση, είπε η Χεζμπολάχ


Θανατηφόρο τροχαίο στην Τσαριτσάνη Λάρισας: Νταλίκα εξετράπη κι έπεσε σε βράχο, νεκρός ο οδηγός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης