Ο Σαλμάς, οι «11», το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η (προσωρινή) ανακωχή με τα Media Moguls, ο σαϊεντολόγος, ο Κασόγκι και οι ελληνικές μπίζνες

Χαίρετε, εβδομάδα εξωτερικού για τον Κ.Μ με πολλές συναντήσεις και επαφές στη Νέα Υόρκη, ίσως η πιο σημαντική εξ αυτών με τον Ερντογάν που πιθανώς θα γίνει σήμερα-αύριο

Ευκαιρία για τον ίδιο να δει και τα παιδιά του για λίγο, ας μην ξεχνάμε ότι και οι πολιτικοί, άνθρωποι είναι. Κατά τα λοιπά, τις τελευταίες ημέρες από τα κυβερνητικά είχε κάποιο ενδιαφέρον η αναμενόμενη διαγραφή Σαλμά καθώς και η επερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών στον Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια. Στο Μ.Μ βεβαίως ξεχωρίζουν τη μια από την άλλη περίπτωση γιατί ο Σαλμάς -λένε- επιμένει σε ένα θέμα για την ανάθεση καφενείων δικαιοδοσίας του υπ. Πολιτισμού στην επιχείρηση «Γρηγόρης Μικρογεύματα» στο οποίο «έχει απαντήσει επαρκώς η Μενδώνη από τον Ιούλιο, οπότε αντί να πετάει γενικώς λάσπη αν τολμάει ας το πάει στον εισαγγελέα». Προσθέτω… δεν έχασε η Βενετιά βελόνι.

Και οι 11 γαλάζιοι

-Τώρα, οι 11 βουλευτές που έκαναν την ερώτηση στον Χατζηδάκη αν και εκ πρώτης όψεως φαντάζει εντυπωσιακό αυτό το 11, γιατί ρίχνει κυβέρνηση (πάει κάτω από 151) δεν είναι και τόσο, μου λέει η πηγή. Είναι διαφορετικών γαλάζιων αποχρώσεων με κοινό χαρακτηριστικό, αν έβαζες τίτλο, «δεν μας παίζει ο Μητσοτάκης για υπουργούς», όχι για όλους βέβαια. Τι να κάνουμε τώρα και αυτοί έχουν δίκιο να ρωτάνε ό,τι θέλουν και ο Κ.Μ πάλι -όχι ότι κάνει πάντα τους καλύτερους υπουργούς- αλλά όλοι με καρέκλες δεν παίζει. Κάτι ήξερε ο αείμνηστος Ανδρέας που έκανε ετήσιο rotation στο κυβερνητική σχήμα.

Media Moguls σε καταστολή…

-Κατά τα λοιπά, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σχετική χαλάρωση στους αντιπολιτευτικούς τόνους των Media Moguls της αγοράς απέναντι στην κυβέρνηση, μέχρι τον επόμενο γύρο που, σχεδόν πάντα με βεβαιότητα, δεν αργεί. Λίγο το μπάχαλο στην αντιπολίτευση, που δεν προσφέρεται για φόβητρο στον Κ.Μ ο φουκαράς ο Κασσελάκης, λίγο η αναμονή στο ΠΑΣΟΚ, βοηθάνε την ψιλοανακωχή. Μεταξύ μας, βοηθάει και πολύ η εκ γενετής τάση της κυβερνητικής παράταξης στο νταραβέρι... αν με εννοείτε. Οι άνθρωποι το ‘χουν στο DNA, είναι και αστοί, ευγενείς και ευπροσάρμοστοι από τη φύση τους (και ultra κοινωνικοί), σου λέει «όλοι αδέλφια είμαστε, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;». Υπέρ είμαι κι εγώ, συμφωνώ με τη διαλεκτική γενικώς…

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

-Πολύς κόσμος θέλει ένα ραντεβού με τους Έλληνες αξιωματούχους στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, με δεδομένο ότι η χώρα μας από 1/1/2025 θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει πολλά ραντεβού στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα έχει ραντεβού με τους ομολόγους του από αρκετά μέλη του Συμβουλίου. Ένας εξ αυτών, ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να τα πει και με τον Ινδό ΥΠΕΞ, με τον οποίον είχαν συναντηθεί στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

-Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπετε, ό,τι και να γίνει το πράγμα πάει για διάλυση, είτε με Στέφανο είτε χωρίς, άρα αναγκαστικά τα φώτα πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα αυτή, άντε και η επόμενη έως τις κάλπες. Όχι, μη ρωτάτε κάτι παραπάνω, δεν ξέρω για τα γκάλοπ, ούτε αυτοί που τα κάνουν ξέρουν. Απλά, φαβορί για δεύτερο γύρο μοιάζουν ο Ανδρουλάκης και ο Δούκας!

Βίον Ανθόσπαρτον

-Στα κοσμικά, το γεγονός του weekend ήταν ο γάμος του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrinvest με την τραπεζίτη Ελένη Βρεττού και η λαμπρή δεξίωση που παρέθεσαν στους φίλους τους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συνεργάτες. Ευχές για χαρούμενη ζωή από εμάς που πάντα χαιρόμαστε στις χαρές των άλλων!

Ο σαϊεντολόγος δισεκατομμυριούχος και η οικογένεια Κασόγκι πωλούν τις business τους στην Ελλάδα

-Αυτό που έχει εντυπωσιάσει τη στήλη -και οφείλει να επισημάνει- είναι πόσες σημαντικές δουλειές τρέχουν στην επιχειρηματική πιάτσα αυτό το διάστημα. Γράψαμε για ένα μεγάλο deal στα τρόφιμα που είναι στο due diligence, για τις διαπραγματεύσεις ΗΗG (Υγεία κ.λπ.) με αραβικά κεφάλαια, για τις προσφορές στις 30/9 για τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Αττικής και τώρα το ραντάρ της στήλης εντόπισε και παρουσιάζει σήμερα ένα μεγάλο ελληνικό ενεργειακό deal με διεθνείς διαστάσεις. Για να μη μακρηγορώ λοιπόν, μεγάλοι εγχώριοι παίκτες της ενέργειας, funds και λοιπές επενδυτικές δυνάμεις έλαβαν ένα teaser να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πώληση της Νational Energy η οποία έχει ΑΠΕ δυναμικότητας 383 MW (τα 193 υπό διαχείριση και άλλα 190 υπό κατασκευή). Η Νational Energy είναι εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λονδίνο, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι οι ΑΠΕ που διαχειρίζεται (25% αιολικά και 75% φωτοβολταϊκά) είναι στο σύνολό τους στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει μονάδες σε Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία και σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι σε ποιους ανήκει η Νational Energy. Ο ένας από αυτούς είναι ο Τζέιμς Κοξ, της γνωστής αμερικανικής επιχειρηματικής οικογένειας, ο οποίος κατά καιρούς έχει συζητηθεί επειδή είναι σαϊεντολόγος, φίλος του Τομ Κρουζ, αλλά και για την προσωπική περιουσία των 5 δισ. δολαρίων που διαθέτει. Η έτερος μέτοχος της Νational Energy, μια μελαχρινή, με πληθωρική ομορφιά, που ακούει στο εύηχο και μεγαλοπρεπές όνομα Λορεντάνα Μπιανκολίνι, την οποία και είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν ως Λαμία Κασόγκι, δηλαδή τη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα επιχειρηματία και έμπορου όπλων Αντάν Κασόγκι. Σημειώστε ότι ο δισεκατομμυριούχος Τζ. Κοξ είναι παντρεμένος με τη Ναμπίλα Κασόγκι, κόρη του Αντάν Κασόγκι, από τον πρώτο γάμο. Οπότε, με δύο λόγια, Κοξ και οικογένεια Κασόγκι πουλάνε τις business τους σε ΑΠΕ που έχουν στην Ελλάδα.

Πάμε για γάμο στον χώρο των servicers

-Ορκο δεν παίρνω, αλλά η πληροφορία προέρχεται από αξιόπιστη πηγή και επιπλέον δεν είναι και η καλύτερη εποχή για τους servicers, λόγω επιτοκίων και όχι μόνον. Δύο λοιπόν από τους -μεγάλους- επιχειρηματικούς Ομίλους που έχουν αναλάβει τη Διαχείριση Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (δηλαδή servicers) έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη συγχώνευσή τους. Εχουν προσλάβει τη UBS, η οποία επεξεργάζεται όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες (σχέση ανταλλαγής μετοχών, διαχείριση κοινών χαρτοφυλακίων, νέα διοικητική δομή κ.λπ.). Στόχος των δύο πλευρών είναι να έχουν υπογράψει το μεταξύ τους Letter of Intent μέσα στη χρονιά. Οφείλω να υπενθυμίσω ότι αντίστοιχες συζητήσεις ανάμεσα σε servicers είχαν γίνει και παλαιότερα, αλλά δεν ευοδώθηκαν. Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δυσκολέψει.

Καλώδιο: Από τα βράχια στις σαμπάνιες και στο βάθος... Αμπου Ντάμπι

-Για το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το ηλεκτρικό καλώδιο σας είχαμε προϊδεάσει από την περασμένη Δευτέρα. Όχι γιατί ήμασταν προφήτες, αλλά γιατί όταν ένα τόσο μεγάλο ενεργειακό έργο περνά στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, το ευλογούν οι ΗΠΑ και εμπλέκονται σε αυτό κι άλλα κράτη όπως η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν που είχε κάθε λόγο να μη ναυαγήσει, λόγω του μεγάλου συμβολαίου ύψους 1,4 δισ. με τη Nexans είναι πολύ δύσκολο να τιναχτεί στον αέρα γιατί έχουν όλοι συμφέρον να γίνει. Ο αναμενόμενος λευκός καπνός βγήκε τελικά από τη συνάντηση κορυφής της περασμένης Πέμπτης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την οποία επιστρατεύτηκαν οι πάντες, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να είναι σε ανοικτή γραμμή (κάποιοι λένε ότι ήταν στο Μαξίμου) για να αποσαφηνίζει τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, να διορθώνει και να παρεμβαίνει όπου χρειαζόταν. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ πιο γρήγορα, ίσως γρηγορότερα και από ό,τι περιμέναμε, με την ηλεκτρική διασύνδεση να έχει πάρει πλέον τον δρόμο της μετά την υπογραφή την Παρασκευή και της διακρατικής συμφωνίας που βάζει το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις του έργου. Φάνηκε δηλαδή ότι το έργο ξαναμπήκε στις ράγες όταν η σκυτάλη πέρασε σε πολιτικό επίπεδο, καθώς μέχρι και τα τέλη Ιουνίου το καλώδιο εμφανιζόταν πλήρως βραχυκυκλωμένο, πράγμα που διαπιστώθηκε όταν αποφάσισε η πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί ενδελεχώς με τη σωτηρία του. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο ποιοι άλλοι εταίροι θα συμμετέχουν σ’ αυτό το μεγάλο ενεργειακό εγχείρημα για το οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος έχει φωτογραφήσει ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το Αμπου Ντάμπι. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας εδώ και μήνες μεταξύ TAQA, ΑΔΜΗΕ και Κύπρου και τώρα που το τοπίο ξεδιαλύνει, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται. Μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι και με το γαλλικό fund Meridiam, για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, επομένως η συμμετοχή στο έργο εταιρειών γαλλικών συμφερόντων (πέραν της Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο) παραμένει ως μία ενδεχόμενη εξέλιξη. Άλλωστε Μητσοτάκης, Μακρόν και Χριστοδουλίδης έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους στη Νέα Υόρκη τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου εκεί αναμένεται να ξεδιπλωθούν και αρκετές πτυχές της πορείας του έργου. Το γεγονός μάλιστα ότι φεύγουν οι αγκυλώσεις και οι αβεβαιότητες της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ανοίγει πλέον όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι, βάζει και νέους παίκτες στο παιχνίδι και ξεκλειδώνει σημαντικά κεφάλαια για να προχωρήσει το ηλεκτρικό καλώδιο.

Σήμερα το ΤΧΣ για ΕΤΕ - Τετάρτη για Attica Bank

-Εκτός από τα deals όμως, για την αγορά ξεκινά μια σημαντική εβδομάδα με εξελίξεις. Σήμερα Δευτέρα θα συνεδριάσει το ΤΧΣ προκειμένου να συζητήσει ποσοτικοποιημένα στοιχεία για τη ζήτηση ώστε να λάβει αποφάσεις για το placement της Εθνικής. Επικρατέστερο σενάριο είναι η διάθεση του 10% (συμπεριλαμβανομένου του retail) να ξεκινήσει ιδανικά στις 2/10, αλλά πιθανότερο και πιο ρεαλιστικό στις 9/10, με τιμή μεταξύ 7 και 7,5 ευρώ και πιθανότερο τον πήχη να τίθεται κάπου μεταξύ 7,20-7,30 ευρώ. Να επαναλάβω ότι μιλάμε για σενάρια και όχι αποφάσεις, οπότε όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη. Χωρίς καμία επιφύλαξη όμως την Τετάρτη 25/9 θα γίνει η έκτακτη συνέλευση των μετόχων ΑtticaBank-Παγκρήτιας που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ, που χρονικά πάει επίσης για αρχές Οκτωβρίου.

Η επιστροφή του Τάκη Αράπογλου στην Αθήνα και οι "μικρομέτοχοι" της Τρ. Κύπρου

-Από σήμερα, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών για πρώτη φορά μετά το 2017. Η επιστροφή θα υποστηριχθεί και από πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (στα 25 εκατ. €) ενώ φυσικά η διαπραγμάτευση θα γίνεται ταυτόχρονα με το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου. Η μετοχική σύνθεση της «νέας» Τράπεζας Κύπρου εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με το private equity CarVal που ειδικεύεται σε εναλλακτικές επενδύσεις και είναι «βραχίονας» της Alliance Bernstein (ελέγχει το 9,07% του μετοχικού κεφαλαίου) όπως και το fund Caius Capital (ελέγχει το 5,58%). Όλοι αυτοί έχουν αναθέσει στην Jefferies τη διερεύνηση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Σε ανάλογη κατεύθυνση βρίσκεται και o εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου (4,81%). Άλλοι μέτοχοι μειοψηφίας είναι Lamessa Investment Ltd (συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη Victor Vekselberg) 9,30%, η Senvest Investments LLC 8,70%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD 5,04%, το Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (4,76%), η γνωστή μας Helikon Investments Limited (κάτω του 5%), η Osome Investments Limited (Grigory Byrenkov) (κάτω του 5%) και η Eaton Vance Management (κάτω του 5%).

Καμία σκέψη για spin off των ΑΠΕ στη ΔΕΗ

-Την Παρασκευή στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε η, αστήρικτη όπως αποδείχθηκε, φήμη πως η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε spin off των δραστηριοτήτων της στις ΑΠΕ και να βάλει τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, αυτό διαψεύδεται από τη ΔΕΗ και κατηγορηματικά αναφέρεται πως η παρούσα διοίκηση απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη. Εξάλλου, κεντρικός σχεδιασμός της διοίκησης είναι να «πρασινίσει» η επιχείρηση και να καρπωθεί τις υπεραξίες από αυτή τη στρατηγική. Χρηματιστηριακά τα σενάρια πέρασαν και δεν ακούμπησαν και η μετοχή έκλεισε στα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, στην περιοχή των 11,70 ευρώ. Η ΔΕΗ εδώ και πολύ καιρό έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και σχεδόν καθημερινά αυξάνει το ποσοστό της. Έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 26 εκατ. ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε οριακά κάτω από το 7% του μετοχικού κεφαλαίου και η τρέχουσα αξία τους ανέρχεται σε 312 εκατ. ευρώ.

Το αγκάθι της Folli Follie

-Στη Folli Follie παλεύουν για να αναστρέψουν την αρνητική συνθήκη με την παρατεταμένη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 31 εκατ. ευρώ (28 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά). Η διοίκηση που τοποθετήθηκε με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς και ανέλαβε να ολοκληρώσει την εξυγίανση της εταιρείας, θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης για τη μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν βασικό κομμάτι της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει επιτευχθεί. Το ζήτημα αυτό, πέραν των άλλων, έχει και κρίσιμο ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται για την εξαγορά της εταιρείας και σύντομα θα υπάρξει κατάληξη, θετική ή αρνητική. Την ίδια στιγμή η FF OpsCo πέτυχε να βελτιώσει κατά πολύ την αρνητική -σε σχέση με το 2023- «ζημία» της που στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2024 έφτασε ως και -24% και σήμερα (αφαιρουμένου του αποτελέσματος της αποχώρησης της Nike), να μην ξεπερνά το -2,5%. Συνολικά στο 8μηνο του 2024 η διοίκηση πέτυχε να εμφανίσει βελτιωμένη εικόνα με τις εισπράξεις από πωλήσεις εμπορευμάτων να υπερβαίνουν τα 16 εκατ., ενώ η συνολική λειτουργική δραστηριότητα υπερέβη τα 47 εκατ. ευρώ.

O συνωστισμός των data centers και οι προβληματισμοί

-Ξαφνικά, μέσα σε λίγες μέρες υπήρξε μια ομοβροντία ανακοινώσεων για την αδειοδότηση και λειτουργία Κέντρων Επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (των περιβόητων data center). H Data4, ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, στην Ανατολική Αττική. H Microsoft πήρε τις τρεις οικοδομικές άδειες, για το δικό της data center στα Σπάτα και αμέσως μετά η Data in Scale, η νέα εταιρεία της ΔΕΗ, ανακοίνωσε τη συμμαχία της με την DAMAC από τα Εμιράτα για το μεγαλύτερο data center στα Μεσόγεια. Ουδείς αμφισβητεί τη χρησιμότητα και τη σημασία αυτών των επενδύσεων που φέρνουν την Ελλάδα μπροστά στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Διατυπώνεται όμως ένας σοβαρός προβληματισμός για τη δυνατότητα της Αττικής να σηκώσει το ενεργειακό βάρος αυτών των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, καθώς και μια γκρίνια για την ψηφιακή ανισορροπία καθώς μόνον η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη θα έχουν το προνόμιο φιλοξενίας αυτών των data center. Στη Γερμανία έχει ξεσπάσει ένας μεγάλος καυγάς για το θέμα μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι στις ΗΠΑ, η Constellation Energy ξοδεύει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει σε λειτουργία ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του data center της Microsoft. H Γερμανία έκλεισε 3 πυρηνικούς σταθμούς φέτος και φυσικά οι φορείς εκμετάλλευσης εκεί επιμένουν ότι αυτοί οι αντιδραστήρες δεν μπορούν να ξαναλειτουργήσουν.

Ξεκινούν τα roadshows

-Όλοι στη Χρηματιστηριακή Αγορά της Αθήνας εκτιμούν ότι η μεγάλη περίοδος συσσώρευσης των τιμών ολοκληρώνεται και με τη βοήθεια των ξένων επενδυτών, θα αλλάξει πολύ σύντομα η τάση. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει κέρδη +10,21% από αρχές του έτους. Ο Δείκτης FTSE25 +10,66%, ο Τραπεζικός +14,91% και η Μεσαία κεφαλαιοποίηση ακολουθεί με ένα φτωχό +3,90%. Αφορμή για την αλλαγή τάσης ίσως να δώσει το χρηματιστηριακό συνέδριο της Bank of America στο Λονδίνο που ξεκινά τώρα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι διοικήσεις όλων των εισηγμένων ελληνικών τραπεζών. Tα κλεισμένα ραντεβού είναι πολλά. Στις 3 Οκτωβρίου η Societe Generale οργανώνει ειδική επενδυτική ημερίδα στο Παρίσι για το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ στις 2-3 Δεκεμβρίου το ελληνικό Χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει το δικό του roadshow στο Λονδίνο.

Τα ομόλογα προσφέρουν -ακόμη- καλές αποδόσεις στους αποταμιευτές

-Καθώς η αγορά πιστεύει ότι έχει ξεκινήσει ο χορός μείωσης των επιτοκίων, το παγκόσμιο ράλι στις αγορές ομολόγων συνεχίζεται. Η αξία των ομολόγων -παγκοσμίως- αυξήθηκε κατά 91,6 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα, φθάνοντας σε νέο υψηλό όλων των εποχών των 69,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Αθήνα, τα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο ομόλογα προσφέρουν ευκαιρία σε μικροεπενδυτές και καταθέτες να κλειδώσουν υψηλά επιτόκια για τα επόμενα 3-5 χρόνια κοντά στο 4%. Στο Παρίσι, το Spread, η διαφορά του γαλλικού 10ετούς (πολιτικού) κινδύνου με τη Γερμανία αυξήθηκε στις 76 μονάδες βάσης, μόλις ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση. Ο Μακρόν διόρισε τον «δικό του» Αντουάν Αρμάν ως υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διαθέτει πολύ μικρή πολιτική εμπειρία για να διαχειριστεί μια σκληρή μάχη για τον προϋπολογισμό στην οποία πρέπει να διατηρήσει σιωπηρή υποστήριξη από την άκρα δεξιά για να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης. Στη Φρανκφούρτη, η αγορά των ομολόγων συγκλονίζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών και στο Βρανδεμβούργο. Το κόμμα του Σολτς, το SPD, κυβερνούσε την ανατολική περιοχή του Βρανδεμβούργου από την εποχή της επανένωσης το 1990, αλλά τώρα πια το ακροδεξιό AfD απειλεί την παραμονή του στην εξουσία της χώρας. Από την άλλη πλευρά, με τις μεγάλες οικονομίες να μειώνουν τα επιτόκια, τα ομόλογα υψηλότερης απόδοσης, των αναδυόμενων αγορών γίνονται ελκυστικότερα. Το δολάριο αποδυναμώνεται, άρα ασκεί λιγότερη πίεση στις αναδυόμενες οικονομίες, που βρίσκουν την ευκαιρία να πουλήσουν τα ομόλογά τους…

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr