Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Έριξε το «φράγμα» των 1.450 μονάδων

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Έριξε το «φράγμα» των 1.450 μονάδων

Δεύτερη σερί άνοδος - Σε επίπεδα 1ης Αυγούστου το Χ.Α. - Κοντά στο υψηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης - «Άλμα» της ΕΤΕ ενόψει placement - Ενισχυμένη η συναλλακτική δραστηριότητα, με αυξημένο όγκο πακέτων

4715019
Με τους αγοραστές στο «τιμόνι» για δεύτερη διαδοχική ημέρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (24/9) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Καθοριστική ήταν η συμβολή των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει κέρδη άνω του +1,5%. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το εμπόδιο των 1.450 μονάδων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 11,57 μονάδες ή +0,8% και έκλεισε στις 1.454,10 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 9 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.445,25 (χαμηλό ημέρας) και των 1.454,31 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο σε «βάθος» σχεδόν δύο μηνών (1 Αυγούστου – 1.474,44 μονάδες). Το τελευταίο διήμερο ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο +2,03%. Στο +1,6% η απόδοση εντός του Σεπτεμβρίου και στο +12,45% φέτος.

Ικανοποιητική κρίνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, με αυξημένα πακέτα για ακόμη μία φορά, σε ένα μοτίβο που διατηρείται από την αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του FTSE Russell. Εξάλλου, όπως τόνιζαν οι αναλυτές, η ενίσχυση του τζίρου αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση των 1.450 μονάδων. Τα θετικά πρόσημα στο εξωτερικό συνέβαλαν επίσης καθοριστικά, όπου κοντά σε νέα ρεκόρ βρίσκονται ο DAX στην Φρανκφούρτη και οι Dow Jones – S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθετος καταλύτης ανόδου το νέο report της UBS για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, ακόμη και έως 56%. Ξεχώρισε για ακόμη μία φορά η Εθνική Τράπεζα, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με το placement, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με το Reuters, την ερχόμενη Δευτέρα (30/9) ξεκινούν οι διαδικασίες για την πώληση του 10-12% που κατέχει το ΤΧΣ, με στόχο να ολοκληρωθούν έως την επόμενη Τετάρτη (2/10). Άξια αναφοράς η επιστροφή της ΕΤΕ στα «υψίπεδα» των 7 δισ. ευρώ όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της.

Με τραπεζικά «καύσιμα» η νέα άνοδος

Κλείσιμο
Με «άλμα» +1,6% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος σταμάτησε στις 1.269,52 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +1,01% στις 3.544,41 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε οριακά κατά -0,02% στις 2.341,56 μονάδες.

Στα 145,741 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών, με τα πακέτα να διαμορφώνονται στα 20,748 εκατ. ευρώ. Τζίρο 32,194 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΤΕ και ακολούθησαν η Πειραιώς με 27,602 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 18,746 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς καθορίζεται στα 102,158 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 64 τίτλους, έναντι 42 που κατέγραψαν απώλειες και 15 που έμειναν αμετάβλητοι.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική «αναρριχήθηκε» κατά +2,67% στα 7,7 ευρώ και ακολούθησαν με κέρδη άνω του +1% η Alpha Bank (+1,25% στο 1,62 ευρώ), η Eurobank (+1,22% στα 2,07 ευρώ) και η Πειραιώς (+1,01% στα 3,91 ευρώ).

Ο αυξημένος τζίρος και το placement της ΕΤΕ

Μετά τη διάσπαση των 1.435 μονάδων, που είχαν αποδειχθεί ανθεκτικό σημείο αντίστασης, στόχος -ο οποίος επιτεύχθηκε- ήταν η υπέρβαση των 1.450 μονάδων. Επόμενο «στοίχημα» για την εγχώρια αγορά αποτελεί το φετινό ρεκόρ και ταυτόχρονα υψηλό 13 ετών, που εντοπίζεται λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες. Καλύτερη η εικόνα της Αθήνας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες διατήρησαν -ως επί το πλείστον- το θετικό τους πρόσημο και παρέμειναν σε τροχιά ρεκόρ.

Παράλληλα, οι επενδυτές άρχισαν να ενεργοποιούνται, όπως αποτυπώνεται και στην αύξηση του τζίρου. Η συναλλακτική δραστηριότητα ξεπέρασε για ακόμη μία ημέρα -και μάλιστα κατά πολύ- το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ, με τις συστημικές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν σε σταθερή βάση σχεδόν το 50% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών. Αξίζει να επισημανθούν και οι κινήσεις ωραιοποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων (window dressing), καθώς διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του 9μήνου.

Στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται η Εθνική και σε ό,τι αφορά το placement, το ΔΣ του ΤΧΣ είναι έτοιμο να οριστικοποιήσει έως την ερχόμενη Κυριακή το εύρος τιμών για τη διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΤΕ (από το σύνολο της συμμετοχής του που ανέρχεται στο 18,39%), με δυνατότητα αύξησης στο 12%. Το ΔΣ εξετάζει επίσης την αύξηση της περιόδου lock-up σε 1 έτος έναντι 6 μηνών, που προβλεπόταν στο προηγούμενο placement. Στόχος είναι το βιβλίο προσφορών να ανοίξει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Με κινεζικό «αέρα» η άνοδος στις διεθνείς αγορές

Αδιόρθωτη παραμένει η Wall Street μετά το «ψαλίδι» της Fed στα επιτόκια, καθώς οι βασικοί δείκτες της συνέχισαν να καταγράφουν θετικά πρόσημα, ανανεώνοντας τα ρεκόρ τους. Σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται ο Dow Jones και ο S&P 500. Με ήπια άνοδο ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση, αν και οι πωλητές αρχίζουν να αφομοιώνουν σταδιακά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Δυναμικά τοποθετούνται οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά +0,4%. Από την πλευρά του, ο γερμανικός DAX πλησιάζει το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 19.000 μονάδων. Κέρδη από +0,1% έως +0,6% σημειώνουν οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Υψηλότερα κατά +1% κινείται ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας έφεραν χαμόγελα στους επενδυτές των ασιατικών -και όχι μόνο- αγορών. Ράλι άνω του +4% έκαναν οι δείκτες στην Σαγκάη και ακολούθησε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, επίσης στο +4%. Απόφαση ορόσημο για το συγκεκριμένο «άλμα» αποτέλεσε η μείωση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται ψυχρό μέτωπο από την Κυριακή - Δείτε χάρτες με τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ζελένσκι: Ο πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος απ' ό,τι πολλοί πιστεύουν - Τι απάντησε το Κρεμλίνο


Δυσαρεστημένη η Μαρινέλλα με τον Χρήστο Μάστορα - Τον έθεσε εκτός της συναυλίας της επειδή δεν πήγε στη δεύτερη πρόβα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης