Ηλεκτρικό ρεύμα: Σήμα για χαμηλότερες τιμές τον Οκτώβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σήμα για χαμηλότερες τιμές τον Οκτώβριο

Έως και 9% κάτω η τιμή της μεγαβατώρας μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, στο τραπέζι οι επιδοτήσεις και οι στρεβλώσεις που διχάζουν τις χώρες της ΕΕ

reyma
Μειωμένη σχεδόν κατά 9% είναι η μέση τιμή της μεγαβατώρας για το Σεπτέμβριο εμφανίζοντας τάσεις αποκλιμάκωσης έπειτα από ένα τρίμηνο ισχυρών ανατιμήσεων που ανάγκασαν την κυβέρνηση να βγάλει απ΄το συρτάρι τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με τη σημερινή εικόνα των τιμών και εφόσον δεν μεσολαβήσουν κάποια άλλα έκτακτα γεγονότα, οι τιμές για τον Οκτώβριο αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και χαμηλότερα καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 118,37 ευρώ έναντι 129,83 ευρώ τον Αύγουστο και 135,54 ευρώ τον Ιούλιο, που καταγράφεται στο θερινό ημερολόγιο ως ο ακριβότερος μήνας. Την πτώση των τιμολογίων συνεπικουρούν η μείωση κατά 8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί και χαρακτηριστικό στοιχείο του φθινοπώρου καθώς επίσης και η αύξηση των εισαγωγών οι οποίες μέχρι σήμερα πλησιάζουν το 20% του όγκου συναλλαγών.

Οι χρεώσεις Οκτωβρίου

Ωστόσο η τελική τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη 1 Οκτωβρίου και θα καθοριστεί με βάση την εμπορική πολιτική των προμηθευτών ενέργειας τόσο στα πράσινα όσο και στα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος, συνυπολογίζοντας και την εξέλιξη των τιμών της χονδρεμπορικής την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Μια πρώτη γεύση των τιμολογίων του Οκτωβρίου έδωσε χθες η Μetlen που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε τη διατήρηση της ίδιας εμπορικής πολιτικής και τον επόμενο μήνα. Από τη στάση των προμηθευτών ενέργειας και τις τιμές αλλά και τις εκπτώσεις που θα προσφέρουν στην αγορά θα καθοριστεί η διατήρηση ή όχι και του μέτρου της επιδότησης του ρεύματος που έχει εφαρμόσει από τον Αύγουστο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν και το ύψος των επιδοτήσεων έχει ελάχιστη συνεισφορά στο τελικό κόστος ρεύματος που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά (της τάξεως του 1 έως 2 ευρώ σε ένα μέσο μηνιαίο λογαριασμό), εντούτοις η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρεί ως έκτακτο μέτρο στο τραπέζι όσο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας «τσιμπούν» προς τα πάνω.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στο Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκε - Σειρήνες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ

Έρχονται αυτόματα πρόστιμα από την εφορία χωρίς… εξηγήσεις - Τι αλλάζει από τον Οκτώβριο

Το παρασκήνιο του love is in the air ανάμεσα σε Μασκ και Μελόνι στη Νέα Υόρκη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης